Kürtaj karşıtı protestoda 15 yaşındaki hamile kıza ultrason yapıldı

Meksika Ulusal Adalet Yüksek Mahkemesi kürtajın suç sayılmasının anayasaya aykırı olduğuna geçen ay karar vermişti

Meksika Ulusal Adalet Yüksek Mahkemesi'ne göre ülkede her yıl gizlice yaptırılan kürtaj sayısı 750 binle 1 milyon arasında (AFP)

Meksika'nın başkenti Meksiko'da pazar günü kürtaj karşıtı protesto gösterisi düzenlendi. Gösteride sahneye çıkarılan 15 yaşındaki hamile kıza ultrason yapıldı.

Meksika Ulusal Adalet Yüksek Mahkemesi kürtajın suç sayılmasının anayasaya aykırı olduğuna geçen ay karar vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oybirliğiyle alınan karar gereği, Coahuila eyaletinde gönüllü kürtaj yapan veya kürtaj yaptıran kişiye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasa geçersiz kılınmıştı.

Kuzey Amerika ülkesinde kürtaj, 32 eyalet içerisinde sadece Meksiko, Oaxaca, Hidalgo ve Veracruz'ta suç değil. Kararın, kürtajın ülke genelinde yasallaşmasına yol açabileceği düşünülüyor.

Karara karşı duran ve büyük çoğunluğu Katolik grupların oluşturduğu Kadın ve Yaşam Yürüyüşü adlı protesto gösterisi Meksiko'daki ünlü Bağımsızlık Meleği heykelinin önünde yapıldı.

38 haftalık hamile olan 15 yaşındaki Ana'nın ultrason görüntüleri de kalabalığın alkışları ve tezahüratları arasında sahnedeki ekranlarda yayımlandı.

Ultrasonu yapan jinekolog Fernando Urquiza, "Her şey yolunda, bebek doğmaya hazır" diye konuştu. İnceleme sırasında nasıl hissettiği sorulan Ana ise sadece "İyiyim" dedi.

Gösterinin sunucularından biri de Ana'ya, etkinliğin şimdiye kadar gördüğü "en büyük baby shower" olduğunu söyledi.

Yürüyüşü organize eden Steps for Life'ın lideri Alison Gonzalez, etkinliğin söz konusu mahkeme kararı gibi özel bir olaya karşı düzenlenmediğini, kadınlara yönelik milli desteği göstermek istediklerini söyledi.

26 yaşındaki Gonzalez, "Yasal veya yasadışı, kürtaj söz konusu olmamalı. Çünkü kadınlar daha fazlasını hak ediyor" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AFP, Euronews Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU