Rizespor-Galatasaray maçındaki hakem kararları tartışma yarattı... Dereli: Maç, kararlar nedeniyle dağıldı

Galatasaray'ın Rizespor'u 3-2 mağlup ettiği maça hakem kararları damga vurdu. Ali Palabıyık'ın her iki takımın da tepkisine neden olan kararlarını FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli Independent Türkçe için yorumladı

Galatasaraylı ve Rizesporlu oyuncular birçok pozisyonda hakeme itirazda bulundu / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 8. haftasında Galatasaray'ın Çaykur Rizespor'a konuk olduğu ve uzatmalarıyla 115 dakikayı geçen maça hakem kararları damga vurdu.

Sarı-kırmızılılar karşılaşmayı 3-2 kazanırken tepkiler hakem Ali Palabıyık'a yöneldi.

Çaykur Rizespor, dün akşam Didi Stadı'nda Galatasaray'ı konuk etti.

Konuk ekip ilk yarının 5. dakikasında Mustafa Muhammed ile öne geçse de üstünlüğünü koruyamadı ve 17. ve 25. dakikalarda yediği gollerle soyunma odasına mağlup olarak gitti.

Karşılıklı ataklarla geçen ikinci yarının 75. dakikasında Mısırlı santrfor bir kez daha sahneye çıktı ve skoru 2-2'ye getirdi.

 

Morutan-AA.jpg
Galatasaray'ın Rumen futbolcusu Morutan, takımına galibiyeti getiren golü kaydetti / Fotoğraf: AA

 

Karşılaşmanın uzatma bölümünde ani gelişen atakta Morutan ile gol atan ve öne geçen sarı-kırmızılar müsabakadan 3-2 galibiyetle ayrıldı.

Alınan bu sonucun ardından puanını 14'e çıkartan Galatasaray 8. sıraya yükselirken Rizespor, 20. ve son sırada kaldı.

Karşılaşmanın önüne geçen ise maçın hakemi Ali Palabıyık oldu. 

Deneyimli hakem, maç içerisindeki kararlarıyla hem Rizesporlu hem de Galatasaraylıların tepkisini çekti.

Rizspor'un attığı ilk, Galatasaray'ın ise üçüncü golü nedeniyle eleştirilerin odağında yer alan Palabıyık ayrıca, Fernando Muslera ve Mustafa Muhammed'e kırmızı kart vermemesi nedeniyle tepki topladı.

 

Selçuk Dereli-Twitter.jpg
Selçuk Dereli / Fotoğraf: Twitter

 

"Maç içindeki kararlar nedeniyle dağıldı"

Ali Palabıyık'ın Rizespor-Galatasaray maçındaki tartışmalı kararlarını, FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli Independent Türkçe için yorumladı.

Rizespor'un attığı ilk golde Galatasaraylıların yaptığı itirazı değerlendiren Dereli, pozisyonun çok net faul olduğunu belirtti. "Berkan'a yapılan çok net bir faul var" diyen Dereli, "Şimdi bu pozisyona faul yok diyorsa bir hakem o zaman son dakikada atılan goldeki pozisyonlar da faul değil! Onlar faulse bu da faul! Hakem o kadar kötü yönetti ki maçı öyle böyle değil" dedi. 

Maçın hakem yönetimini değerlendiren Dereli, "Daha önce hata yaptığı maçlar oldu ama bu kadar kötü yönetip maçın kontrolünü kaybettiğini hatırlamıyorum. Maç, aldığı kararlar nedeniyle dağıldı. Palabıyık bunları görebilecek tecrübede bir hakem. Nasıl o düdüğü çalmaz anlamak mümkün değil" diyerek hakemi eleştirdi. 

"Muslera'nın ikinci sarıdan atılması gerekiyordu" 

Palabıyık'ın maç içinde yaptığı birçok ciddi hata olduğunu dile getiren Dereli, Galatasaray kalecisi Muslera'nın kırmızı kart görmesi gerektiğini söyledi:

Muslera'nın atılmadığı bir pozisyon. Muslera sarı kartı görüyor, protesto edip topa vuruyor. Arkasından ikinci sarıdan atılması gerekiyordu. Ali Palabıyık görüyor ama atamıyor! Mustafa Muhammed'in kırmızı kart görmesi gerektiği iddialarına katılmıyorum. 

"Rizesporlu oyuncunun bileğe sert bir hareketi var, net kırmızı kart"

Muslera'nın pozisyonundan önce Palabıyık'ın Rizesporlu oyuncuyu atması gerektiğini öne süren Dereli, "Rizesporlu oyuncunun Galatasaraylı futbolcunun ayak bileğine yaptığı sert bir hareket var, net kırmızı kart. Böyle bir şey olabilir mi?" şeklinde görüş belirtti.

Ali Palabıyık tecrübesinde bir hakemin böyle hataları yapmaması gerektiğini aktaran Dereli, karşılaşmanın VAR hakemi Abdülkadir Bitigen'i de eleştirdi:

Hadi diyelim hakem bunları yaptı. VAR hakemi Abdülkadir Bitigen sen ne iş yapıyorsun? Senin görevin ne? Seni niye oraya oturttular? Sen hakem siyah-beyaz hata yaptığında müdahale edesin diye oradasın. Niye müdahil olmuyorsun? Niye hakemi uyarıp 'izle' diye öneride bulunmuyorsun? Anlamak mümkün değil gerçekten çok kötü bir hakem performansı vardı. Ben MHK'nın yerinde olsam bu hakemleri dinlendir, uzun bir ceza veririm. Ceza ve ödül sistemini işletmek lazım. Başarılı olana ödül vermek, başarısız olup hata yapanı da dinlendirmek lazım. Dünkü performanslarıyla hakemler bu cezayı hak etti.

 

Ali Palabıyık-AA2.jpg
Rizesporlu oyuncular, son dakikada gelen gol sonrası hakeme yoğun itirazda bulundu / Fotoğraf: AA

 

"Galatasaray'ın son golünde bir değil iki faul var"

Karşılaşmanın hakemi Ali Palabıyık'ın her iki takım için ciddi hatalar yaptığını ve bu durumun anlaşılır bir tarafının olmadığını kaydeden Dereli, tartışmaların odağında yer alan Galatasaray'ın üçüncü golünü şöyle yorumladı:

Galatasaray'ın son golünde bir değil iki faul var. Çok net fauller bunlar. Halil faul yaptı evet Diagne'nin de ikinci müdahalesi fauldü. İlki ikili mücadele ama ikincisi değil! Eğer ilk yarıda Berkan'a yapılana faul vermiyorsan bunlar da faul değil! Galatasaraylılar da 'Berkan'a yapılan faul değilse bunlar da faul değil' diyorlar. Ben hakemin o pozisyonun etkisinde kaldığını düşünüyorum. Rezil bir hakem yönetimi. 

"Hakem atamasında adil davranmazsan sahaya çıkan hakeme kim güvenir"

MHK'nın Palabıyık ve ekibini birkaç hafta dinlendireceğini sonra yine maç vermeye devam edeceğini dile getiren Dereli, sözlerini şöyle noktaladı:

İşte bu da bu işi düzeltmiyor. Hata yapan uzun süre dinlendirilecek. En tepedeki Cüneyt Çakır'dan en alttakine kadar. Yapmayacaksın hata! Sen Cüneyt Çakır'san sen de dinlendirileceksin! MHK bugüne kadar hakem performanslarını maalesef adamına göre değerlendiriyor gördüğüm kadarıyla. Sen hakem atamasında adil davranmazsan sahaya çıkan hakemine kim güvenir. Türk hakemliğinin en büyük sorunu bu. Bir de bu hakemleri kim eğitiyor onları sorgulamak lazım!

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU