Sağlık Bakanı Javid, İngiltere milli takımındaki futbolcuların Kovid-19 aşısını reddetmesini yorumladı

The Sun'daki bir haberde, bir oyuncunun aşı karşıtı komplo teorileri tarafından "kandırıldığı" öne sürüldü

(AFP)

Sajid Javid, birkaç İngiliz futbolcunun Kovid-19'a karşı aşı olmayı reddettiğine dair haberlerin ortaya çıkmasından sonra "hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Birleşik Krallık Sağlık Bakanı, İngiltere Milli Takımı'nın "rol model" olduğunu ve gençleri öne çıkıp aşılanmaya teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

Javid'in bu yorumları, bir kaynağın The Sun'a İngiltere kadrosundaki 5 oyuncunun şu anda aşısız olduğunu ve bunlardan üçünün de doğrudan aşı olmayı reddettiğini söylemesinin ardından geldi. Bir futbolcunun virüsten etkilenmek için çok "genç ve formda" olduğunu iddia ettiği söylenirken, bir diğerinin de aşının hükümetler tarafından halkı gözetlemek için kullanılan bir araç olduğuna dair aşı karşıtı komplo teorilerine kapıldığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi sabahı habere tepki gösteren Javid, futbolculara "kendilerini ve çevrelerindekileri korumaya yardımcı olmak" için aşılanmaları çağrısında bulundu.

Times Radio'ya verdiği demeçte Javid, "Futbolcu ya da kim olursa olsun, aşının işe yaradığı konusunda bu kişilere sesleniyorum" dedi.

Bilinçli bir seçim yaptılar. Bu bir hayal kırıklığı, tabii ki.

Onlar toplumun rol modelleri. Halkın, özellikle de gençlerin onlara hayranlık duyacağını ve başkalarını cesaretlendirme anlamında yaratabilecekleri farkı anlamalılar.

Bu ifşalar, İngiltere'nin Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupasına katılımını tehdit edebilir. Katar'ın aşısız oyunculara yasak getireceğine dair söylentiler var. Geçen ay The Athletic'e konuşan bir kaynak, Katarlı yetkililerin turnuvaya katılan herkesin iki doz aşılanması gerektiğini açıkladıktan sonra katılan tüm oyuncular için zorunlu aşılamada ısrarcı olduğunu söyledi.

The Sun'a göre Premier Lig oyuncuları tarafından paylaşılan soyunma odaları ve WhatsApp grupları şu anda aşı karşıtı komplo teorileriyle "dolup taşıyor".

Bir kulüp doktoru, gazeteye, oyuncuların okuduğu ve inandığı bazı içeriklerin "inanılmaz" olduğunu bildirdi. Kaynaklar şunları ekledi:

Oyuncular aşının kendilerini kısır bırakacağını, Bill Gates'i içeren bir komplonun parçası olduğunu ve pandeminin propagandadan ibaret olduğunu söylüyor.

Asıl sorun, daha genç oyuncuların zihinlerini de kirletmeleri.

İngiltere Teknik Direktörü Gareth Southgate, önceki aylarda hükümetin daha fazla genci aşı olmaya yönlendirmesini desteklemişti. Southgate, temmuzda çevrimiçi olarak yayımlanan bir videoda, gençleri aşı olmaya çağırmış ve bunun "özgürlüklerini geri kazanmaları" için bir fırsat olduğunu söylemişti.

Federasyon sözcüsü şu ifadeleri kullandı: 

Bu, bireylerin ve onların işverenleri olarak kulüplerinin özel meseledir. Gelecek uluslararası maçlar için hazırlıklarımız normal şekilde devam ediyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU