Afganistan'ın çocuk işçileri: Okul çağındaki 2 milyon çocuk ağır şartlar altında çalışıyor

UNICEF'in raporuna göre, Afganistan'da yaklaşık 10 milyon çocuk, hayatta kalmak için insani yardımlara ihtiyaç duyuyor

Afganistan, çocuk olmak için en tehlikeli yerlerden biri olmaya devam ediyor.

Afganistan'da okul çağındaki 2 milyon çocuk, ailelerine yardımcı olmak için ağır şartlar altında çalışıyor.

Ağırlıklı olarak işportacılık, demircilik, tamircilik ve boyacılık yapan Afgan çocukları, hayat yükünü omuzlarında taşıyor. 

Çocuk uzmanlarına göre, çocukların ağır işlerde çalıştırılması, zihinsel ve fizikel olarak gelişmelerine mani oluyor ve güvenli ortamda büyümeleine engel oluşturuyor.

Başkent Kabil'de işportacılık yapan 14 yaşındaki Bilal, hem okula gidiyor hem ailesini geçindirmek için çabalayan babasına yardımcı oluyor.

Bilal, "Hem okula gidiyorum hem pazarda çalışıyorum. Kazandığım para ile eve yiyecek götürüyorum ve kendi masraflarımı karşılıyorum. Günde 200 veya 300 afgani kazanıyorum" diyor.
 

Bilal.jpeg
Bilal / Fotoğraf: Independent Türkçe


Afgan çocuklarının ekmek parası için çalışmaları, işsizlik, fakirlik, savaş ve kuraklıktan kaynaklanıyor. 

Babasını işsiz olduğunu söyleyen 13 yaşındaki Ahmet, okul sonrası çalışmak zorunda olduğunu belirterek, şunları söylüyor:

Evde 10 kişiyiz. İş güç yok. Burada çalışmak zorundayım. Ustam iki aydır maaşımı ödemedi. 13 yaşındayım ve okula da gidiyorum.
 

Ahmet.jpeg
Ahmet / Fotoğraf: Independent Türkçe


Başkent Kabil'de kalabalık bir pazarda işportacılık yapan çocuklardan birisi de 10 yaşındaki İhsan.

Babasının kazancının, ailenin ihtiyaçlarını karşılayamadığını ileri süren İhsan, günde 10 saat çalıştığını söylüyor ve ekliyor:

10 yaşındayım ve işten dolayı okula gidemiyorum. Evde 10 kişiyiz ve burada ekmek parası kazanmak için akşama kadar çalışıyorum.
 

İhsan.jpeg
İhsan / Fotoğraf: Independent Türkçe


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) son raporuna göre, Afganistan'da yaklaşık 10 milyon çocuk, hayatta kalmak için insani yardımlara ihtiyaç duyuyor.

Ülke nüfusunun nerdeyse üçte birini oluşturan Afgan çocuklarının yüzde 25'i hayata tutunmak için çalışmak zorunda kalıyor. Çalışan çocukların yaşları ise 5 ile 14 arasında.

Afgan ailelerdeki aşırı yoksulluk, çocukların ağır işlerde çalışmalarına sebep oluyor.  Afganistan, dünyanın en fakir ülkeler listesinde birinciliğini koruyor.

Çocuklar üzerindeki çalışma baskısı, onları okula gitmekten alıkoyuyor.

Kız çocuklarının ise yüzde 60'ı eğitimden yoksun. Ülke genelinde 2,2 milyonu kız çocuğu olmak üzere yaklaşık 4,2 milyon çocuk okula gitmiyor.

Afganistan iş kanununa göre, 14 yaş altındaki çocukların çalışmaları kesinlikle yasak. Bu kanuna göre, 15 ile 17 yaş arasındaki çocuklar ağır ve zararlı olmayan işlerde çalışabilirler.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU