Dünya yazarı: ABD’de yaşa, Türkiye’de çalış, hem de 15 yıl...

"Merkez Bankası PPK üyelerinden Abdullah Yavaş ABD'de yaşıyor ve her ay toplantı için Türkiye'ye geliyormuş. Bugüne kadarki uçak bileti faturasının 700 bin doları geçtiği hesaplanıyor"

Fotoğraf: business.wisc.edu

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısı'na Kovid-19  gerekçesiyle katılmayan üye Abdullah Yavaş'ın ABD'de yaşadığını ve toplantı için her ay Türkiye'ye geldiğini söyledi. Aktaş "Bugüne kadarki uçak bileti faturasının 700 bin doları geçtiği hesaplanıyor" dedi.

Aktaş, bugünkü köşe yazısında "Şaşırmamayı henüz öğrenemedik! Bakar mısınız Merkez Bankası PPK üyelerinden Abdullah Yavaş ABD'de yaşıyor ve her ay toplantı için Türkiye'ye geliyormuş. 2008'den beri... Görev süresi 2013 ve 2018'de iki kez uzatılmış ve 2023'e kadar devam edecek. Bugüne kadarki uçak bileti faturasının 700 bin doları geçtiği hesaplanıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya yazarı, şunları yazdı:

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeleri beş yıllığına atanıyor. Hani üç beş aylık bir iş değil ki, beş yıl sürecek bir görev. Her ay toplantı yapılması gerekiyor. Bu durum hem Yavaş için zorluk, hem Merkez Bankası için külfet. Ancak Türkiye'de yaşayan aile fertlerinin bulunması ve burada bir üniversitede zaman zaman görev alıyor olması Yavaş'ın geliş-gidişlerine biraz anlam katıyor, bu seyahatler yalnızca Merkez Bankası toplantıları için yapılmamış oluyor.

İlk görevlendirmesi 2008'de yapılan Yavaş'ın süresi 2013'te bitiyor. Yavaş bu göreve beş yıllığına ikinci kez atanıyor. Süre 2018'de bitiyor, üçüncü bir beş yıllık atama daha yapılıyor. Şu durumda Yavaş'ın görev süresi 2023'te bitecek. Yeni bir atama daha yapılırsa toplam süre 20 yılı bulacak.

Yavaş'ın 13.5 yıllık görev süresi boyunca yaptığı seyahatlerin 700 bin doları bulduğunu ifade eden Aktaş, "Çok para doğrusu... Bu tutarı duyunca dün Merkez Bankası'na bu üyenin toplantılara neden video konferans yoluyla katılmadığını sordum. Güvenlik gerekçesiyle bu tercih edilmemiş. Güvenlikten kasıt tabii ki Merkez Bankası’nın faizinin açıklanmadan birileri tarafından duyulması" ifadelerini kullandı.

 

Dünya, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU