TikTok'ta paylaştıkları videoda Türk pasaportunu aşağıladıkları iddiasıyla yargılanan gençler beraat etti

Videoyu yayınladıkları dönemde bir kesimin tepkisini çeken ancak savunmalarında korona günlerinde sosyal farkındalık amacıyla paylaştıklarını hakaret etme amaçlarının olmadığını söyleyen gençlerin savunmasını dikkate alan mahkeme beraatlerine karar verdi

K.Ö. ve N.Y. adlı 23 yaşındaki iki genç sosyal medya platformu TikTok'ta 25 Nisan 2021 tarihinde 'Türk pasaportunun kullanıldığı yerler' başlığı adı altında mizahi içerikli bir video paylaştı.

Videoda pasaportun bardak altı, fırın eldiveni ve kitap ayracı gibi yerlerde kullandığı görülüyordu.

Paylaşımın ardından bazı kişilerin gençlerin Türk pasaportuyla alay ettiğini iddia ederek yine sosyal medya üzerinden ihbarda bulunmaları üzerine haklarında soruşturma başlatılan gençler gözaltına alınarak Kartal'da bulunan Anadolu Adalet Sarayı'na getirildiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılık tarafından 'Devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama' suçundan yurtdışına çıkmamak şartıyla adli kontrol tedbirleri uygulanması talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen gençler, mahkemede verdikleri ifadede suç işleme kasıtları olmadığını belirterek kendilerini şöyle savunmuştu:

Bu paylaşımı korona döneminde yurtdışı seyahati yasak olduğu için mizah amaçlı paylaştık. Kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ve Türk Bayrağı'nı aşağılama, küçümseme, değersizleştirme gibi bir amacımız yoktu.

Gençler hakkında, "Devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama suçlamasıyla" İstanbul Anadolu 35. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

gençler.jpg
Videoyu paylaşan iki genç gözaltına alınmıştı 

 

"Seyahat kısıtlamalarıyla ilgili sosyal farkındalık amacıyla paylaştık"

Davanın 2. duruşmasında savunması sorulan K.Ö., ifadesinde öncelikle videoyu çekmek amaçlarının anlatmak istediğini belirterek şöyle demişti:

O tarihlerde koronavirüs pandemisi sebebiyle hem şehirlerarası hem de ülkelerarası seyahatler kısıtlanmıştı. Biz de bu konuda sosyal farkındalık oluşturmak istedik. Kaldı ki bu şekilde video çekmek ile ilgili bir akım da vardı. Çeşitli ülkelerde birçok kişi bizim çektiğimiz video ile benzer şekilde videolar çekerek paylaştı. Zaten biz bu videoyu paylaştıktan sonra 'çok haklısınız, pandemi bitse de yeniden seyahat edebilsek' şeklinde yorumlar aldık. Ancak birkaç saat sonra bazı hesaplarda videomuz farklı şekillerde yorumlandı ve bunun üzerine tehdit ve hakaret içeren yorumlarda gelmeye başladı. İnsanların bu videoyu yanlış anlamalarına oldukça şaşırdık. Bu nedenle videoyu kaldırdık. Sabıkam yoktur. Bu ülkeye faydalı olmak isterken ve böyle bir potansiyelimin olduğunu düşünürken bu şekilde suçlanmak beni üzdü.

"Benzer videolar farklı ülkelerde de yayınlandı"

Yine N.Y'. de aynı duruşmadaki savunmasında videoyu arkadaşıyla birlikte koronavirüs ile ilgili seyahat yasakları nedeniyle sosyal farkındalık oluşturmak amacıyla hazırladıklarını ve benzer videoların pek çok ülkede yayınlandığını söyledi.

Duruşmada söz alan avukatlar Aysemin Gülmez ve Rıza Koçak da müvekkillerinin beyanlarının ortada olduğunu, suç işleme kasıtlarının olmadığını sosyal farkındalık için videoyu paylaştıklarını söylemişlerdi.

aileler.jpg
Beraat kararı gençleri, ailelerini ve avukatlarını sevindirdi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Beraatlerine karar verildi, mutluluklarını aileleri ve avukatlarıyla paylaştılar

Bugün davanın 3'üncü duruşmasında mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme, mevcut delillerin ve ifadenin incelenmesi sonucunda suç işleme kastıyla hareket etmedikleri sonucuna varıldığını belirterek her iki gencin de beraatine karar verdi.

Gençler, mutluluklarını duruşma çıkışında aileleriyle ve avukatlarıyla paylaştı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU