Üstün: 2000'deki Fazilet Partisi kongresinde Erdoğan, etkisi altındaki delegelerin Abdullah Gül'e oy vermesini engelledi, çünkü lider olmasını istemiyordu

Fazilet Partisi'nde ve AK Parti'de siyaset yapan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün'ün anlattıklarına göre, 2000 yılında Recai Kutan'ın kazandığı kongrede, Erdoğan'ın son anda yaptığı manevra belirleyici oldu

Fotoğraf: AA

İttifaklar üzerinden şekillenen Türkiye siyasetinin ana gündemi seçim.

Muhalefetin sık sık dile getirdiği erken seçim talebi, iktidardaki Cumhur İttifakı tarafından henüz kabul görmedi. 

İktidar, seçim için 2023'ü işaret ederken, muhalefet ekonomideki dalgalı gidişatı gerekçe göstererek seçim talebini yineliyor. Her seçim döneminde olduğu gibi, kimisi yalan, kimisi yalanlanan, kimisi de gerçeklik payı olan kulis bilgileri ve iddialar gündeme geliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Erdoğan'la Gül bir araya geldi" iddiası

Gündemdeki son iddia, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelerek, parlamenter sisteme dönüş için fikir alışverişinde bulunduğuna yönelikti.

Eski CHP Milletvekili Ali Özgündüz'ün dile getirdiği iddiaya göre, Erdoğan ve Gül, Hulusi Akar'ın evinde bir araya geldi. Özgündüz, Erdoğan'ın Gül'e, cumhurbaşkanı olmasını teklif ettiğini, kendisinin de başbakan olarak yola devam etmek istediğini ileri sürdü.

Taraflardan yanıt yok

Bu iddia, Cumhurbaşkanlığı tarafından yanıtlanmadı. Gül tarafı ise, gerçeklik payı olmayan ve ciddiye almadığı konularda yalanlama ya da doğrulama yapmama tavrını sürdürerek sessiz kalmayı tercih etti.

Ancak bu iddia, Erdoğan ve Gül'ün siyaset sahnesinde karşı karşıya geldiği olayları hatırlattı. 

Akar ve Kalın'dan helikopterli ziyaret

2018 yılındaki seçimlerden hemen önce, dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Abdullah Gül'ün İstanbul'daki konutunun yanına helikopterle inerek 3 saatlik bir ziyaret gerçekleştirmişti. Ziyaretin, Gül'ün muhalefet tarafından getirildiği belirtilen "Cumhurbaşkanı adayımız ol" teklifini kabul etmemesi için Erdoğan'ın direktifiyle yapıldığı ileri sürülmüştü.

Bu ziyaret, daha sonra Abdullah Gül tarafından da doğrulanmış ancak içeriği hakkında bilgi verilmemişti.

Görev süresinin bitimine günler kala kongre...

Erdoğan ve Gül'ün bir önceki karşı karşıya gelişleri ise, 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra yaşanmıştı. 2014 yılındaki seçimi açık ara farkla kazanan Recep Tayyip Erdoğan, o günkü yasal düzenlemeler nedeniyle Cumhurbaşkanlığı ve AK Parti Genel Başkanlığı görevlerini birlikte yürütemiyordu. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin bitimiyle birlikte AK Parti'ye geri döneceği konuşuluyor, Erdoğan'ın bu konuyla ilgili önlem almak istediği belirtiliyordu.

Beklenen oldu, Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmadan hemen önce, yani Abdullah Gül'ün görev süresinin bitimine günler kala AK Parti kongresini toplamaya karar verdi. Böylece, görev süresinin bitmesine saatler kalsa da cumhurbaşkanı koltuğundaki Abdullah Gül, AK Parti'ye dönemedi ve olası genel başkan adaylığının önüne geçildi. O kongrede, Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Başkanı oldu.
 

ayhan sefer üstün foto.PNG
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün / Fotoğraf: gelecekpartisi.org.tr


Üstün'den iki örnek daha

Konuyla ilgili görüştüğümüz eski AK Parti'li Ayhan Sefer Üstün, iki çarpıcı örnekten daha bahsetti.

Şimdi, Ahmet Davutoğlu'nun liderliğindeki Gelecek Partisi'nin Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Üstün, 22., 23., 24. ve 26. dönemlerde AK Parti Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer aldı. 

"Gül'ün adaylıktan çekilmesi için çalışma yapıldı"

2019'da AK Parti'den istifa ederek Gelecek Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Üstün, 2007 yılındaki sancılı cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine değinerek, "Sayın Gül'ün adaylığının engellenmesi için çalışmalar yapıldı. Parti grubunda Gül'ün ismi ilan edildikten sonra bile, bazı milletvekilleri Vecdi Gönül ve Nimet Çubukçu'nun adaylıkları için çalışmalar yürüttü. Bu çalışmaların, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dışında yapıldığı düşünülemez" dedi. 

Üstün, o dönem Bülent Arınç gibi parti içindeki ağır topların katı tutumu sayesinde Abdullah Gül'ün adaylığından vazgeçilemediğini, parti grubunun nabzının yoklandığını, basında Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmesi yönünde haberler yaptırıldığını da sözlerine ekledi.

"FP seçiminde Erdoğan'ın etkisi altındaki grup Gül'e oy vermedi"

Üstün'ün anlattığı ikinci örnek ise, 2000 yılından. Kapatılan Refah Partisi'nin yerine kurulan Fazilet Partisi, 2000 yılında kongre süreci yaşadı. Bu süreçte, AK Parti'nin temellerini oluşturan "Yenilikçiler" grubu ile, Prof. Necmettin Erbakan'ın yanında olan "Gelenekçiler" grubu yarıştı.

Yenilikçiler grubunun genel başkan adayı Abdullah Gül, Gelenekçiler grubunun adayı ise Recai Kutan'dı.

Seçim, 633'e 521 Recai Kutan lehine sonuçlandı ve AK Parti'nin kuruluş süreci hızlandı.

O dönem Fazilet Partisi Sakarya İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ayhan Sefer Üstün, kongre sürecini şöyle anlatıyor:

"Kongre öncesinde yaptığımız hesaplara göre Yenilikçiler olarak biz kazanıyorduk. Ancak kongrede farklı bir sonuç ortaya çıktı. Sonrasında yaptığımız çalışmalarla öğrendik ki, Recep Tayyip Erdoğan'ın etkisi altındaki İstanbul ekibi fikir değiştirdi ve Abdullah Gül'den yana oy kullanmadı. Çünkü 'Recai Kutan kazanırsa onu indirebiliriz ama Abdullah Gül kazanırsa onu devirmek güç olur' diye düşündüler. Abdullah Gül'ün lider olması istenmiyordu." 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU