Benim adım Kunta Kinte... Afrika'daki Batı sömürgeciliğini filmlerde okumak

Dr. Halim Gençoğlu Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Twitter

Batı dünyasının son yüz yılda düşmüş olduğu tenakuzlardan biri sömürdüğü toprakların insanları hakkında film yapıp dünyaya izleterek bundan para kazanmalarıdır. Bunun en somut örnekleri 1940'larda Amerika'da çekilen Kızılderili filmleridir.

Afrika coğrafyası yada insanı hakkında çekilmiş olan en büyük tirajlı üç filmler ise Kunta Kinte, Kara Elmas ve Tanrılar Çıldırmış Olmalı adlı yapımlardır.

Tüm bu filmlerde film şirketleri büyük paralar kazanmış ve bahis konusu olan ezilen kesim bundan hiçbir şey elde etmediği gibi sinema dünyasında sömürgeci Batı'ya karşı bir tepki ortaya konmamıştır.

Emperyalist Batı, daha önce insanı ve kaynaklarıyla sömürdüğü Afrika'yı şimdi kültür turizmi adı altında yaptığı filmlerle sömürmektedir.

Bu yeni metotla Afrika'da Gambiya'dan Kunta Kinte veya Güney Afrika'dan Tanrılar Çıldırmış Olmalı gibi dünyaya izlettikleri filmleri ve bu film sektöründeki yağmayı nasıl yaptıklarını ortaya koymak gerekir.


Kunta Kinte kimdi?

Kunta Kinte Amerikalı yazar Alex Haley'nin 1976 tarihli Roots: The Saga of an American Family adlı romanında yer alan bir karakterdi.

Haley'e göre, Kunta Kinte 1750'de doğmuş, köleleştirilerek Amerika'ya götürülen ve 1822'de ölen Gambiyalı bir yerli olup kendi atalarından birine dayanıyordu.

Adıyla efsaneleşen filmi bir kurgu olsa da filmin kahramanı Kunta Kinte aslında gerçekti.
 

Roots'ta LeVar Burton tarafından canlandırılan Kunta Kinte.jpg
Roots'ta LeVar Burton tarafından canlandırılan Kunta Kinte

 

Alex Haley tarafından yapılan araştırmaya göre Kunta Kinte, Gambiya'nın Jufferee kasabasından bir Afrikalıydı. Haley ailesinin geçmişine göre, "Naplis" adlı bir kasabaya köle olarak satılmıştı.

Haley araştırmasında, 5 Temmuz 1767'de Gambiya Nehri'nden 140 esir ile denize açılan Lord Ligonier adlı bir köle gemisini tespit etti. Gemi 29 Eylül 1767'de Maryland, Annapolis'e geldi ve bu gemiden sadece 98 kişi kurtulmuştu.

Haley, kurtulanlardan birinin on yedi yaşındaki Kunta Kinte olduğuna inanıyordu. Maryland gazetesinde yayınlanan bir ilana göre bu Afrikalı adam, 7 Ekim'de köle olarak satılmıştı.
 

Kölelerin ulaştığına dair haber, Advertisement in the October 1, 1767, Maryland Gazette Newspaper.jpg
Kölelerin ulaştığına dair haber, Advertisement in the October 1, 1767, Maryland Gazette Newspaper

 

Kunta Kinte'nin hayat hikayesi bu kitaba dayanan ABD yapımı iki televizyon dizisinde de yer aldı. Filmin 1977'deki mini dizisi Kökler ve aynı adı taşıyan 2016 versiyonunda karakter LeVar Burton tarafından bir genç ve John Amos bir yetişkin olarak tasvir edilmişti.

Burton, 1988 Noel sezonunda yayınlanan kurgusal bir hikaye olan Roots, The Gift adlı TV filmindeki rolünü tekrarlamıştı. Kinte gemiden veya yerel tacirlerden satın alınacaklardan biri olup daha sonra Virginia'daki bir çiftliğe götürülmüştü.

Kinte'nin Annapolis'e gelişi, Afrikalı erkeklere yönelik kadın ve çocuğunun aylarca gemilerin ambarlarına tıkıldığından Atlantik geçişi olan gemilerin orta geçitlerinin dehşetine katlanabilenler ancak bu yolculukta hayatta kalabilmişti.

Alex Haley'den Roots filminde Kinte'nin hikayesini anlatmak için onu eserinde işlemişti.


Kökler romanında Kunta Kinte 

Kökler kitabına göre Kunta Kinte 1750 dolaylarında Gambiya'daki Jufureh'in Mandinka köyünde doğdu. Müslüman bir ailede büyüdü.

1767'de Kunta, küçük kardeşi için davul yapmak üzere odun ararken, dört adam onu kaçɪrdɪ ve esir aldı. Kunta uyandığında kendini gözleri ve ağzı bağlı bir mahkum olarak buldu.

O ve diğerleri dört aylık bir yolculuk yapmak üzere Kuzey Amerika'ya gidecek olan bir gemiye, Lord Ligonier'a bindirildi. Kunta, nihayetinde Maryland yolculuğundan sağ çıktı ve Spotsylvania County'de bir çiftlik sahibi olan John Waller'a satıldı.

Sahipleri tarafından kendisine verilen ismi reddetti ve dört kez kaçış girişiminin sonuncusunda yeniden yakalandıktan sonra, köle avcıları ona bir seçenek sundu. Ya hadım edilecek ya da sağ ayağı kesilecekti.

Ayağını kesmeyi seçti ve sağ ayağı kesildi. Kunta seneler geçtikçe kaderine boyun eğdi fakat kimliğini ve kökenini asla unutmadan, köle arkadaşlarıyla daha samimi dostluklar geliştirdi.

Kunta, Belle Waller adında kendi gibi köleleştirilmiş bir kadınla evlendi ve Mandinka'da Kizzy adında bir kızı oldu. Romanda Kizzy, ailesinin kaderini asla öğrenemez.

Hayatının geri kalanını Kuzey Carolina'daki Lea bağında tarla görevlisi olarak geçirdi. Kizzy, Haley'nin, hayatının çoğunu köle olarak geçiren Kunta Kinte ile şecere bağlantısındaki tek atası oluyor.

Kitabın ikinci kısmı, Kizzy ve Alex Haley arasındaki kuşakların acılarını, kayıplarını ve Amerika'daki nihai zaferlerini anlatıyor. Yazar Alex Haley, Kunta Kinte'nin yedinci nesil soyundan olduğunu iddia etti. 


Tarihsel gerçeklik

Haley, Kunta Kinte'nin kökenleri için kaynaklarının sözlü aile geleneği ve Gambiya'da Kinte klanı hakkında bilgi sahibi biri olduğunu ileri süren Kebba Kanga Fofana adlı bir adam olduğunu iddia etti.

Onları aslen Moritanya'dan gelen Kairaba Kunta Kinte adlı bir marabanın soyundan gelen, erkeklerin demirci olduğu bir aile olarak tanımladı. Haley, Fofana'nın kendisine şunları söylediğini aktardı:

Kralın askerleri geldiğinde, bu dört oğlun en büyüğü olan Kunta, odun kesmek için bu köyden ayrıldı ve bir daha hiç görülmedi.


Ancak gazeteciler ve tarihçiler daha sonra Fofana'nın bir yöresel tarihçi (griot) olmadığını keşfettiler. Fofana, Kinte hikayesini yeniden anlatırken, babasının adı, erkek kardeşlerinin adı, yaşı gibi önemli ayrıntıları değiştirdi.

Bir noktada, Kunta Kinte'yi yirminci yüzyılda yaşayan bir kuşağa yerleştirdi. Ayrıca, Kunta Kinte'nin tek belirgin istisnası dışında, yaşlıların ve griotların 19'uncu yüzyılın ortalarından önce güvenilir soy bilgileri veremedikleri de bilinir.

Görünüşe göre Haley, Kunta Kinte'den o kadar çok kişiye bahsetmiş ki, bir döngüsel raporlama vakası yaratmış, Kunta Kinte hikayesinin bağımsız bir şekilde onaylanması yerine kendi sözlerinin kendisine tekrarlanmasını sağlamıştı.

Haley'in kitabı ülke çapında ün kazandıktan sonra, Amerikalı yazar Harold Courlander, Kinte'nin hayatını anlatan bölümün görünüşe göre Courlander'ın 1967 romanı The African'dan alındığını belirtti.

Haley ilk başta suçlamayı reddetti, ancak daha sonra Courlander'ın kitabının kaynak olduğunu doğrulayan bir kamu açıklaması yayınladı ve Haley hatayı yardımcı araştırmacılarından birinin hatasına bağladı. 


Boston Üniversitesi'ndeki Afro-Amerikan Çalışmaları programı direktörü tarihçi John Thornton'a göre, tarihi Kunta Kinte gerçekten de o zamanlar krallığın bir parçası olan Jufureh kasabasındandı ve doğumundan bir nesil önce oraya taşınmış olan Müslüman bir Jula ailesindendi.

Köle ticareti de dahil olmak üzere tüm ticaret meseleleriyle uğraşan bir tüccar ailesinden geliyordu. 1767'de köle olarak satılmıştı.

Ailesinin orta sınıf tüccarlar olarak sosyal statüsü ve aynı zamanda Müslümanları Hıristiyanlara köle olarak satmanın caiz olup olmadığı konusunda süregelen tartışmaların yanı sıra onun köle olarak satılması dikkat çekicidir.

Zira köle olarak satılmasının muhtemelen Jula veya tüccarlar arasındaki hizipler arası anlaşmazlıklarla ve aynı zamanda Niumi Krallığı'nın o sırada bir İngiliz ticaret merkeziyle olan ve iki tarafın rehin aldığı anlaşmazlıkla bir ilgisi vardı.

Kunta Kinte, aynı adı taşıyan bir albüme ilham verdi. Bu, Jamaika'da Channel One'dan yayınlanan 'Düşmanlarına Dikkat Et' adlı bir parça olarak hayata geçti.

1976'da Channel One house grubu The Revolutionaries tarafından yayınlanan bir dans müzik projesine konu olarak uzun yıllar bir marş haline geldi ve ayrıca 1981'de Mad Professor tarafından üretilen bir İngiltere versiyonuna ilham oldu.  

Maryland'de her yıl düzenlenen Kunta Kinte Miras Festivali bu filmin sürekli bir kazanç kapısına dönüşmesinin başka bir boyutudur. Hatta Kendrick Lamar'ın 2015 şarkısı "King Kunta" karakterden ilham aldı.

Yine Atlet Colin Kaepernick, NFL seçmelerinde üzerinde "Kunta Kinte" yazan tartışma yaratan bir tişört giydi. 


Kunta Kinte filmi Afrika'ya ne kazandırdı?

Bir TV dizisi olarak Roots, 1977'de piyasaya çıktığında izleyicileri büyüledi. Alex Haley'nin ailesinin tarihi hakkındaki en çok satan romanına dayanan bu film, 1767'de Batı Afrika'daki evinden alınan ve Amerika'da köle olarak satılan genç Kunta Kinte'nin ve onun soyundan gelenlerin hikayesidir.

Bu hikaye yaklaşık 130 milyon seyirci tarafından izlendi, 37 Emmy'ye aday gösterildi ve 9 ödül kazandı. Malachi Kirby, History Channel'ın 1977 mini dizisi Roots'un yeniden çevriminde Gambiya savaşçısı Kunta Kinte'nin ikonik rolünü üstlenmenin kelimenin tam anlamıyla manevi bir yolculuk olduğu söylenir.

Tüm bu başarılı tanıtımlara ve ödüllere baktığımızda Gambiyalı Kunta Kinte'nin filminden ya da ödüllerinden Afrika insanı hiçbir şey elde etmemiştir.

Kunta Kinte'yi köle yapanların torunları halen onun gibi milyonlarca mazlum Afrikalıların üzerinden ekonomik sömürüye devam etmektedir.

Film yoluyla yapılan bu sömürünün bir başka örneğini Güney Afrika'da çekilen ve minyonlarca insanın izlediği Tanrılar Çıldırmış Olmalı filmiyle ele alalım.


Tanrılar Çıldırmış Olmalı filmini Afrika'da emperyalist batı projesi olarak okumak

Tanrılar Çıldırmış Olmalı, Jamie Uys tarafından yazılan, üretilen, düzenlenen ve yönetilen 1980 yapımı bir komedi filmidir.

Güney Afrika ve Botsvana'nın uluslararası ortak yapımı olan bu senaryo, milyonlarca seyirciye ulaşan Tanrılar Çıldırmış Olmalı serisinin ilk filmiydi. 
 

Tanrılar Çıldırmış Olmalı filminin tanıtım yazısı.jpg
Tanrılar Çıldırmış Olmalı filminin tanıtım yazısı

 

Güney Afrika'da geçen film, Namibya San kabilesinden gelen çiftçi Nǃxau ǂToma'yı, uçaktan düşen bir cam şişeyi keşfeden ve bunun tanrılarından bir hediye olduğuna inanan Kalahari Çölü'nün avcı-toplayıcı ilkel bir bireyi olarak canlandırıyor.

Nǃxau, (kısaca Xi okunur) şişeyi tanrılara iade etmeye karar verdiğinde, yolculuğu bir biyolog ve yeni işe alınan bir köy okulu öğretmeni ile bir grup gerilla teröristi arasında bir komediye dönüşür.


Filmin konusu ve işlenen coğrafya

Senaryoya göre San kabilesinden olan Xi, Kalahari Çölü'nde endüstriyel medeniyetten uzakta mutlu bir şekilde yaşıyorlar. Bir gün bir cam Coca-Cola şişesi bir pilot tarafından uçaktan atılır ve kırılmadan yere düşer.

Başlangıçta, Xi'nin obası, tıpkı bitkiler ve hayvanların olduğuna inandıkları gibi, şişeyi de tanrılarından bir hediye olarak kabul ederler ve bunun için birçok alanda kullanırlar.

Ancak diğer kerametlerden farklı olarak, sadece bu cam şişe kabile içinde beklenmedik çatışmalara neden olur. Sonuç olarak Xi, dünyanın ucuna bir hac ziyareti yapmaya ve bölücü nesneyi elden çıkarmaya karar verir.

Yol boyunca Xi, vahşi yaşamın gübresi üzerinde çalışan biyolog Andrew Steyn ile karşılaşır. Steyn'in asistanı ve tamircisi M'pudi, Johannesburg'da bir köy okulu öğretmeni olmak için gazetecilik mesleğini bırakan bir kadın olan Kate Thompson hükümet birlikleri tarafından takip edilen Sam Boga liderliğindeki bir gerilla grubu ile Steyn ve Kate'i öğretmenlik yapacağı köye getirmekle görevlendirilir ancak Steyn onun etrafında garip sakarlıklar yapar.

Yanlışlıkla Kate'in bir nehre düşmesine neden olur ve ona doğru ilerlerken vahşi hayvanlardan kaçma girişimlerini birçok kez yanlış anlar. Sonunda Jack Hind adında züppe bir safari tur rehberi gelir ve Kate'i ve köyün geri kalanını oradan götürür.

Filmin sonunda Xi, manzarayı gizleyen alçak bulutlardan oluşan sağlam bir katmanla bir uçurumun tepesi olan Tanrı'nın Penceresi'ne varır. Dünyanın bir ucuna ulaştığına inanarak şişeyi uçurumdan atar ve ailesinin yanına döner. 


Jamie Uys, 1974 tarihli Hayvanlar ve Güzel İnsanlar belgeselini çekerken Tanrılar Çıldırmış Olmalı'nın bir öncülünü tasarlamɪştı.

Meşhur olan film The Gods Must Be Crazy'in senaryosunu yazdıktan sonra, Uys'un bir tercümanla Kalahari Çölü'nü geçerek üç ay boyunca filmde Xi rolünü oynayacak bir San erkek aramıştı.

San halkınɪn yaşadığı çöl bölgelerini ziyaret eden Uys, kullanabileceğini düşündüğü bireylerin fotoğraflarını çekti ve ardından onları tekrar bulabilmek için boylam ve enlemi işaretledi.

Uys, Namibyalı San'lı çiftçi Nǃxau ǂToma'yı filmin kahramanɪ olarak seçmeye karar verdi ve daha sonra birlikte uçakla Windhoek'a, Namibya'ya uçtu. Böylece film Tanrılar Çıldırmış Olmalı, Namibya, Tsumkwe'de ve Botswana'da çekildi. 


Tanrılar Çıldırmış Olmalı filmi N!xau ve halkına ne kattı?

Tanrılar Çıldırmış Olmalı, Eylül 1980'de Ster-Kinekor Pictures tarafından Güney Afrika'da gösterime girdi. Dört gün içinde film, Güney Afrika'daki her şehirde gişe rekorları kırdı.

Yapımcı Boet Troskie, Amerika Birleşik Devletleri dağıtım haklarını 20th Century Fox'a satmadan önce filmin dağıtım haklarını 45 ülkeye sattı. Bushman adıyla yayınlandığı film, Japonya'da 1982'nin en yüksek hasılat yapan filmi oldu.

ABD'de gösterime girmesi için orijinal Afrikanca diyalogunun dublajı İngilizce 'ye yapıldı ve Kung ve Tswana hatları için seslendirme çalışması yapıldı.  

Filmin İngilizce dublajlı versiyonu 1984'te ABD'de gösterime girdi ve burada genel olarak büyük bir ticari başarı elde etti ve o sırada ABD'de en yüksek hasılat yapan Amerikan yapımı olmayan film oldu.

The New York Times için filmle ilgili incelemesinde, eleştirmen Vincent Canby şöyle yazdı:

Jamie Uys'ın Tanrıları Çılgın Olmalı, […] Afrika. Film genellikle gerçekten politik olmayan bir şekilde komik olarak adlandırmasına rağmen, 'filmde rahatsız edici bir şey de var' dedi ve 'aktif olarak kınamayan herhangi bir Güney Afrika çalışmasının olduğunu hissetme eğilimindeyiz. Apartheid, sadece sessizlik yoluyla da olsa, onu göz yummak gibi ikincil bir etkiye sahiptir' şeklinde duygularını ifade etti. 

Filmin çekimi sarasında San halkı için kültürlerini koruma adına hiçbir şey yapılmadı. Tamamen ticari amaçla hareket eden yapɪmcɪ bölgenin dokusunu bozan ticarileşmelere sebep oldu.

N!xau, film sebebiyle kentsel alanlarda geçirdiği süre boyunca sigara içmeyi öğrendi ve içki kullanmaya başladı. Yönetmen Uys, ilk 10 günlük çalışması için N!xau'ya 300 dolar ödediğini, ancak bu paranın rüzgar tarafından uçup gittiğini söyledi.

N!xau daha sonra 12 büyük baş hayvanla tazmin edildi. Yerel haberlerde buna dair eleştiriler olunca 1985'te Uys, N!xau'nun av sahasından 60 mil ötedeki bir ticaret mağazasında kullandığı, çekimden bu yana N!xau'ya ayda 100 dolar gönderdiğini belirtti.

Aslɪ olup olmadığına dair bir kanıt olmasa da, Uys basın açıklamasında N!xau adına 20.000 dolarlık bir güven hesabının olduğunu belirtti. Trilyonlar kazanan yönetmenin başrol oyuncusu N!xau için yaptıkları bunlardan ibaretti.


Film yoluyla yapılan sömürünün perde arkası 

Tanrılar Çıldırmış Olmalı, Güney Afrika'da ırksal klişelerin, ayrımcılığın ve Apartheid'in normal gösterilmesi gibi bir algı yaratma eğilimli görüldüğü için eleştiri aldı.

ABD'de filmin New York City'deki 68th Street Playhouse'da gösterime girdiğinde Ulusal Siyah Hukukçular Konferansı ve diğer Apartheid karşıtı gruplar tarafından gözetlendiği bildirildi.

Hem New York Times eleştirmeni Vincent Canby hem de yazar Josef Gugler, filmi San halkına karşı "ezikler" olarak nitelendirdi.

Canby, filmdeki San'ların düpedüz sevimli olmasalar bile korkunç derecede tuhaf görüldüğünü yazdı ve filmin anlatıcısının San'ın dünyadaki en mutlu insanlar olması gerektiği şeklindeki açıklamasını tam olarak Mussolini'nin yaptığı türden bir şeyle karşılaştırdı. 


Apartheid ile ilgili eleştiriler

1985'te kültürel antropolog Toby Alice Volkman, Tanrılar Çıldırmış Olmalı filminde paranın San için önemli bir endişe olduğunu yazdı.

Ertesi yıl, Kanadalı antropolog Richard Borshay Lee filmi, Güney Afrika beyaz mitolojisinin tuhaf bir unsurunun büyük ilgi gördüğü, eğlenceli ama ince bir şekilde gizlenmiş bir Güney Afrika propagandasının parçası olarak nitelendirdi.

Ona göre San halkı, bir asırlık hızlı toplumsal değişimin öznesi olmuş ve özellikle son yirmi yılda Güney Afrika'nın Apartheid politikalarının tüm 'yararlarına' katlanmak zorunda kalmıştır.

Gugler, filmdeki gerillaların "kötü Afrikalılar [...] tehlikeli ve yıkıcı fakat aynı zamanda tembel ve beceriksiz" olarak tasvir edildiğini yazdı.

Apartheid hakkındaki düşünceleri sorulduğunda yönetmen Uys tenkitlerden kaçmak için, "Bence bu bir karmaşa. Utanacağımız aptalca, yaramaz şeyler yaptık. Onu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" dedi. 


Güney Afrika'nın Kalahari Çölü'ndeki Bushman yaşamının masum cazibesi yanılsaması, Tanrılar Çıldırmış Olmalı'nın muazzam uluslararası popülaritesini dünyaya sergiledi.

N!Xau'nun 300 dolarlık film yıldızı maaşı, yönetmen Uys'un dediği gibi, "uçup gitti"yse de, bu onun paraya ihtiyacı olmadığı anlamına gelmiyordu. 1978'de "Tanrılar" filmi çekildiğinde 'Bushmanland'da para acil bir endişe kaynağıydı.

Geçimlik avcılık ve toplayıcılık neredeyse durmuştu. Yöre insanları hükümetin bağışlarına bağlıydı ve halk yiyecek satın alıyordu.

Filmin çekildiği yıllarda Güney Afrika Ordusuna Bushman askerlerini çekmek için kullanılan en önemli strateji yüksek maaştı. Dolayısıyla para Bushman halkı için önemliydi.


Bu filmde işlenen 'Cennet Bahçesi' mitinin en feci sonucu, belki de N!Xau'nun halkına ait son toprak parçasına, Bushmen'in ekin veya hayvan yetiştirmesine izin verilmeyecek bir av hayvanı koruma alanı için kamulaştırma planıydı.

Onları toplayıcı olarak besleyemeyen topraklarda turistlerin zevki için geçmişin görüntülerini yeniden yaratarak, oklar, yaylar ve kazma sopalarıyla avlanmaları ve toplanmaları istenecekti.

Bunlar emperyalist sömürü düzeninin bir parçasıydı. Sonunda ne mi oldu? Filmin kahramanı N!Xau yɪlɪnda Hristiyan oldu ve 2001 yılında Verem'den öldü.


Sonuç

Afrika üzerine Batı'da çekilmiş olan filmler incelendiğinde ne yazık ki Afrika ekonomi, kültür ve toplumuna katkı sağlayan yapımlar olmadığı görülür. Kunta Kinte ve Tanrılar Çıldırmış Olmalı Afrika halkı veya temasını işleyerek sömüren filmlerin en dikkat çekicilerindendir.

Dekolonizayon süreciyle birlikte Batı emperyalizmine karşı Afrika sanat ve entelektüel dünyasının bu konuya karşı da duyarlı olması gerekir. Burada akla gelen basın ve yayındaki kültürel sömürü, Batı dünyasının filmlerde ortaya koyduğu bir manipülasyon aracı olarak karşımızda durmaktadır. 


Filmlerdeki ekonomik sömürü haricinde verilen mesajlar irdelendiğinde zihinsel bir sömürünün izleri görülür. Bu noktada aklıma hep üniversite yıllarıma dair bir anım gelir.

20li yaşlardayım, İngilizce hazırlık derslerinde kullandığımız Cambridge dergisinin içerisinde geçen bir hikaye kafama takılmıştı. Öğretmene 'Afrika'yı sömüren İngilizler ama her nasılsa bu hikayede Uganda'ya yardım eden vefakar doktor bir İngiliz kadın. Bu masala kim inanır' demiştim.

Hocanın öyle bir derdi olmadığı için sen onu boş ver gramere bak demişti. Halbuki bütün mesele o hikayedeydi. Aradan 20 yıl geçti, o öğretilen kitaplardaki gizli mesajlar, izletilen filmlerdeki algılar değişmedi.

Zira Batı kafası sömürgeci yaklaşımından vazgeçmemiş fakat sadece maske değiştirmiştir. Bu cepheden bakıldığında merhum Oktay Sinanoğlu'nun dediği "Güneş bile batıdan batar" teoremi halen geçerliliğini korumaktadır.

 

 

Notlar

Haley, Alex, Stan Margulies, Marvin J. Chomsky, John Erman, David Greene, Gilbert Moses, William Blinn, et al. 2018. Roots.
Kunta Kinte-Alex Haley Vakfı, Afrikalı Amerikalılar ve diğerlerinin tarihleri, insan deneyimlerinin evrenselliği ve kölelik ve bunun ırk ilişkileri üzerindeki etkisi hakkında daha derin bir anlayış için tam bir farkındalık ve takdir için gelmeleri için dünyanın önde gelen kuruluşudur. Amerika bugün.
Haley, Alex. 2018. Roots: The Saga of an American Family. [Place of publication not identified]: Da Capo Press. http://link.overdrive.com/?websiteID=220&titleID=3027479.
Troskie, Boet, Jamie Uys, Paddy O'Byrne, N!xau, Marius Weyers, Sandra Prinsloo, and John Boshoff. 2012. The gods must be crazy. Wendywood, South Africa: Ster-Kinekor Entertainment.
Uys, Jamie. 2005. Ma che siamo tutti matti? = (The gods must be crazy). & Lassù qualcuno è impazzito = (The gods must be crazy II). [Roma]: Sony pictures home entertainment. Roma.
Armstrong, Miranda, and Julie Boyd. 1996. A study of societal change built around the story "The gods must be crazy": an upper primary integrated unit: Australian National Curriculum, band B, level 4/5, grades 4-6. Launceston, Tas: Global Learning Communities.
Uys, Jamie. 2004. The gods must be crazy; The gods must be crazy II [videorecording (DVD)]. Australia: Columbia TriStar Home Entertainment.
  Newyork Times, May 19, 1985, Section 4, Page 20

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU