Validebağ Korusu'nun tehdit altında olduğunu düşünen mahalle sakinleri nöbetlerini sürdürüyor

İstanbul'un yeşil alanlarından Validebağ Korusu'na müdahale mahalle sakinlerinin öfkesine yol açtı. Sabah erken saatlerde koruya iş makineleriyle girilmesi üzerine başlayan gerginlik azaldı, sakinlerin nöbeti devam ediyor

Üsküdar Belediyesi, Altunizade'de bulunan Anadolu yakasının en büyük yeşil alanı ve birinci dereceden doğal sit alanı olan Validebağ Korusu'na iş makineleriyle girdi.

Sabah saatlerinde gelen belediye ekiplerine yurttaşlar engel olmaya çalıştı. Kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle koruda büyük arbede yaşandı. 

Independent Türkçe'ye konuşan Validebağ sakinleri tepkilerini dile getirdi.

"Üsküdar Belediyesi suç işliyor"

Bir çevre örgütü olan Validebağ Savunması'nın üyelerinden Figen Küçüksezer, Üsküdar Belediyesi'nin suç işlediğini söyledi. 

Küçüksezer'e göre bu konuda 3 yürütmeyi durdurma ve 4 mahkeme kararı var. 

"Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararı da var" diyen Küçüksezer, "Üsküdar Belediyesi'nin burada hiçbir işlem yapması mümkün değil. Üsküdar Belediyesi şu anda burada açıkça suç işliyor. Emniyet de bu suça ortak oluyor" dedi. 

 "Hukuk dışı, ellerinde hiçbir dayanak yok"

Validebağ sakinlerinden Faruk Yege de olup bitenlere tepkili. 

Yege, "Bu sabaha karşı saat beşte buraya geleceklerini öğrendik. Biz de buraya geldik. hukuk dışı, ellerinde hiçbir dayanağı olmadan buraya kum dökmeye başladılar. Biz de buranın yerel halkı olarak buna karşı geldik" diye konuştu. 

"Burayı korumakla sorumlu olan kurumlar burayı talan etmeye çalışıyor"

Mahalle sakinlerinden ve CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş ise sabah yaşananları anlattı. 

"Üsküdar Belediyesi'nin işlediği bir doğa katliamıyla karşı karşıyayız" ifadesini kullanan Özçağdaş şunları söyledi: 

Burası tüm kamuoyunun da malumu olduğu üzere koruma kurulu kararıyla korunan bir bölge. Aynı zamanda Üsküdar Belediyesi'nin burada yapmak istediği çalışmalara yönelik üç tane yürütmeyi durdurma kararımız var. Bu kararlara rağmen büyük bir fütursuzlukla sadece kaba kuvvetle burada Validebağ Korusu'nda istediği bütün inşaat faaliyetlerini gerçekleştirmeye çalışan bir Üsküdar Belediyesi'yle karşı karşıyayız. Buradaki arkadaşlarımız çok çeşitli bileşenlerden, yapılmaya çalışılan şeye karşı koyuyorlar sabahtan bu yana. Tabii hepimizi çok utandıran görüntüler oldu burada. Yani kadınlar yerlerde sürüklendiler. Çok ciddi hasar alan, yararlanan insanlarımız var. Günün sonunda burayı korumakla sorumlu olan kurumlar bir biçimde burayı talan etmeye çalışıyorlar. Validebağ'da bir çeyrek yüz yıldır devam eden şey bu. Bugün de bir başka safhasını yaşıyoruz açıkçası. Fakat son dönemde Validebağ'a yapılan en ağır saldırıyla karşı karşıyayız şu anda.

"Duymuyorlar, duymak istemiyorlar"

Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin de diğer sakinler gibi Üsküdar Belediyesi'nin suç işlediğini vurguladı. 

Belgin, "Suçu devletin polisine ortak ediyorlar ve bize de şiddet uyguluyorlar. Kadınları karga tulumba götürdüler biraz önce gözümüzün önünde. Burada suç işleniyor. Polisi de alet ediyorlar. Suça ortak olmayın diyoruz. Sanki Türkçe değil de başka bir dilde konuşuyormuşuz gibi. Duymuyorlar, duymak istemiyorlar" ifadelerini kullandı. 

"Burası sadece bize değil çocuklarımıza da kalsın"

İsmi öğrenilmeyen bir mahalle sakini de tepkisini şu sözlerle gösterdi:

"İstanbul'da sadece küçücük bir alan yeşil alan kaldı doğanın içinde. Bırakın burayı koruyalım. Burası kalsın, sadece bize değil çocuklarımıza da kalsın. Burayı bozan buraya yol yapan işçilerin de çocukları yarın diyecekler ki nefes alamıyoruz."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU