CHP'den Suriyeli sığınmacı raporu: Eğitimli kesim dönmek istiyor

Geleceğini Suriye'de arayanlar sığınmacıların en eğitimli kesimlerini oluşturuyor

Bayramlarda ülkelerine gidip geri dönen Suriyelilerin büyük bir bölümünün kayıt dışı işlerde çalışıp kazandıkları parayı Suriye’deki ailelerine gönderdikleri belirtiliyor / Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul'da yaşayan Suriyeli sığınmacılarla yüz yüze görüşerek "İstanbul'daki Suriyeli Sığınmacılar, Geri Dönme Eğilimleri ve Beklentileri" başlıklı bir rapor hazırladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan raporda özetle şu değerlendirmeler yer aldı:

Eğitimli kesim geleceğini Suriye'de arıyor

Sığınmacıların önemli bir çoğunluğu, Suriye'de barış ortamı sağlanıp, demokratik bir düzen kurulduğunda ülkesine dönmek ve ülkelerindeki demokratik dönüşümün parçası olmak istiyor. Geleceğini Suriye'de arayanlar, sığınmacıların en eğitimli kesimlerini oluşturuyor. Yüzde 10'u bulan üniversite ve üstü eğitim alanlarla yüzde 17 civarında lise mezunu olanların büyük çoğunluğu yaşamlarını göçmen olarak sürdürmek istemiyor.

gamze.jpg
Gamze Akkuş İlgezdi'nin İstanbul’da yaşayan Suriyeli sığınmacılarla yüz yüze görüşerek hazırladığı rapor Kılıçdaroğlu'na sunuldu / Fotoğraf: AA

 

"Türkiye kapıları açsa Suriyeli sığınmacıların yüzde 90'ı batıya gider"

Sığınmacıların önemli bir bölümü ise geleceğini Kanada veya Avrupa ülkelerinde arıyor. Türkiye'de iş kuramamış, çocukları doğru düzgün eğitim alamayan Suriyeliler Batı'ya göç etmek istiyor. Türkiye'de iş sahibi bir Suriyeli sığınmacıya göre Türkiye kapıları açsa Suriyeli sığınmacıların yüzde 90'ı batıya gider.

"Geri göndereceğiz" söylemi tedirgin ediyor

Muhalefetin, "Suriyelileri geri göndereceğiz" söylemini tehlikeli buluyorlar. Bu söylemin, sığınmacıların tedirginliğini artırdığı gibi toplumun Suriyelilere karşı tepkisini beslediğini söylüyorlar.

AK Partililerin yoğun olarak yaşadığı ilçeleri tercih ediyorlar

İstanbul'un Fatih, Esenyurt, Küçükçekmece, Bağcılar, Başakşehir, Sultangazi, Esenler gibi ilçelerinde gettolar oluştu. Bu gettolarda Suriyeli göçmenlerin arasında etnik köken farkı olmaksızın sıkı bir dayanışma gözleniyor. Türkmenler, Araplar ve Kürtler birbirini kolluyor ve gözetiyorlar. Suriyeliler genellikle AK Partililerin yoğun olarak yaşadığı ilçeleri tercih ediyorlar. Bu çevreler tarafından "din kardeşliği" gerekçesi ile daha az dışlanıyorlar ve daha az horlanıyorlar.

Bayramda gidenler çalışmak için gelmiş

Savaştan kaçma, siyasi nedenlerin dışında Suriye'den azımsanmayacak sayıda ekonomik göç var. Resmi rakamlara göre Ağustos 2021'de ülkemizdeki Suriyeli nüfus haziran ayına oranla 17 bin 672 kişi artarak 3 milyon 584'e ulaştı. İki ayda sınırlarımızdan girenlerin hemen hepsi ekonomik nedenlerle geldiler. Burada kayıt dışı işlerde çalışıp kazandıkları parayı Suriye'deki ailelerine gönderiyorlar. Her bayram sınırda tanık olduğumuz, bayramlaşmaya gidenlerin önemli bölümünü bunlar oluşturuyor.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU