Fenerbahçe ile Galatasaray, Avrupa Ligi sahnesinde... Eken: Türk futbolu ile Avrupa arasındaki mesafenin ne kadar olduğunu daha net göreceğiz

UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecek Fenerbahçe ile Galatasaray, gruplarındaki ilk maçlarına çıkıyor. Spor yazarı Umut Eken, takımların son durumu ve rakipleri karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

UEFA Avrupa Ligi'nde Galatasaray, İtalyan ekibi Lazio; Fenerbahçe ise Alman rakibi Frankfut ile karşılaşacak / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki iki numaralı organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde heyecan başlıyor.

Türkiye'nin Fenerbahçe ve Galatasaray ile temsil edileceği turnuvada 32 takım, 8 ayrı grupta bir üst tura çıkmak için mücadele edecek.

Fenerbahçe, D Grubu'nda Olimpiakos, Antwerp ve Eintracht Frankfut ile son 16 turuna kalmak için yarışacak.

Galatasaray ise E Grubu'nda Lazio, Lokomotiv Moskova ve Marsilya ile karşılaşacak.

 

 

Fenerbahçe, yenilmezlik serisini korumak istiyor

2021-22 sezonuna Vitor Pereira yönetiminde başlayan Fenerbahçe, oynadığı hazırlık maçları, Süper Lig ve Avrupa Ligi play-off turunda yenilgi yüzü görmedi.

Fenerbahçe, Deutsche Bank Park'ta oynanacak D Grubu ilk maçında yarın Almanya'nın Eintracht Frankfurt takımına konuk olacak. Saat 22.00'da başlayacak karşılaşmayı İtalya Futbol Federasyonu'ndan Maurizio Mariani yönetecek.

İstanbul temsilcisi, Alman rakibini mağlup ederek hem iyi bir grup başlangıcı yapmak hem de namağlup serisini sürdürmeyi amaçlıyor.

Sarı-lacivertlilerde İrfan Can Kahveci, Marcel Tisserand, Miha Zajc, Nazım Sangare ve Jose Sosa, sakatlıkları; Miguel Crespo, Burak Kapacak ve Serdar Dursun da UEFA listesinde yer almadığı için mücadelede forma giyemeyecek.

Öte yandan Dimitris Pelkas, Ferdi Kadıoğlu ve Filip Novak'ın durumu ise maç saatinde belli olacak.

 

 

Galatasaray'da hedef galibiyet

UEFA Avrupa Ligi'ne üçüncü eleme turundan katılan Galatasaray, sezonu erken açan ekiplerden. 

Turnuvada daha önce St. Johnstone ve Randers'ı eleyerek gruplara kalan sarı-kırmızılılar, bu turdaki ilk karşılaşmasında Lazio'yu ağırlayacak.

Türk Telekom Stadı'nda yarın saat 19.45'te oynanacak karşılamada Slovenyalı hakem Matej Jug düdük çalacak.

Süper Lig'deki son iki maçında 2-0 öne geçen ancak iki maçtan da beraberlikle sahadan ayrılan sarı-kırmızılılar, Lazio'yu mağlup ederek yeniden çıkışa geçmek istiyor.

İstanbul temsilcisinde sakatlıkları bulunan Arda Turan, Barış Alper Yılmaz, Sacha Boey, Omar Elabdellaoui ile Sofiane Feghouli, Lazio karşısında forma giyemeyecek.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Eken: Türk futbolu ile Avrupa arasındaki mesafenin ne kadar olduğunu daha net göreceğiz

Spor yazarı Umut Eken, Independent Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede Fenerbahçe'nin Eintracht Frankfurt, Galatasaray'ın da Lazio ile oynayacağı müsabakalar için şu yorumu yaptı:

Türk futbolu ile Avrupa futbolu arasındaki mesafenin ne kadar, hangi seviyede olduğunu bu maçlarda daha net göreceğiz. Fenerbahçe-Helsinki, Galatasaray-St.Johnstone maçları oynandı ama esas belirleyici maçlar bunlar olacak. Her şeye rağmen Frankfurt köklü bir Alman takımı. Her şeye rağmen Lazio sıkı bir İtalyan ekibi. Bu anlamda Avrupa ile aramızdaki kulüplerin güç dengesinin belirlenmesi açısından da bu iki mücadele çok önemli. Aradaki farkı bir kez daha göreceğiz bu çok önemli.

Eintracht Franfurt cephesinin maç öncesi önemli sorunları olduğunu buna karşın Fenerbahçe'de de eksikler olduğunu hatırlatan Eken, şu ifadeleri kullandı:

Fenerbahçe ligdeki ilk puan kaybını yaşadı. Sivasspor'un mevsim başında kötü olup bu zamanlarda form yükselttiğini biliyoruz. Avrupa kupası maçı da oynadı bu sene. Rıza Hoca ona göre takımı motive ediyor. Fenerbahçe geçen yıla göre daha derli toplu. Talihsizlikleri de var. Şu anda sahaya çıkacak 11'i tahmin etmek çok güç. Çok fazla sakatlıklar oldu, UEFA listesine yazılanlar-yazılmayanlar var. Pereira, Mesut Özil'in hala form tutmasını bekliyor. Sonradan gelen yabancılar da istenilen düzeyde değil ama Frankfurt cephesinden gelen sıkıntılı haberler de var. Futbolcuların teknik direktör Oliver Glasner'e karşı tepkili oldukları söyleniyor. Ayrıca kendilerine göre ritimlerini bulmuş değiller. 

"Fenerbahçe değişen dizilişiyle, rakiplerine kolay geçilmeyeceğinin sinyallerini veriyor" 

Frankfurt maçında belirleyici olacak unsurun Fenerbahçe'nin ortaya koyacağı performans olacağını dile getiren Eken, şu görüşü aktardı:

Fenerbahçe çok kontrollü oynuyor. Artık gol yemeyen bir takım hüviyetinde. Bu hafta yedikleri gol Altay'ın bariz hatası sonrası penaltıdan geldi. Fenerbahçe değişen dizilişiyle, üçlü savunmayla da rakiplerine bu sene kolay geçilemeyeceğinin sinyallerini veriyor. Frankfurt da eski yıllardaki Frankfurt değil. Sorunlu başladılar sezona. Bu maçta iplerin kontrolünün Fenerbahçe'de olacağını düşünüyorum ama en büyük sorun bu maça ideal 11 çıkarabilmek. Sakatlıklar, formsuzlar var. Pereira'nın tercihi çok önemli. Birlikte oynayabilecek ideal bir 11 yaratabilirse avantajlı duruma geçecektir. Kağıt üzerinde de Fenerbahçe'yi avantajlı görüyorum.

 

Pelkas-AA.jpg
Dimitris Pelkas, Fenerbahçe'nin Frankfurt maçı kamp kadrosunda yer aldı / Fotoğraf: AA

 

"Eski Pelkas'a yakın bir durumda dönse bile büyük fark yaratır" 

Fenerbahçe'de sakatlığı nedeniyle uzun süredir formasından uzak kalan ve durumunun maç saatinde belli olacağı Dimitris Pelkas ile ilgili de konuşan Eken, "Çok uzun süre takımdan ayrı kaldı. Gustavo ve Altay ile birlikte Fenerbahçe'nin iyilerinden, öne çıkan oyuncularındandı. Çok talihsiz bir dönem geçirdi ve uzun süre ayrı kaldı. Performansını kestirmek gerçekten güç. Eski Pelkas'a yakın bir durumda dönerse bile Fenerbahçe adına büyük fark yaratır. Fenerbahçe'nin de zaten hücumda bir efora ihtiyacı var" diye konuştu.

Tüm liglerde sezonların çok başı olduğunu ve Eintracht Frankfurkt maçının da gelecek adına sinyaller vereceğini belirten Eken, şöyle devam etti:

Bu sezonu ayrı kılan bir özellik pandemiden çıktık, ligler düzenli oynandı-oynanmadı, daha da önemlisi EURO 2020 gibi önemli turnuvalar vardı. Bunun en büyük etkisini Muslera'da gördük mesela. Kariyerinde hiç yapmadığı hataları eleme maçlarında yaptı. Bu tür az dinlenmeli sezonlarda hazırlık sürecini takımla geçirmemenin handikapları oluyor. Bu takımlar için çok belirleyici. Tüm takımlar gibi Fenerbahçe de yeni yeni oluşuyor. Sivasspor karşısında ilk kez forma giyen oyuncular oldu ki 3 hafta maç oynanadı, milli ara geçti ve lig başlayalı bir ayı doldurdu. 

"Fenerbahçe, hepsinden daha baskın ve daha avantajlı görünüyor"

Eken, Fenerbahçe'nin gruptaki şansıyla ilgili "Diğer rakiplerle ilgili pek bir şey söyleyemiyorum, onlar da kapalı kutu görüyorum ama genel değerlendirmede Fenerbahçe, hepsinden daha baskın ve daha avantajlı görünüyor. Muhtemelen Olimpiakos liderlik yolunda Fenerbahçe'ye rakip olacaktır. Antwerp ve bugünkü tablodaki Frankfurt'un Fenerbahçe'ye rakip olabileceğini sanmıyorum. Fenerbahçe, Olimpiakos ile daha çetin maçlar oynayacaktır" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Lazio, Avrupa'da en yüksek pas yüzdesine sahip ikinci takım, Galatasaray adına temel problem orta sahada" 

Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi gruplarındaki ilk rakibi Lazio'nun hücum sonrası geri dönüşlerde sorun yaşadığını söyleyen Eken, buna karşın İtalyan ekibinin iyi olduğu yönleri anlattı:

Lazio'da Sarri, takımının geri koşmak istememesinden bahsetti ve bu konuda özeleştiri yaptı. Sarri, dinamik takımlar yaratmaya çalışan bir teknik adam. Diğer taraftan Lazio, istatistiklere baktığımızda Avrupa'da en yüksek pas yüzdesine sahip ikinci takım, bu çok önemli bir veri. Çünkü Galatasaray'ı Trabzonspor maçında gördük. Trabzonspor yüksek pas yüzdesiyle oynadığında Galatasaray orta sahasını çok çabuk geçip, ceza sahasına çabucak yaklaşabildi. Galatasaray adına temel problem orta sahada. 

"Galatasaray gençleşmenin faydalarını görüyor ama orta sahadaki sorunları da öylece duruyor"

Sarı-kırmızılı ekibin bu sezon gençleştirme operasyonu yaptığını hatırlatan Eken, Galatasaray'la iligili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Kadroda ciddi bir revizyona girildi ve 8+3 kuralı sonrası bazı eleştirileri bertaraf etti. 10 yabancıyla oynadığı maçlar oluyordu. Şimdi mecburen yerlilere de şans veriyor. Kerem Aktürkoğlu sezona iyi başlamıştı ama Marcao olayı sanki biraz yaralamış gibi, hücumda biraz sıkıntısı olacaktır. Sacha Boey'in yokluğu da çok önemli etken. Sacha hem savunmada hem de hücumda ciddi katkılar verebileceğini geride kalan maçlarda ispatladı. Çok hücumcu bir bek. Keza Van Aanholt da öyle ama önündeki isim değişince bocalayacağını gösterdi." 

 

 

"Galatasaray'ın genç oyuncuları için Avrupa Ligi bir vitrin"

Galatasaray'ın gençleşme hamlesiyle yeni bir enerji yakaladığını söyleyen Eken, orta sahadaki sorunlara "Bir enerjisi var, hücum hattı hareketli, gençleşmenin faydalarını görüyor ama bunun yanı sıra orta sahadaki sorunları da öylece duruyor gibi. Taylan'ın hala formsuz oluşu orta saha kurgusunu bulamamasına yol açıyor. Bu tür problemleri var. Lazio'nun yüksek pas yüzdesini de göz önüne aldığımızda Galatasaray için orta saha mücadelesinin çok önemli olduğunu görüyoruz. Galatasaray adına ciddi bir tehdit bu durum" sözleriyle dikkati çekti. 

Galatasaray'ın mevcut kadrosunun göz önüne alındığında gençleşme hamlesinin diğer adımının da bu kadroyu ilerleyen zamanlarda ciddi bonservisle satmak olacağını söyleyen Eken, "Bu oyuncuları satarak mali durumu düzeltmeye uğraşacak. Bu açıdan genç oyuncu grubu için Avrupa Ligi bir vitrin" dedi. 

"Tecrübe ve tecrübesizliğin farkını göreceğiz, bu da bize sonraki maçlar için fikir verecektir"

Sarı-kırmızılı ekibin gruptaki şansını da değerlendiren Eken, teknik direktör Fatih Terim'in de grubun zorluğuna dikkat çektiğini kaydederek sözlerini şöyle noktaladı:

Fatih Terim'e bu konuda katılmak mümkün. Şampiyonlar Ligi'ndeki gruplardan bazıları belki bu kadar çetin geçmeyecek. Orada denge farklarının oluştuğu gruplar var. Bir takımın diğerlerine göre çok güçlü olduğu gruplar da var ama burada baya bir çetin, Avrupa Ligi'nin en dişli gruplarından birini görüyoruz. Diğer taraftan bu durum Galatasaray'ın genç kadrosu için handikap. Çünkü yeterince Avrupa arenasında böyle zorlu maçlar oynamış bir oyuncu grubu değil eldeki mevcutlar. Burada tecrübe faktörü çok baskın gelecektir. Bu anlamda Lazio maçı belirleyici olacaktır. Lazio, kim oynarsa oynasın, kim kadroya girerse girsin her zaman İtalya ve Avrupa'da söz sahibi olan bir ekip. Sarri gibi hırslı, hedeflerine gitmek isteyen bir teknik adama sahipler. O anlamda tecrübe faktörü çok önemli olacak. Tecrübe ve tecrübesizliğin farkını göreceğiz, bu da bize sonraki maçlar için fikir verecektir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU