DEVA'dan Adana'daki işkence iddiaları hakkında açıklama

"Kolluk birimlerinin zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunmak suretiyle insan hakları ihlallerinde bulunması hiçbir şartta kabul edilemez"

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Adana Emniyet Müdürlüğü’nde yaşandığı iddia edilen işkencelere tepki gösterdi.

Sorgu sırasında emniyette işkence uygulandığı iddiasını gündeme getiren Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada “Kolluk birimlerinin zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunmak suretiyle insan hakları ihlallerinde bulunması hiçbir şartta kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü’nde bir şüpheli ve avukatının, gözaltı sırasında çıplak arama, kaba dayak, başı ve çeneyi duvara vurma, ters kelepçe, ağza ve buruna zorla su vererek boğulma hissi yaratma gibi yöntemler uygulandığını ileri sürdüğünü belirten Yeneroğlu, darp izlerinin doktor raporuna yansımadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktidarın ülkeyi yönetme tarzının baskı ve yıldırma politikası olduğunu söyleyen Yeneroğlu, "Bu politika, kolluk uygulamalarında yansımaktadır. Bu iklim; kolluğun toplumsal olaylar sırasında ağır müdahalede bulunmasına, gözaltı hallerinde de işkence ve kötü muamele uygulamasına yol açmaktadır” dedi ve konuya dair açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

Gözaltında gerçekleştiği iddia edilen işkence ve kötü muamele iddialarının etkin bir soruşturmaya tâbi tutulması bir zorunluluktur. Kolluk birimlerinin zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunmak suretiyle insan hakları ihlallerinde bulunması hiçbir şartta kabul edilemez. Adli soruşturmalar sırasında işkence ve kötü muamele söz konusu olamaz. Şüpheliden ifade alınması sırasında polisin şüpheliyi darp etmesi polisin yetkisi olmadığı gibi aynı zamanda suçtur. Söz konusu iddialar hakkında derhal adli ve idari soruşturmaların başlatılması gerekmektedir.

Alparslan Kuytul’un lideri olduğu Furkan Vakfı, ifade için Adana Emniyeti’ne giden 3 üyesinin kendilerini sorgulayan polisler tarafından işkenceye maruz kaldığını öne sürmüştü.  Avukat Yusuf Işık, İşlemediği bir suç üzerine gözaltına alınan müvekkiline emniyette ağır işkenceler yapıldığını öne sürmüş ve “Müvekkilimi çıplak bir şekilde yere yatırarak darp etmişler. ‘Seni hadım ederiz’ diyerek tehdit etmişler. Ağzına su basarak işkence etmişler. “Bugün suçu kabul etmezsen yarın sana daha kötüsünü yaparız” demişler. Bu yaşananlar apaçık işkencedir. Benim bunların tutunağını dahi tutmamı istemediler. Ben bu mesele ile ilgili tüm yetkilileri göreve davet ediyorum” demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU