Bakan Gül: Gerekçeli karar yazılmadığı için bozulan her karardan dolayı HSK o hakim ya da savcıyı eğitime alacak ve terfide de bunları dikkate alacaktır

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Adaletin tecellisinde en önemli imkanınız gerekçeli karardır. Gerekçeli karar bizim eylem planımızda, reformumuzda da çok önemli bir başlıktır" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Adalet Akademisi 25. Dönem 2. Grup Hakim ve Savcı Adaylarının Hazırlık Eğitimleri'nin açılış programına katıldı.

Anayasanın yargı mensuplarına teminat verirken, yargı mensuplarının bağımsızlığına ve tarafsızlığına bu güvenceleri verdiğine işaret eden Gül, "Bağımsızlığınıza ve tarafsızlığınıza asla ama asla gölge düşürmemek sizin için kesintisiz bir yükümlülüktür." diye konuştu.

Gül, "Unutmayın adaletin asıl tecelligahı koca koca binalar değil, sizin temiz vicdanınızdır, aklınızdır kalbinizdir. Dolayısıyla aklınızı, vicdanınızı kimseye ama kimseye kiraya vermeyin." dedi.

Hakim ve savcıların kararlarıyla konuştuğunu, gerekçeli karar yazımının da önemli olduğunu bildiren Gül, karar yazımında da Türkçenin güzel kullanılmasını önerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Adaletin tecellisinde en önemli imkanınız gerekçeli karardır"

Yargı kararlarındaki memnuniyetin de gerekçeden beslendiğine işaret eden Gül, şunları kaydetti:

Öyle bir karar verin ve kararı öyle bir şekilde yazın, gerekçelendirin ki adliyeden çıkan bu kararı duyan kim olursa olsun 'Vallahi ben de olsam aynı kararı verirdim, bu gerekçeler doğru' dedirtin. Eğer bunu dedirtemezsiniz, gerekçeyi karara derç edip yazamamışsınızdır. Anlaşılamayan bir karar, insanların adalet duygusunu da tatmin etmez. Adaletin tecellisinde en önemli imkanınız gerekçeli karardır. Gerekçeli karar bizim eylem planımızda, reformumuzda da çok önemli bir başlıktır. Gerekçeli karar yazılmadığı için bozulan her karardan dolayı HSK o hakim ya da savcıyı eğitime alacak ve terfide de bunları dikkate alacaktır.

"FETÖ ile mücadele sürüyor"

İdeolojik adanmışlık yaşayanların 15 Temmuz'da Türkiye'yi felaketin eşiğine getirdiğine dikkati çeken Abdulhamit Gül, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) devlet kadrolarından temizlenmesi için kararlı mücadelenin devam ettiğine işaret etti.

Gül, şu ifadeleri kullandı:

Adalete hizmet mevziini terk edip ideolojik adanmışlığı ikame edenlerin ülkemizi nasıl bir felaketin eşiğine getirdiğini 15 Temmuz'da hepimiz gördük. Yargı sistemimiz başta olmak üzere ülkemiz 15 Temmuz sonrasında devlet içinde bu örgütlü yapıdan kurtulmak için kararlı bir mücadele ve arınma sürecini başlatmıştır ve bunu da sürdürmektedir. Yine bir inşa sürecini de hep birlikte yaparak milletimize olan ödevimizi yerine getireceğiz. Bunu yapmak için adaleti üstün tutacağız. Adaleti yaşatırsak insanı yaşatırız, insanı yaşatırsak devleti yaşatırız.

 

 

AA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU