Afrin komutanının merkeze çekilmesinin arkasında Menbiç mi var?

Özel Kuvvetler karargahında konuşulanlara göre Org. İsmail Metin Temel’in 2. Ordu Komutanlığı görevinden alınmasında Hulusi Akar ile yaşadığı anlaşmazlık ve Cumhurbaşkanı’nın Menbiç’le ilgili “Birkaç güne harekata başlıyoruz” açıklaması etkili oldu

1

Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı’na atanan Temel, Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatları'nı yönetmişti

2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “pasif görev” sayılan Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı’na atandı.

2016’da IŞİD’e karşı yürütülen Fırat Kalkanı, 2018’in başında ise Afrin’de kontrolü sağlamak amacıyla başlatılan Zeytindalı Harekatı’nı yöneten Temel’in 2. Ordu Komutanlığı’ndan alınması sürpriz olarak yorumlanıyor. 

İsmail Metin Temel, Özel Kuvvetler Komutanlığı kökenli bir asker. Atama kararı Özel Kuvvetler karargahında yakından izleniyor. Bunun bir sebebi de Fırat Kalkanı Harekatı’nın motor gücü olan Özel Kuvvetler’in tepe ismi Zekai Aksakallı’nın görevden alınarak pasif görev sayılan Gelibolu'daki 2. Kolordu Komutanlığı’na atanması. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Independent Türkçe, Özel Kuvvetler karargahında, kritik görevlendirmeyle ilgili konuşulanlara ulaştı. Atama kararının sebeplerinden biri olarak bir süredir Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İsmail Metin Temel arasında yaşanan soğukluk gösteriliyor. Bardağı taşıran damlanın ise TSK’nın hazırlıklarını sürdürdüğü Menbiç operasyonu olduğu ifade ediliyor. 

"Bakanla arası açık" iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Aralık’ta Menbiç operasyonuyla ilgili bir açıklama yaparak “Birkaç gün içinde Fırat’ın doğusuna yönelik harekata başlıyoruz” demişti. İddialara göre Özel Kuvvetler ve 2. Ordu cephesinde bu açıklama "şaşkınlıkla" karşılandı. 

Aktarılanlara göre açıklama operasyon hazırlıkları ve intikallerin bitmediği, olası harekatta kara gücü olarak kullanılacak olan ÖSO’nun tam olarak hazır olmadığı bir dönemde yapıldı. Bu açıklamaya da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yönlendirmesi etkili oldu. 

Orgeneral Temel'in itirazları Hulusi Akar ile arasını daha da açtı. "Merkeze çekme" kararı da işte bu gerilimin sonucunda oldu.
 


Özel Kuvvetler'de Temel sıkıntısı

Orgeneral Temel’in ani görev değişikliğinin Özel Kuvvetler’de rahatsızlık yarattığı da konuşulanlar arasında.

Dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın 2017’de pasif göreve atanmasının ardından yerine lojistik sınıfı kökenli Tuğgeneral Ercan Çorbacı getirilmişti. Bu atamanın ardından çok sayıda özel kuvvet mensubunun Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan ayrılma noktasına geldiği, İsmail Metin Temel’in devreye girerek askerleri ikna ettiği belirtiliyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU