Mısır'dan Türkiye ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatma sinyali

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması için 'askıda bekleyen meselelerin çözülmesi' şartını koştu

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli / Fotoğraf: Mısır devlet televizyonu

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, ülkesinin bu yıl içinde Türkiye ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatabileceğinin sinyalini verdi ancak bunun gerçekleşmesi için "askıda bekleyen meselelerin çözülmesini" şart koştu.

Medbuli, ABD merkezli Bloomberg haber ajansına verdiği mülakatta, "Libya'daki Türkiye (müdahalesi) meselesi, Mısır için asıl mesele olmaya devam ediyor" dedi.

Rusya'nın resmi haber ajansı Sputnik'in önceki gün aktardığı habere göre, Medbuli konuşmasının devamında, "Başka hiçbir ülkenin Libya'ya müdahale etmesi veya oradaki kararları etkilemesi gerekmez. Bırakalım da Libyalılar geleceklerine kendileri karar versinler istiyoruz" dedi.

Mısırlı ve Türk yetkililer arasındaki istikşafi istişarelere de değinen Medbuli, "Son birkaç ayda birçok hamle yapıldı. Fakat halen çözüm bekleyen bazı meseleler var" ifadelerini kullandı.


Gözlemciler, Medbuli'nin bu açıklamasını, Mısır-Türkiye ilişkilerinin yeniden normalleşmesi yolunda "olumlu bir üslup" şeklinde niteledi fakat bunun devamının gelmesinin "iki ülke arasındaki bazı meselelerin çözümüne bağlı olduğuna" dikkat çekti.

Medbuli'nin açıklaması, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin iki ülke ilişkileriyle ilgili yaptığı değerlendirmeden sonra geldi.

Mısır'ın iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme noktasında gerekli çözüm ve formüle ulaşmak için heyecanlı olduğunu ifade eden Şukri, ancak halen çözülmesi ve değerlendirilmesi gereken konuların olduğunu belirtmişti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır cephesinden yapılan bu açıklamalar, Ankara ve Kahire arasındaki istikşafi görüşmelerin ikinci turunun ardından geldi. Görüşmelerin ikinci turu geçen hafta Ankara'da gerçekleşti.

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Loza başkanlığındaki heyetler arasında yapılan istikşafi istişarelerin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Taraflar, ele alınan konularda ilerleme sağlanmasına ve ilişkilerin normalleştirilmesini teminen ilave adımlar atılmasına ilişkin arzularını teyit etmiş, istişarelerin sürdürülmesinde mutabık kalmışlardır" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerden sonra Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "İki heyet ikili konuların yanı sıra Libya, Suriye, Irak, Filistin ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeler dahil bazı bölgesel konuları ele aldı" denildi.

İki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerin birinci turu 5-6 Mayıs'ta Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlendi. Mısır Dışişleri Bakanlığı söz konusu tarihte gerçekleşen görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "Görüşmeler açık ve derindi. İki taraf bölgesel meselelerin yanı sıra iki ülke arasındaki meseleleri ele aldı" ifadelerine yer verdi.

Türkiye geçen aylarda, Kahire'nin ‘olumlu' diye nitelediği bazı adımlar attı. Türkiye'nin İhvan örgütüne destek veren ve İstanbul'dan yayın yapan bazı televizyon kanallarına sınırlama getirmesi ve Mısırlı yetkililere yapılan saldırıları durdurması, Ankara'nın bu yönde attığı adımlar arasında gösterilebilir.
 


Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Bloomberg'e verdiği röportajda, "Bu aşamada, görüşmelerin ikinci turundan çıkan sonuçları özellikle de ikili ilişkilerin bağlamı ve Türkiye'nin aldığı ve bir nevi iyileştirilmeye ihtiyaç duyan bazı tedbirleri halen değerlendirmemiz gerekiyor. Bu meselelerin çözümünden memnun kaldığımızda, bu durum daha fazla ilerleme sağlamak için kapı açacak. Kahire yaptığı değerlendirmeyi ve taleplerini Türk tarafına sundu. Bence Türk tarafı bunu çok iyi anlayacak ve bu meseleleri halledebilir. İlerlemeye devam etmemiz için bunu yapmasını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye geçtiğimiz günlerde Mısır ile karşılıklı büyükelçi atayabileceğinin sinyalini verdi. Bu işaret, Mısır'ın terör örgütü olarak kabul ettiği İhvan örgütünün 2013'teki düşüşüne karşı Türkiye'nin gösterdiği tavır yüzünden iki ülke arasında patlak veren kriz sonucu iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin en alt seviyede seyrettiği 8 yılın ardından geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Deniz yetki alanları ile ilgili onlar (Mısır) da isterse müzakerelere başlarız. Bizimle anlaşırlarsa daha fazla alan elde ederler. Bunlar mümkün olan ve olması gereken şeyler. Ekonomik ilişkimiz her geçen gün artıyor" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU