ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" projesiyle ilgili çalıştaya Filistin ve Lübnan katılmayacak

Üst düzey bir ABD'li yetkili,Bahreyn’de düzenlenecek çalıştaya Mısır, Ürdün ve Fas'ın katılacağını açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Üst düzey bir ABD'li yetkili, Mısır, Ürdün ve Fas'ın, ABD’nin "Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamında 25-26 Haziran'da Bahreyn'de düzenleyeceği ekonomi çalıştayına katılacağını bildirdiğini söyledi.

Söz konusu plan ile ilgili ilk kez düzenlenecek olan organizasyona Suudi Arabistan ile BAE'nin katılacağı önceden biliniyordu. 

İsrail’in kanal 13 televizyonuna konuşan İsrailli yetkililer de ABD’nin İsrail’i Bahreyn’de düzenlenecek ekonomi çalıştayına davet ettiğini ve İsrail’in bu daveti kabul ettiğini ilan etmişti.

Filistin ve Lübnan katılmayacak

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yetkilisi Vasıl Ebu Yusuf, Filistin'in tutumunun açık olduğunu ve ülkesinin ne bu anlaşmanın ekonomik kısmına ne de siyasi kısmına katılacağını vurgulamıştı.

FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Ureykat da Bahreyn’de düzenlenecek çalıştayla ilgili kendilerine danışılmadığını açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil ise dün, ülkesinin Filistinlilerin olmadığı bir çalıştaya katılmayacağını söylemişti.

ABD'li üst düzey yetkililer, Bahreyn'de düzenlenecek çalıştay sırasında ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu planının birinci bölümünün açıklanacağını söylemişti.

Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili de Bahreyn'de düzenlenecek çalıştay için, "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız ekonomik planı bölgeye sunmak için iyi bir fırsat olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Yeni Filistin Devleti'nin kurulmasını öngören bu anlaşmanın uygulanması için mali olarak destek sağlayacak ülkeler, başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ve petrol üreticisi Körfez Arap ülkeleri olacak.

Destekleyici ülkeler, "Yeni Filistin"deki ulusal projeler için 5 yıl boyunca 30 milyar dolarlık bir bütçe sağlayacak.

Bu bütçeye izole Yahudi yerleşim birimleri ile büyük yerleşim yerlerinin İsrail'e bağlanması maliyeti de dahil edilecek.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU