Taliban, kendi onayları olmadan protesto gösterisi yapılmasını ve kadınların spor yapmasını yasakladı

Taliban yönetiminin Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmedullah Vasik, Afganistan’da kadınların kriket ve bedenin İslami kurallarla izin verilenden fazla açılabileceği başka sporlarla uğraşmasının yasaklanacağını söyledi

Afganistan’daki en popüler sporlardan biri olan kriket hakkında konuşan Taliban yönetiminin Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmedullah Vasik, "Kadınların kriket oynamasına izin verileceğini düşünmüyorum çünkü onların kriket oynamasına gerek yok" dedi / Fotoğraf: AFP

Daha önceki kapsayıcı yönetim kurma vaatlerine rağmen, tüm önemli görevlerde yerleşik muhafazakarlarla ve kadınlara yer verilmeden yalnızca örgüte sadık kişilerden oluşan yeni geçici Taliban hükümeti resmen çalışmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı, yeni kabinede kadınlara görev verilmemesi ve yalnızca Taliban üyelerinden, sicilleri temiz olmayan kişilerden oluşmasından endişe duyduklarını açıkladı.

"Spor yapan kadınların yüzleri ve vücutları görülebilir"

Taliban temsilcisi bu konuda ayrıca şu görüşleri dile getirdi:

"Kadınlar, yüzlerinin ve vücutlarının kapatılmayacağı bir durumla karşı karşıya kalabilir. İslam, kadınların bu şekilde görülmesine izin vermiyor. Bu medya çağında fotoğraflar ve videolar her yere yayılıyor. Sonra insanlar, spor yapan kadınların görüntülerini bakabilir. İslam ve İslam Emirliği, kadınların kriket oynamasına veya başka spor dallarına iştirak etmelerine izin vermez"

"Kriket ihtiyaç değil"

Kadınların sadece alışveriş gibi ihtiyaçlar için dışarı çıkabileceklerini ve kriket oynamanın bir ihtiyaç olmadığını iddia eden Taliban sorumlusu, “Dinimiz İslam için savaştık. Zıt tepkilere yol açsa da İslami değerleri çiğnemeyeceğiz. İslami kurallarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Taliban, kendi onayları olmadan protesto yapılmasını ve slogan atılmasını yasakladı

ABD'nin terörizm suçlamalarıyla arananlar listesine aldığı yeni İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, yayımladığı ilk 'kararname'de vatandaşların protesto düzenlemek için izin alması gerektiğini yoksa "ağır sonuçlarla karşılaşılacağını" ifade etti.

Çarşamba günü açıklanan yasak, Taliban iktidara geldiğinden beri yaşanan protestoların ardından gündeme gelmişti. Kabil'in düşmesinden bu yana protestocular sıklıkla radikal İslamcı militan grubun ellerinden aldığı haklara karşı gösteriler düzenliyordu. Bu gösterilerin en önünde genelde kadınlar oluyordu. Bazı eylemlerde Taliban mensupları şiddet kullandı. 

Salı günü Herat'ta düzenlenen protestoda iki kişi Taliban mensupları tarafından vurularak öldürülmüştü. Çarşamba günü de Kabil ve Faizabad'da eylemler meydana geldi.

Bir başka Taliban yetkilisi de çarşamba günü kadınların kriket ve benzer sporları yapmasının yasak olacağını duyururken, "İslam'ın bunu yasakladığını" iddia etti. 

Taliban salı günü tamamı erkek olan ve militan grubun mensuplarından oluşan yeni kabineyi açıkladı. Kabine'de 1996-2001'deki ilk Taliban rejiminde yer alanlar ve ABD ile BM aranan teröristler listesinde olanlar var.

"Afgan kadınlar korku içinde yaşıyor"

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Temsilcisi Alison Davidian, yaptığı açıklamada, Taliban’ın kadınlar konusundaki tavrının hala açık olmaması yüzünden bu ülkede insanların “inanılmaz bir şekilde korku” içinde yaşadıklarını söyledi.

Afganistan’daki kadın haklarının her gün kötüleştiği yolunda raporlar geldiğini aktaran Davidian, kadınların erkek bir akraba olmadan dışarı çıkmalarının engellendiği, bazı vilayetlerde kadınların iş bırakmaya zorlandığını, şiddetten kaçan kadınların sığındıkları evlerin hedef gösterildiği, insan hakları savunucuları için kurulan ‘güvenli evlerin’ tamamen dolduğunu ifade etti.

 

Euronews, T24, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU