Taliban, 200 ABD'li sivilin Afganistan'dan ayrılmasına izin verdi

Tahliye edilecek grubun, Mezar-ı Şerif'te kalkışına izin verilmeyen 6 uçakta bekleyenler olup olmadığıysa bilinmiyor

ABD, Afganistan'dan 124 bin kişiyi tahliye etti (Reuters)

Taliban, aralarında 200 ABD'li ve başka ülke vatandaşlarının da olduğu bir grup sivilin Afganistan'ın başkenti Kabil'den ayrılmasına izin verdi.

Reuters haber ajansının ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı habere göre tahliyenin bugün içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adı açıklanmayan kaynak, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ın tahliye için Taliban'a baskı yaptığını söyledi.

Tahliye edilecek grubun, Mezar-ı Şerif'te kalkışına izin verilmeyen 6 uçakta bekletilenler olup olmadığıysa bilinmiyor.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nun Cumhuriyetçi üyesi Mike McCaul geçen günlerde Taliban'ın, bahsi geçen uçaklara kalkış izni vermediğini öne sürmüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise konu hakkında yaptığı açıklamada "ABD vatandaşlarıyla risk altındaki Afganların tarifesiz özel seferlerle Afganistan'dan güvenli şekilde ayrılmasını sağlamak için çalıştıklarını" söylemişti.

Seyahat belgesi olanların ülkeden serbestçe ayrılmasına izin verileceği yönünde Taliban'la varılan anlaşmayı hatırlatan Blinken, Mezar-ı Şerif'teki krizin "bazı Afganların uygun seyahat belgelerine sahip olmamasından kaynaklandığını" iddia etmişti. Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürmüştü:

Benim anladığıma göre Taliban, geçerli belgeleri olanların ülkeden çıkışını engellemiyor. Ancak şu anda belgeleri olmayanların ülkeden çıkamayacağını söylüyor. Tüm bu kişiler bir arada olduğu için de uçuşlara izin verilmiyor.

Blinken, bu kişilerin rehin tutulduğu yönündeki iddiasınaysa şu cevabı vermişti:

Mezar-ı Şerif'te uçağın içinde tutulan ya da rehin alınan biri olduğundan haberimiz yok.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik Türkçe, Amerika'nın Sesi

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU