Ahmet Hakan: Diyanet İşleri Başkanı tartışmasına giriş

"Ali Erbaş’ı bugünün Türkiye’sine davet ediyorum"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, bazı sözleriyle “laikliği hedef alıyor” şeklinde eleştiriler yöneltilen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a “bugünün Türkiye’sine dönme” çağrısı yaptı.

Ahmet Hakan, bugünkü köşe yazısında Ali Erbaş’ın tartışma yaratan “İnanç, sokakta olmasın, mahallede olmasın, insanın içinde olsun diye bir anlayış var. İnanç, insan ile Allah arasında olsun, evine yansımasın, ticaretine yansımasın, siyasetine yansımasın, adaletine, yargısına yansımasın. Görüyorsunuz ortalığı ayağa kaldırıyorlar. İnançtan ayıklansın oralar diyorlar” şeklindeki sözlerini hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakan, şunları yazdı:

Ali Erbaş’ın bu yaklaşımının tartışmalara yol açması normal. Çünkü bu yaklaşımı... “Dinin devlet işlerine müdahalesi” olarak algılamak mümkün. Ama şöyle anlamak da mümkün: Türkiye’de laiklik, çok uzun süre inanç alanının kamusal alandan sert biçimde çıkarılması şeklinde yorumlandı. Bir şey “dini” ise, o şeyin devlet kürsüsünden dile getirilmesi bile laikliğin ihlali olarak görüldü. Oysa “Ticarette dürüst olmak, dinimizin de talebidir” demenin bir sakıncası olamazdı. Ya da “Dinimiz adaleti emreder” demenin bir sakıncası olamazdı.

Peki ama bugünün Türkiye’sinde laiklik böyle mi anlaşılıp uygulanıyor? Tabii ki hayır! Şu anda Türkiye’de... Ali Erbaş’ın sözünü ettiği türden bir sorun var mı? Yok. Laiklik, katı bir şekilde yorumlanıyor mu? Yorumlanmıyor. İnanç, her alandan dışlanıyor mu? Dışlanmıyor. Evet, bazı kesimlerin çeşitli itirazları var ama pratikte hiçbir sorun kalmamış durumda. Sonuç: Ali Erbaş’ın sözünü ettiği sorun, eski Türkiye’nin sorunudur. Bugünün Türkiye’sinin sorunu değildir. Ali Erbaş’ı bugünün Türkiye’sine davet ediyorum.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU