Karamollaoğlu: Sanayi SİHA ve jet motorundan mı ibaret, gerisi ne olacak?

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, basın toplantısında iktidara eğitim sistemi ve ekonomi üzerinden eleştirilere bulundu

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, haftalık basın toplantısında, 6-7 Eylül olaylarının 66. yılı olduğunu anımsatarak, Türkiye'de benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osmanlı döneminde ırk ve din ayrımı yapılmadığını belirten Karamollaoğlu, "Tarihimizdeki trajik bir olayı anarak başlamak istiyorum. İstanbul’da Rum vatandaşlarımıza karşı gerçekleştirilen pogromun 66. yılını geride bıraktık. Ne yazık ki 6-7 Eylül olaylarında hoşgörüsüzlüğün, ırkçılığın en acı tecrübelerinden birini gördük. Yıllar sonra anlıyoruz ki yabancı düşmanlığının ortaya çıkardığı izler ve acı hatıralar üzerinden uzun yıllar geçse de kolay silinmiyor. Irkçılık huzur getirmez, hiçbir ülkeye fayda sağlamaz" diye konuştu.

"İktidar tam 8 kere bakan değiştirdi, bir sistem oluşturulamadı"

2021-2022 eğitim öğretim yılı dolayısıyla öğrencilere başarılar dileyen Karamollaoğlu, 1,5 yıllık engebeli bir eğitim döneminin ardından bu yıl tutarlı, verimli bir eğitim yılının yaşanmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Eğitimde birtakım problemler bulunduğunu ifade eden Karamollaoğlu, "Eğitimde son 20 yıl içinde ciddi bir mesafe katedemedik. İktidar tam 8 kere bakan değiştirdi, bir sistem oluşturulamadı. Türkiye'de, eğitimin ciddi bir nitelik sorunu bulunmaktadır. Yaptığımız araştırmaya göre vatandaşlarımızın yüzde 72,6'sı Türkiye'de nitelikli eğitim yapılmadığını ifade etmektedir. Vatandaşımız bunu görüyor" dedi.

"Vasıfsızlık adeta bugünkü iktidarın vasfı haline geldi"

Karamollaoğlu, eğitimdeki politikaların çocukları sürekli sınava hazırlanmaya zorladığını savunarak, şöyle konuştu:

"Böyle bir imtihan sistemi olmaz. Çocuklar hep bir gerilim içinde yetişiyor. Bizim buna rıza göstermemiz mümkün değil. Eğitimde bizim esas gayemiz çocuklarımızı hayata, geleceğe hazırlamak olmalıdır. Bir numaralı mesele imtihana hazırlamak değil, bir imtihandan nasıl daha fazla puan alacağını ona öğretmek değil tam tersi bir okulu bitirdiği zaman hayata hazır olmalı, bir şeyin kulpundan tutup başarabilmeli. Hangi sahada olursa olsun mutlaka biz öğrencilerimizi vasıflı bir şekilde yetiştirmek mecburiyetindeyiz. Bundan dolayı da ilk, orta, lise ve üniversite çağlarında öğrencilerimizin vasıf kazanmalarını sağlayacak bir müfredata ihtiyacımız var. Vasıfsızlık adeta bugünkü iktidarın vasfı haline geldi. 19 yıl önce mezun olanlar bugünkülerden çok daha vasıflıydı"

Öğretmenler arasındaki ayrımın mutlaka kaldırılması gerektiğini belirten Karamollaoğlu, "Ücretli öğretmenlik kalkmalı, her öğretmene aynı ücret verilmelidir. Bir ülkenin eğitiminin kalitesi öğretmenlerinin nitelikleri ile doğru orantılıdır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli öğretmenler yetiştirme konusunda gerekli mesleki eğitim çalışmalarına ağırlık vereceğiz" dedi.

"Ekonomi talimatla yönetilmez"

"Öyle bir sistemin içindeyiz ki hem üretici mağdur hem de tüketici mağdur. Aradaki fiyat farkını kimler hortumluyor kimse bu meselenin üzerinde durmuyor" diyen Karamollaoğlu, sebze ve meyve fiyatlarına işaret ederek, üreticinin de tüketicinin de mağdur olduğunu söyledi.

Enflasyonun yüzde 19 olan Merkez Bankası faizlerinin üzerine çıktığını dile getiren Karamollaoğlu, "Ekonomi talimatla yönetilmez. Yanlış karardan doğru netice çıkmaz. Sayın Cumhurbaşkanı 1 ay önce artık enflasyonun faiz rakamlarının üzerine çıkmasının mümkün olmadığını ifade etmişti. Ama kendi kendisini, kendisinin mensupları maalesef tekzip ettiler. Ayrılan Ekonomi Bakanı bile 2021 yılı enflasyonunu yüzde 8 olarak ilan etmişti ama bugünkü şartlarda enflasyon 19'un üzerine çıkmayı başardı. Artık hiçbir tahmin ve öngörü tutmuyor. Bu, sistemde bir bozukluk olduğunun işareti. Ekonomiyi anlamıyorlar manasına geliyor. Hangi kararı alacaklarını bilemiyorlar. Ama bir karar almak mecburiyetindeler. Bizim mutlaka ve mutlaka birtakım tedbirleri almaya ihtiyacımız var" değerlendirmesini yaptı.

"Ekonomi politikalarını değiştirmeyen iktidarı değiştirmek lazım"

AK Parti’nin 2023 Vizyon Belgesinde; 2023 için yer alan 2 trilyon dolarlık milli gelir hedefinin bugün yüzde 50’sine bile ulaşılamadığını kaydeden SP Lideri, “İki nokta bu arkadaşların baktığı türkü. Hiç başka taraflara bakmıyorlar. "SİHA’larda devrim meydana getirdik, şimdi bir de jet motorlarını yapıyoruz.” Ne güzel, Allah razı olsun, biz de tebrik ederiz. Ama sanayi bundan mı ibaret? Gerisi ne olacak? Geriye kalandaki ithalat-ihracat dengesine bir bak bakalım. Dış ticaret artı vermeden bugün Türkiye’nin içine düştüğü durumlardan kurtulma imkanı yok" dedi.

Karamolaoğlu, "Bu ekonomi politikalarını değiştirmek lazım. Aksi takdirde bu politikaları değiştirmemekte ısrar eden iktidarı değiştirmek lazım. Öyle bir noktaya geldik ki artık borçsuz yaşayamıyoruz. Aldığımız borçların faizleri de bizi yiyip bitiriyor. 2023 yılında devletin ödeyeceği faiz tutarı; 304 milyar 500 milyon lira olacak. 2024 yılında ise 335 milyar 300 milyon liraya çıkacak" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU