Tunus'ta laik kesim Dünya Müslüman Alimler Birliği şubesinin kapatılmasını talep ediyor

Müslüman Alimler Birliği Derneği Tunus şubesi üyesi, derneğin yasal olduğunu söylüyor, ancak göstericiler sivil kazanımları korumak istediklerini belirtiyor.

Fotoğraf: Independent Arabia

Müslüman Alimler Birliği Derneği Tunus şubesi önünde Cuma akşamı toplanan bazı protestocular, Cumhurbaşkanı Kays Said’den “terör yuvası” olarak nitelendirdikleri derneğin Tunus şubesini kapatmasını talep ederek, Tunus Cumhuriyeti’nin sivil temellerine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Özgür Anayasa Partisi Başkanı Abir Musa, görüşüne göre, “başkanlığın, kapatmayı onaylamasına izin veren mevcut yetkileri ışığında, bu derneğin bu şubesinin derhal kapatılması” çağrısında bulundu.

Musa, “Karadavi’nin karargahının dosyaları Ulusal Terörle Mücadele Komitesi’ne, Mali Tahlil Komitesi’ne ve yargıya sunulana kadar mücadeleyi tırmandırmak ve Tunus’taki dernekler yasasını ihlal eden yabancı fon kanallarını takip etmekle tehdit etti.”

Kazanımlar tehdit altında

Tunus’taki göstericiler, “Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na bağlı derneklerin kazanımlarının sivil devleti tehdit ettiğini” göz önünde bulundurarak, özellikle Tunuslu kadınların elde ettikleri sivil kazanımların korunması gerektiğini söyledi.

Özgür Anayasa Partisi destekçileri, “Özgür Tunus, özgür Tunus!”, “İhvan dışarı!” ve derneği “terör yuvası” olarak tanımlayan bazı sloganlar attılar.

Yasal dernek

Tunus’taki Müslüman Alimler Birliği’nin bir üyesiyle temasa geçmeye çalıştık ama bir sonuç alamadık. Görünüşe göre ofisleri kapalı. Ancak, birkaç ay önce Facebook sayfasında yayınlanan bir video klipte Birlik üyesi Ali Bin Avn, “Birlik, küresel ve ulusal olarak saygın bir hukuk birliğidir. Tunus yargısı bunu doğrulamaktadır.” açıklamasını yapıyor.

Musa, Müslüman Alimler Birliği ve Tunus’ta dış fonlarla finanse ettiği dernekler tarafından yayınlanan “zehirler” olarak nitelendirdiği şeylerden duyduğu endişeyi gizlemeyerek “Gençlere sunduğu dini dersler sayesinde, Tunus sivil devletinin merhum lider Burgiba döneminden bu yana inşa ettiği her şeyi baltalayabilir” dedi.

Özgür Anayasa Partisi’nin “Uluslararası Müslüman Alimler Birliği” genel merkezi önünde düzenlediği kadın nöbeti çerçevesinde, kadın ve insan haklarının savunulması en belirgin bileşenleri olan ulusal kuruluşlara da davetiye gönderildiği bildirildi.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Özgür Anayasa Partisi’nin, Müslüman Alimler Birliği’nin Tunus şubesi hakkında yaptığı açıklamada, “Sivil devletin, cumhuriyet sisteminin ve Tunus toplumsal modelinin temellerini sarsmak ve kadınların kazanılmış haklarından geri çekmek amacıyla 2011’de İhvan tarafından kurulmuştur” ifadeleri yer aldı.

Aynı bağlamda bağımsız milletvekili Meryem Lukmani yaptığı özel açıklamada, “Tunus toplumunda zehrini yayan genel merkezin kapatılması için bir süredir çağrıda bulunduklarını ve bunun Tunus toplumuna, Tunus anayasasına ve Tunus kültürüne aykırı bir kültürle geldiğini,” söyledi.

Lukmani, geçmişte hükümet başkanlığına sık sık bu şubeyi kapatması ve fonların kaynağını doğrulaması için çağrıda bulunduklarını, bugün ise Cumhurbaşkanı’na Müslüman Alimler Birliği şubesini kapatma çağrısında bulunduklarını sözlerine ekledi.

Tunus’taki hukukçular ve siyasi aktivistler, cumhurbaşkanının derneğin bu koluna karşı, özellikle de parlamentonun 25 Temmuz’da askıya alınmasının ardından harekete geçmemesi karşısında şaşkınlıklarını dile getirdiler.

Radikalizm kültürü

Özgür Anayasa Partisi’nin geçen Kasım ayında, derneğin Tunus’tan çıkarılması ve terörle bağlantılı faaliyetlerinin finansmanının soruşturulması amacıyla Dünya Müslüman Alimler Birliği Derneğinin genel merkezinin önünde iki ay veya daha fazla oturma eylemi yapması dikkat çekicidir. Bu oturma eylemi kamuoyu gücü tarafından dağıtılana kadar sürmüştü.

Bu şubenin kapatılması talebi Özgür Anayasa Partisi ile sınırlı değildi. Daha ziyade, Tunus yetkililerini Uluslararası Müslüman Alimler Birliği şubesinin tehlikesi konusunda her zaman uyaran sivil derneklere ve kuruluşlara kadar uzanıyordu. Ülkedeki laik güçler, Siyasi istikrarını tehdit eden ve ekonomiye zarar veren terör operasyonlarından defalarca etkilenen bir ülkede radikalizm kültürünün yayılmasının kaynağı olduğunu iddia ediyorlar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Muhammet Divani

https://www.independentarabia.com/node/256001

DAHA FAZLA HABER OKU