Taliban üniversiteler için genelge yayımladı: Kadın öğrenciler peçe kullanmalı, sınıflar perde ile ayrılmalı

Yayımlanan genelgede, kadın öğrencilerin peçe kullanması gerektiği belirtilirken, üniversitelerde kadın hocaların istihdam edilmesi yahut yaşlı erkek hocaların ders vermesi gerektiği kaydedildi

Fotoğraf: AFP

Taliban, üniversitelerde eğitim görecek kadın öğrencilerin, yüzlerini peçe ile kapatması için talimat verdi.

AFP'nin haberine göre, Afganistan'da bugün başlayan yükseköğrenim için bir genelge yayımlayan Taliban, özel üniversitelerde eğitim alacak kadın öğrencilerin yüzlerinin büyük kısmını örtecek peçe ile siyah bir kıyafet giymeleri talimatı verdi.

Genelgede ayrıca, sınıfların cinsiyete göre ayrılması yahut, sınırlarda perde kullanılması gerektiği belirtildi.

Talimatta, kız öğrencilere sadece kadın hocaların ders verebileceği, bunun mümkün olmaması halinde 'yaşı ileri' ve 'karakteri sağlam' erkek hocaların ders verebileceği yer aldı.

Söz konusu yönetmelik, 2001'de Taliban iktidarının sona ermesinden bu yana sayıları hızla artan özel okul ve üniversiteleri kapsıyor.

Hafta sonu yayınlanan yeni yönetmelikte kadınların burka giymesi yönünde bir emir bulunmasa da kız öğrencilerden sadece gözleri görünecek şekilde, yüzün tamamını örten peçe takması isteniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadın hoca istihdam edilmesi için talimat

Kararname, özel üniversitelerin imkanlarına göre kadın hoca istihdam etmelerini öngörüyor.

Genelgede, "Kadın hoca istihdamı mümkün değilse, üniversiteler bu durumda davranışları iyi olan, yaşlı erkek hocaları işe almaya çalışmalı." denildi.

Ayrı sınıflarda eğitim almanın yanı sıra kız öğrencilerin derslerinin erkek öğrencilerden 5 dakika önce bitirilmesi gerekiyor.

Taliban'a bağlı Yüksek Öğretim Bakanlığınca yayınlanan yönetmelikte kadın hoca ve öğrencilerin, erkekler binayı boşaltıncaya kadar beklemesi gerekiyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir profesör, "Pratikte bu zor. Kızları ayıracak yeterli kadın eğitmenimiz ve sınıfımız yok." diye konuştu.

Aynı hoca, "Ancak kızların okula ve üniversiteye gitmesine izin vermeleri büyük ve olumlu bir adım." değerlendirmesinde bulundu.

Taliban, 1996 ile 2001 yılları arasında iktidarda bulunduğu dönemde kadınların çalışmasını ve kız öğrencilerin okula ve üniversiteye gidişlerini yasaklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU