Almanya, Taliban ile ‘sınırlı iş birliğini’ doğruladı

ABD, Afganistan’a yapılan kişisel transferlere izin veriyor

Bir Taliban savaşçısı, Kabil’deki bir bankadan paralarını çekmeyi bekleyen kalabalığın önünde duruyor (EPA)

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Taliban ile sınırlı iş birliğinin gerekli olduğunu düşündüğünü söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan bildirdiğine göre Steinmeier dün Slovakya’nın başkenti Bratislava’da Slovakya Devlet Başkanı Zuzana Caputova ile yaptığı görüşmeden sonra, Afganistan’da ikamet eden Alman vatandaşlarının veya yerel işçilerin sınır dışı edilmesi konusunda şunları kaydetti:

“Taliban tarafından temsil edilen Afganistan’daki yeni siyasi liderlikle asgari düzeyde temastan kaçınamayız.”

Ayrıca İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab dün Katar’ın başkenti Doha’da Afganistan’daki Taliban ile iletişim kurmanın gerekli olduğunu, ancak ülkesinin şu anda hükümetini tanıma niyetinde olmadığını söyledi.

Raab, Taliban’ın geçen ay iktidarı ele geçirmesinden bu yana Afganistan’dan tahliye edilen mülteciler için Doha’da sığınma evlerini ziyaret etti.

Bu arada, ABD Hazine sözcüsü, dün, bakanlığın finans kuruluşlarını Afganistan’a kişisel transferleri halledebileceği konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’e göre Afganistan, göçmenlerden ve yurtdışındaki işçilerden gelen havalelere büyük ölçüde güveniyor. Nitekim bu havaleler gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde dördünü oluşturuyor.

Dünyanın en büyük para transferi şirketleri Western Union ve MoneyGram, Taliban’ın 15 Ağustos’ta iktidarı ele geçirmesinin ardından bu hizmetleri askıya alarak, günlük yaşamları için onlara bağımlı olan birçok aileye para akışını durdurdu.

Bu durum, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın Çarşamba günü yaptığı açıklamada, konuşan devletlerin Taliban’ın sözlerini değil eylemlerini yargılayacağını söylediği sırada yaşandı.

Nuland, “Onların sözlerini değil, eylemlerini ele alacağız. Dolayısıyla geçmiş eylemlerine dayanarak kanıtlayacakları çok şey var. Eğer Afganistan’ı geçen seferki iktidardan tamamen farklı bir şekilde yönetebilirlerse, kazanacakları çok şey olacak” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun Asya ve Pasifik direktörü Gunnar Wiegand, AB’nin kapsayıcı bir hükümet oluşturmadan, insan haklarına saygı göstermeden ve yardım görevlilerine sınırsız erişim sağlamadan Afganistan’daki İslamcı hareketi resmen tanımayacağını söyledi.

Reuters ajansına göre, “(AB) üye devletlerinde ve G7 bağlamında Taliban’la başa çıkmamız gerektiğine hiç şüphe yok... Taliban’ı etkilememiz gerekiyor” diyen Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu üyeleri, “Ancak bu yeni oluşumu tanımak veya resmi ilişkiler kurmak için acele etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU