Türkiye, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde kritik virajda... Eken: Cebelitarık maçı, tüm şartlardan bağımsız olarak 3 puanlık bir müsabaka olmalı

Türkiye, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde Cebelitarık karşısında moral peşinde. Spor yazarı Umut Eken, Türkiye'nin Cebelitarık karşısındaki şansını ve son dönemdeki performans düşüşünü Independent Türkçe için değerlendirdi

Türkiye, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu beşinci maçında Cebelitarık ile karşılaşacak / Fotoğraf: AA

A Milli Futbol Takımı, 2022 Dünya Kupası Elemeleri G Grubu'nda oynayacağı Cebelitarık maçının hazırlıklarına başladı.

4 Eylül'deki maç için bu ülkeye giden ay-yıldızlılar, Victoria Stadı'nda saat 21:45'te Cebelitarık ile karşılaşacak.

Karşılaşmayı, Estonya Futbol Federasyonundan hakem Kristo Tohver yönetecek. Tohver'in yardımcılıklarını Silver Koiv ve Sten Klaasen üstlenecek. 

G Grubu'na fırtına gibi başlayan ve Hollanda'yı 4-2, Norveç'i de 3-0 yenen Türkiye, Letonya' karşısında 3-0 öne geçtiği karşılaşmadan 3-3 beraberlikle ayrıldı.

Gruptaki dördüncü karşılaşmasında Karadağ'a 90+7'de yediği golle 2 puan kaptıran ay-yıldızlılar, grup liderliğini sürdürse de şansını bir hayli zora soktu.

Dördüncü maçlar sonunda Hollanda'nın Norveç ile berabere kalmasıyla Türkiye liderliğini sürdürürken, oynadığı 4 karşılaşmayı da kaybeden Cebelitarık, son sırada yer alıyor.

 

 

Türkiye'de işler yolunda gitmiyor

EURO 2020 Elemeleri'ndeki performansıyla adından söz ettiren Türk Milli Takımı, sonrasındaki performansıyla eski günlerinden uzak bir profil çiziyor.

UEFA Uluslar Ligi'nde C Ligi'ne gerileyen, EURO 2020 finallerinin ise en kötü performans sergileyen ekibi oldu.

Oynadığı son beş resmi maçta galibiyet elde edemeyen ay-yıldızlılar, Cebelitarık'ı mağlup ederek kötü gidişe son vermek istiyor.

Türkiye'de Karadağ maçında sarı-kart gören Burak Yılmaz, cezası nedeniyle Cebelitarık karşısında boy gösteremeyecek.

Eken: Tüm şartlardan bağımsız olarak 3 puanlık bir maç olmalı

Spor yazarı Umut Eken, Türkiye'nin Cebelitarık karşısındaki şansını ve son dönemdeki performans düşüşünü Independent Türkçe için değerlendirdi.
 

Umut Eken.jpg
Spor yazarı Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe


Türkiye'nin 2022 Dünya Kupası Elemeleri'ne başladığı dönemde "Cebelitarık maçlarında 6 puan alırız" düşüncesinin olduğunu dile getiren Eken, "Tüm şartlardan bağımsız olarak 3 puanlık bir maç olmalı. Bu maceraya başlarken Cebelitarık maçlarına muhtemelen 6 puan yazılmıştır. Formülü bu" dedi.

Eleme gruplarındaki ilk iki maçta Türkiye'nin Hollanda ve Norveç'i yenerek ciddi bir avantajla girdiğini hatırlatan Eken, şunları kaydetti:
 

Letonya ve Karadağ maçlarında öndeyken iki puan kaybettik. Letonya maçını bir kenara koyarsak Karadağ maçı EURO 2020 sonrası hem yeniden bir diriliş hem havayı bulma ve önemli bir avantaj sağlamak için büyük bir fırsattı. Çünkü Hollanda da Norveç ile berabere kalmıştı.

Biz de Cebelitarık sonrası Hollanda'ya gidiyoruz. Norveç'in yavaş yavaş iddiasını bitirmeye başladığı bir dönemde Hollanda deplasmanında bir beraberlik opsiyonumuz olacaktı. Çok ciddi bir fırsat teptik.


"Milli Takım'ın asıl problemi puan kaybından ziyade marttan bu yana yaşanan performans düşüşü"

Türkiye'nin geçen mart ayından itibaren büyük bir performans düşüşü yaşadığını belirten Eken, şöyle konuştu:
 

Puan kaybından ziyade asıl problem marttan bu yana Milli Takım'ın performansında büyük bir düşüş var. EURO 2020'de kötü bir performans segiledik ama marttaki Letonya maçı bence bir milat. Orada standardımızdan uzaklaştık. Oyunu sadece belirli bölümlerde tempolu ve istekli oynayabildik.

Onun dışında kendi evimizde oynamamıza rağmen oyuna hükmedemedik ve bizden daha düşük bir takıma teslim olduk. Bu da puan kaybına neden oldu.

Karadağ maçı da aynı öyle oldu. Bildiğimiz, 'Bizim Çocuklar' dediğimiz jenerasyonun Hollanda, Norveç maçlarındaki düzeyine uzun zamandır çıkamıyoruz.

Böyle olunca da bu dalgalı oyun puan kayıplarına sebep oluyor. Yolu yarılayabilirdik ancak çok ciddi bir fırsat teptik.


"Teknik, taktik analiz ve her türlü ruh halinden bağımsız olarak mutlaka 3 puanla bitirilmesi gereken bir mücadele" 

Mevcut tabloda Cebelitarık maçının oldukça kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Eken, "Şu anki tablo bizim için iyi değil ancak Cebelitarık bizim için her şeyden bağımsız olarak bakacağımız bir maç olacak. Hiçbir teknik, taktik analiz ve her türlü ruh halinden, motivasyondan bağımsız olarak mutlaka ve mutlaka üç puanla bitirilmesi gereken bir mücadele. Eğer Cebelitarık'tan galibiyet alamazsak kriz büyür. Çünkü sonrasında Hollanda'ya gidiyoruz ve onlar bizim yendiğimiz dönemdeki Hollanda değil esas problem de o" değerlendirmesinde bulundu.

"Şu anda rakip kim olursa olsun bir baskı yaratır, çünkü Milli Takım'da bir özgüven problemi var" 

Eken, Türkiye'nin son dönemde elde ettiği başarısız sonuçların takım üzerinde olumsuz bir hava yaratıp, takım üzerinde bir baskı hissedebilir mi yönündeki sorumu söyle yanıtladı:

Şu anda rakip Cebelitarık değil kim olursa olsun bir baskı yaratabilir. Çünkü Karadağ maçı sonrası Milli Takım'da bir özgüven problemi var.

Norveç ve Hollanda maçlarındaki performansın çok dışındayız. Bunun birçok sebebi olabilir. O dönemde futbolcular kulüp takımlarında çok ciddi yarışma içindeydi.

Lille'deki üç oyuncumuz Fransa'da şampiyon oldu. Keza Çağlar, Ozan Kabak gibi oyuncularımız da büyük hedef peşinde koştular. EURO 2020'de biraz onun handikaplarını yaşadık gibi.

Şimdi de o kulüp takımlarındaki havayı hissedemediklerini düşünüyorum. Asıl daha teknik ve sıkıntılı olanı kulüp takımlarında yapmayacakları hataları burada yapıyorlar.

Yediğimiz golde Merih, Kaan ve Mert hatalar yapıyor. Karadağ bunu çalışmış belli. Galler maçında da benzer golü yemiştik. Esas çözmemiz gereken sorunlar bunlar.

Bunları çalışmış olmamız lazım. İkinci golü söylemiyorum bile! Zor atıp, kolay gol yemeye başladık. Çok basit goller yiyoruz, bu basit gollerin telafisi yok! 

 

20210901_2_49858248_68401021.jpg
Teknik direktör Şenol Güneş ve ekibi, üst üste alınan başarısız sonuçlar nedeniyle eleştirilerin odağında / Fotoğraf: AA

 

"Teknik kadronun tercihleri sorgulanmalı, Cengiz'i ısrarla kullanamayışımızı anlayamıyorum"

Karadağ maçı sonrası teknik kadronun saha içerisindeki hamleleri medyada ağır bir dille eleştirilmiş ve bu konuda yetersiz kaldıkları yönünde tepki gösterilmişti.

 "Yetersiz" sözünün biraz ağır olabileceğini aktaran Eken, "Teknik kadronun tercihleri sorgulanmalı. Cengiz Ünder, uzun süre kariyeri düşüşteyken Marsilya ile yeniden çıkışa geçti. Karadağ maçında da çok istekli ve arzuluydu. Fiziksel anlamda da oldukça iyi durumdaydı" dedi ve ekledi:
 

Cengiz'i ısrarla kullanmayışımızı anlayamıyorum. Cengiz tehdidi karşısında Karadağ hocası sol beki değiştirdi çünkü ağır kalıyordu. Biz ise ısrarcı olmadık. Diğer tarafta Kenan Karaman çok aksadı.

Bildiğimiz Kenan'dan uzun zamandır eksik. Hoca savunmaya yardımcı oluyor diyerek savunmuştu. Ancak bu adamların öncelikli hedefi hücum.

Keza Enes Ünal forvet ve sağ kanada alındı. 2-1 öndeyken 3-4'ü bulup maçı koparabilecekken neden savunmaya geçelim ki? Şenol Güneş'in bu savunmasını çok akılcı bulmuyorum" şeklinde görüş belirtti. 


"Cebelitarık'tan 3 puan alır, Hollanda'dan da beraberlikle dönersek düze çıkarız"

Türkiye'nin gruptan çıkma şansının Cebelitarık karşısında alınacak sonuçla doğrudan orantılı olacağını söyleyen Eken, sözlerini şöyle noktaladı:

Çok kritik bir haftaya giriyoruz. Her şeyden bağımsız maçı kazanmalıyız. Sonra Hollanda'ya gideceğiz ve o maç belirleyici olabilir. O maç sadece sonucu değil elemelerin sonraki aşamaları için de belirleyici olacaktır.

Oradaki bir ağır yenilgi bir anda kimyamızı değiştirir. Matematiksel hesaplamaları da tamamen değiştirir. Çünkü gördük ki Karadağ da ısrarcı ve onlarla da deplasmanda oynayacağız. Kolay bir takım değiller.

Cebelitarık'tan üç puan alır, Hollanda'dan da beraberlikle dönüp liderliğimizi korursak mental açıdan da çok düzlüğe çıkarak yola devam ederiz.

Aksi bir durumda her şeyi yeniden baştan konuşmak, değerlendirmek gerekebilir. Çünkü Milli Takım eksikliklerini gideremiyor. Buna çare bulmak lazım. Bu çareyi bulacak olan da Şenol Güneş ve ekibi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU