Fehmi Koru: Baraj yüzde 7 olarak tescillendi de, bu konu neden MHP’yi ilgilendiriyor? Yoksa…

“MHP’nin oyu gelecek seçimde yüzde 5’in bile altına düşse, ‘Cumhur İttifakı’ içerisinde kalmaya devam ettiği takdirde, barajın yüzde 10 olmasından etkilenmesi gerekmeyecek”

Fotoğraf: AA

Gazeteci Fehmi Koru, siyasetin son günlerde tartıştığı seçim barajı konusunda dikkati çekici bir yazı kaleme aldı. Koru, “MHP’nin oyu gelecek seçimde yüzde 5’in bile altına düşse, ‘Cumhur İttifakı’ içerisinde kalmaya devam ettiği takdirde, barajın yüzde 10 olmasından etkilenmesi gerekmeyecek” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fehmi Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı köşe yazısında seçim barajıyla ilgili olarak şu hatırlatmaları yaptı:

Haberlere göre iktidar ortakları barajın indirilmesinde anlaşmış bulunuyor. Önce “Yeni baraj yüzde 7 olacak” haberi geldi, sonra AK Parti kaynaklarına dayanan yeni haberde “Yüzde 5 olacak” ayrıntısı yer aldı. Bunun üzerine MHP lideri “Cumhur İttifakı’nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillendi” açıklamasını yaptı. İttifak’ın en küçük ortağı BBP ise, “Baraj yüzde 5 olmalıydı” görüşünde.

Barajı aşağıya çekecek her girişim kabulüm. Ancak haberler kafamı bayağı karıştırdı. Özellikle de siyaseti yakından izleyen gözlemcinin “MHP ittifakı terk edecek” görüşü zihnimde yer ettiği için… Günümüzde barajın işlevselliği kalmadı. ‘Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ adayı seçtirebilmenin şartını ‘yüzde 50+1’ çizgisine çektiği ve tek bir parti o oranda oyu bulamayacağı için ittifaklar oluştu. İttifak içerisindeki partilerin baraj endişesi kalmadı. İttifak içerisinde yer alan tek bir parti yüzde 10’un üzerinde oy alınca ittifakın diğer ortakları için baraj şartı kalkıyor.

Koru, MHP’nin Cumhur İttifakı içerisinde kalması halinde baraj altında bir oy alsa dahi Meclis’e girebileceğini belirterek şunları yazdı:

Seçim barajının yüzde kaç olarak belirlenmesi neden bu kadar önemseniyor? Gelecek seçimde de ittifaklar varlıklarını sürdürecekse barajdan etkilenecek tek bir parti olacak: HDP… Onunla ilgili Anayasa Mahkemesi’nde kapatılma davası görülüyor… HDP seçime girebilirse yüzde 10 barajını aşmak için çabalayacak… Baraj yüzde 7 olursa bundan en olumlu etkilenecek parti HDP olacak… MHP’nin mutlaka kapatılmasını arzu ettiği HDP… İyi de, iktidarın küçük ortağı MHP’nin niyeti gelecek seçime ittifak içerisinde yer almadan girmek değilse, barajın yüzde 10 veya yüzde 7 veya yüzde 5 olması MHP’yi neden ilgilendiriyor?

 

fehmikoru.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU