Çinli milyarder oyuncu Zhao Wei internetten silindi

Kararın nedenine dair bazı iddialar var

Oyuncu, yönetmen, popçu ve iş insanı Zhao Wei 45 yaşında (Reuters)

Çinli milyarder oyuncu Zhao Wei'nin rol aldığı bütün filmler ve diziler, ülkedeki video platformlarından geçen hafta kaldırıldı. Çin hükümeti, oyuncuyu internetten silmekle suçlanıyor.

Vicky Zhao adıyla da bilinen ünlü isim, 1990'ların sonunda My Fair Princess adlı dizideki rolüyle ünlenmişti. Wei, 2001'de Shaolin Soccer adlı filmle beyazperdeye adım atmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalyan moda markası Fendi de geçen sene Çin elçisi olarak Wei'yle anlaşmıştı.

Ancak Wei'nin zenginliği sadece şöhretinden gelmiyor. Başarılı isim 2014'te Singapurlu bir yatırımcı olan eşi Huang Youlong'la film şirketi Alibaba Pictures'ın 400 milyon dolarlık (3 milyar 300 milyon TL) hissesini satın almıştı. Alibaba Pictures, Çinli muhalif Jack Ma'nın şirketi Alibaba Group'a bağlı.

Bu tür hamleler zamanla çiftin servetine servet kattı.

Ancak 2017'de bir grup yatırımcının, bir şirketin devrinde yanlış bilgi verdikleri gerekçesiyle açtığı davanın ardından çift, 5 yıllık ticaret yasağı almıştı.

Wei internetten neden silindi?

Wei'nin adının geçtiği eserler, Tencent Video ve iQiyi gibi dijital yayın platformlarından 26 Ağustos'ta kaldırıldı.

Filmlerle ilgili bilgi veren siteler de Wei'yi içeren filmleri bünyelerinden çıkardı.

Wei'nin, Çin'de Twitter'ın muadili olan sosyal medya uygulaması Weibo'daki hayran sayfası da silindi.

Fortune'nun aktardığına göre silinme kararını Çin Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi aldı ancak bu kararın arkasındaki neden açıklanmadı.

 

 

Haberde, Wei'yle ilgili bilgilerin internetten kaldırılmasının arkasındaki muhtemel nedenlere işaret edildi. Bunlardan biri, Wei'nin geçmişte yaptığı tartışmalı ticaret anlaşmaları. Oyuncunun, muhalif milyarder Jack Ma'ya ait Alibaba Group'la ilişkisinin de bir neden olabileceği düşünülüyor.

Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times da Wei'nin 14 şirketi olduğunu, bunlardan ikisinin kaydının silindiğini ve 4'ünün lisansını kaybettiğini bildirdi. Haberde, Wei'nin bazı hisselerinin dondurulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu da kaydedildi.

Öte yandan Wei, Pekin'in ünlülere karşı aldığı önlemlerin de bir kurbanı olabilir. Zira ülkede, ünlülerin hayran gruplarında dolaşan “zararlı bilgilerin” yayılmasına karşı harekete geçileceği ve bunların kapatılacağı cuma günü açıklanmıştı.

Çin Siber Uzay İdaresi de aynı gün en popüler ünlülerin sıralanmasını yasaklamıştı.

Öte yandan Wei'nin, uygulanan sansürün ardından Fransa'ya kaçtığı söylentileri çıksa da 29 Ağustos'ta Instagram hesabından paylaşılan ancak daha sonra silinen bir gönderide oyuncunun Pekin'de ailesini ziyaret ettiği iddia edildi.

Wei, Çin'de internetten silinen tek ünlü isim değil. Oyuncu Zhang Zhehan'ın da Japonya'ya yaptığı ziyarette Çin'de kötü bir ün sahibi olan Yasukuni Tapınağı'nda çekilen fotoğrafının ardından sosyal medya hesapları silinmiş ve oynadığı sahneler filmlerden kesilmişti.

Japon İmparatorluğu'na hizmet verenler için Şinto inancına uygun biçimde dua edilmesi amacıyla yapılan Yasukuni Tapınağı, Japon milliyetçiliği ve sömürgeciliğinin sembolü olarak görülüyor. Japonya'nın Asya işgalinde ağır savaş suçları işleyen kimi subayların da tapınakta "kutsananlar" arasında yer alması nedeniyle özellikle Koreliler ve Çinliler bu tapınağa tepki gösteriyor.

 

Independent Türkçe, ABC News, Fortune, Global Times, Taiwan News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU