Trump, Taliban'ın eline geçen askeri teçhizatla ilgili konuştu: "Geri verilmezse bombalamalıyız"

"Hiç kimse böyle bir aptallığın, böyle geri zekalıca bir geri çekilmenin mümkün olduğu düşünmemişti"

Donald Trump, daha önce de halefi Joe Biden'ı Afganistan'daki gelişmeler yüzünden istifa etmeye çağırmıştı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban'ın eline geçen askeri teçhizatla ilgili konuştu.

"Tarihteki hiçbir geri çekiliş, Biden yönetiminin Afganistan'dan çekilmesi kadar kötü ve beceriksizce gerçekleştirilmedi" diyen Trump, şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BÜTÜN TEÇHİZATIN ABD'ye derhal geri verilmesinin talep edilmesi gerekiyor. Buna 85 milyar dolarlık maliyetin her kuruşu dahil. Eğer bu teçhizat geri verilmezse, ya askeri güçle bunları geri almalıyız ya da en azından bombalamalıyız. Hiç kimse böyle bir aptallığın, böyle geri zekalıca bir geri çekilmenin mümkün olduğu düşünmemişti.

Taliban ne kadar teçhizat ele geçirdi?

Örgütün eline geçen teçhizatın tam sayısı bilinmiyor.

ABD Sayıştayı'nın 2017'te yayımladığı raporda, 2003-2016 yıllarında Afgan güçlerine yaklaşık 76 bin araç, 600 bin silah, 163 bin komünikasyon teçhizatı, 208 hava aracı verildiği yazıldı.

Sosyal medyada Taliban militanlarını, M4 karabinaları ve M16 tüfekleriyle Amerikan yapımı Humvee ve zırhlı araçlarla gösteren fotoğraflar yayınlanıyor.

ABD basını ayrıca Taliban'ın eline geçen teçhizat arasında Black Hawk helikopterleri ve A-29 Super Tucano saldırı uçağı bulunduğunu bildirdi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby dün düzenlediği basın toplantısında ABD'nin geri çekilirken hangi teçhizatın imha edildiğine dair tam bir açıklama yapılıp yapılmayacağı sorusuna şöyle cevap verdi:

Şu an bunun sırası değil. Doğru zaman geldiğinde bunun hakkında daha fazla bilgi verebileceğimizi düşünüyorum.

 

Independent Türkçe, The Hill, AA, Washington Examiner

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU