İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, yabancı güçlerin Irak'tan çekilmesini talep etti

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü bölgeyi ziyaret eden Abdullahiyan, suikast ile ilgili olarak ABD’yi hesap vermeye davet etti

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ülkesinin, Irak'ın diyalog dilini yaymadaki çabalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Irak’a Komşu Ülkeler Konferansı’nda konuşan Abdullahiyan, ülkesinin bölgesel diyaloğun sağlanmasına vurgu yaptığına ve güvenliğin yalnızca bölge ülkeleri arasındaki karşılıklı güven ile tesis edilebileceğine işaret etti.

Abdullahiyan, konferansta yaptığı konuşmada, “Irak, terör gruplarının ortaya çıkışından büyük ölçüde etkilendi. Güvenli ve özgür bir bölge sağlamak için çabalıyoruz. Irak bölgede önemli bir rol oynuyor ve Irak'taki siyasi süreci desteklemek için çalışıyoruz. Bölgede diyalog yoluyla barışı, sürdürülebilir güvenlik ve kalkınmayı sağlamak için sağlam komşuluk ilişkileri kurmayı ve içişlerine karışmama politikasını gerçekleştirmeyi arzuluyoruz” ifadelerinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanı, ülkesinin Irak'a yönelik yardımlarının devam edeceğini, güvenliğin ancak bölge ülkeleri arasındaki karşılıklı güven ile sağlanabileceğini, dış müdahalenin bölgeye fayda getirmeyeceğini belirterek, yabancı güçlerin Irak'tan çıkmasını talep etti.

Abdullahiyan, konferansta yaptığı konuşmada ABD’ye atıfta bulunmazken, İran'ın eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü Bağdat Uluslararası Havalimanı'ndaki bölgeye yaptığı ziyarette Amerika’yı hedef aldı. Sorumluların yakalanarak hesap vermesi çağrısında bulundu.

Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, Abdullahiyan konuya ilişkin yaptığı konuşmada, “Dışişleri Bakanlığı programlarımızdan birinin, Beyaz Saray adına aleni terör eylemleri gerçekleştiren tarafların yasal ve uluslararası temaslarının ciddi bir şekilde takip edilmesi olduğunu vurgulamak isterim. (Süleymani Suikastı ile ilgili olarak) Bu suçu bir önceki hükümet işlemiş olsa bile ABD hesap vermeli. ABD yönetimi, bu eylemin sonuçlarından kaçamaz. Bu terör eyleminin failleri ve azmettiricileri cezalandırılmalı ve adalete teslim edilmelidir” dedi.

Irak’a Komşu Ülkeler Konferansı’na ülkesini temsilen dün (cumartesi) katılan Abdullahiyan, Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in öldürüldüğü Bağdat Uluslararası Havalimanı'ndaki bölgeyi ziyaret etti.

Bakanın bu ziyaretiyle Irak üzerinden, Washington’a kendileri için ağır bir darbe olan Süleymani suikastını ve bu suikasta bağlı olarak ortaya çıkabilecek sonuçları hatırlatmak istediği yorumları yapılıyor. Abdullahiyan, suikast bölgesinde yaptığı açıklamalar da bu yorumları destekliyor.

General Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020'de Bağdat'ı ziyareti sırasında, Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetmişti. Saldırıda Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis de yaşamını yitirmişti.

Irak makamları, suikastın yapıldığı bölgeye Süleymani ve el-Mühendis'in anısına asılan posterleri kaldırmıştı. Daha sonra bir Iraklı olması ve Haşdi Şabi’nin başkan yardımcısı olması sebebiyle Ebu Mehdi el-Mühendis'i bölgeye dikilen bir anıt ile anmayı kabul etmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU