Bilim insanları yaban arılarında hiç beklemedikleri bir özellik keşfetti

Vietnam’da bir ormanda keşif gezisi yapan bilim insanı, arı yuvalarında olağandışı bir parlaklık gördü

Asya'nın yaban arıları, ultraviyole ışık altında yeni bir yemyeşil parıltıya bürünüyor (Bernd Schöllhorn)

Bilim insanları, Asya’daki yaban arılarında hiç beklemedikleri bir özellik keşfetti. Vietnam’ın kuzeyindeki bir ormanda yaşayan yaban arılarının yuvalarının ultraviyole ışık altında parladığı ortaya çıktı.

Canlıların ultraviyole ışık altında parlama yeteneğine biyofloresan adı veriliyor. Bu özelliğe sahip canlılar Güneş ışığından gelen enerjiyi emiyor ve onu farklı bir renk tonunda yeniden yayıyor.

Paris Üniversitesi’nden kimya profesörü Bernd Schöllhorn, bu yüzden Vietnam’daki ormanda ultraviyole LED ışıkla yeni floresan böcekler arıyordu.

Araştırma sırasında yapraklar arasında olağandışı bir işaret gören bilim insanı, sonunda Polistes cinsinden kağıt yaban arılarının yuvasının parladığını fark etti.

Schöllhorn, "Başka birinin fener ışığı olduğunu düşündüm. Bu inanılmazdı" diye konuştu.

Journal of Royal Society Interface isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada parıltının son derece yoğun olduğu ve yuvanın açıkta kalan bölümlerinin 60 metre uzaktan görülebildiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılara göre yaban arılarının kendileri ışık yaymıyordu. Parıltı, yuvanın altıgen hücrelerini kaplayan ipek liflerden geliyordu.

Biyofloresan özelliği, bazı semender ve kurbağa, mercan, ornitorenk, vombat ve uçan sincap türlerinde tespit edilmişti. Ancak yaban arılarının da böyle bir özelliğe sahip olduğu bilinmiyordu.

Schöllhorn, "Bildiğimiz kadarıyla bu özellik geçmişte ne bilimsel araştırmacılar ne de herhangi bir fotoğrafçı tarafından gözlemlenmedi" ifadelerini kullandı.

Bunun ardından araştırma ekibi Vietnam, Fransa ve Fransız Guyanası'nda bulunan 6 farklı türdeki kağıt yaban arısının yuvalarını ultraviyole ışık altında inceledi.

Yuvaların tümünün parladığı görüldü. Vietnam'dan gelen yuvalar yeşil, diğerleriyse mavimsi bir tonda parlıyordu.

Araştırmacılar, ipeğin yeşil parıltısının yaban arıları tarafından görülebildiğinden şüpheleniyor. Buna göre söz konusu parıltı, yaban arılarının eve geri dönebilmesi için bir işaret görevi görebilir.

Ancak parlayan yuvanın hangi amaca hizmet ettiği henüz net değil. Hatta bilim insanları bir tesadüf eseri olabileceğini düşünüyor.

Çalışmaya dahil olmayan, Michigan Üniversitesi’nden Entomolog Liz Tibbetts, "İpeğin yapılış biçiminden kaynaklanan, tesadüfi bir yan ürün olması mümkün" diyor.

 

Independent Türkçe, Smithsonian Magazine, Atlantic

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU