ABD'nin drone saldırısının Afganistan'da bir aileden 9 kişiyi öldürdüğü bildirildi

Hedefe yönelik düzenlenen drone saldırısı ABD'li yetkililerin ölümcül bir intihar saldırısından günler sonra "her an gerçekleşebilecek bir tehlikeye" dair uyarılarını takiben gerçekleşti

Yüzbaşı Bill Urban yaptığı açıklamada, "Masumların ölmüş olması ihtimali bizi derinden yaralar" dedi (AP)

Afganistan'da yerel haberlerde pazar günü ABD'nin düzenlediği drone saldırısının aynı aileden 9 kişiyi öldürdüğü bildirildi.

CNN için çalışan yerel bir gazetecinin aktardığına göre, çocukların akrabası, başkent Kabil'deki saldırıda hayatını kaybedenler arasında 6 çocuk olduğunu söyledi.

Pentagon daha önce yaptığı bir açıklamada "şu anda ellerinde herhangi bir belirti olmamasına rağmen sivil kayıplar olasılığını değerlendirdiğini" söylemişti.

Amerikan ordusu Başkan Joe Biden'ın askerlerin geri çekilmesi için verdiği 31 Ağustos son tarihinden önce yurttaşlarını ve gerekli belgeleri olan diğer kişileri tahliye etmeyi bitirirken söz konusu saldırı üç günlük süreçte büyük miktarda kan dökülmesini takiben gerçekleşti.

Binlerce kişinin Taliban kontrolü yeniden ele geçirmeden önce umutsuzca ülke dışına çıkan uçaklara binmeye çalıştığı havalimanında perşembe gerçekleştirilen intihar saldırısında 13 ABD askeri ve yaklaşık 170 Afgan hayatını kaybetmişti.

Saldırı terör örgütü IŞİD-K üyeleri tarafından gerçekleştirildi ve ertesi gün ABD'nin düzenlediği drone saldırısında, Pentagon sözcüsünün cumartesi günkü ifadeleriyle iki “üst düzey” IŞİD-K üyesi “hem" misilleme "hem de" terörle mücadelenin ön planlaması olarak öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer pazar günkü bir sonraki saldırının "her an gerçekleşebilecek bir IŞİD-K tehdidini” hedef aldığını söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Bill Urban, CNN'e verdiği demeçte, "ABD askeri güçleri bugün Kabil'deki bir araca karşı meşru müdafaa kapsamında ufuk ötesinden insansız hava saldırısı düzenledi ve Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yönelik olası bir IŞİD-K tehdidini ortadan kaldırdı" ifadelerini kullandı.

Yüzbaşı Urban "Hedefi başarıyla vurduğumuza eminiz. Araçta gerçekleşen önemli ikincil patlamalar, (araçta) yüksek miktarda patlayıcı madde bulunduğunu gösterdi” diye ekledi.

Perşembe günü havalimanında gerçekleştirilen intihar saldırısının ardından ABD'li yetkililer, tehlikelerin "dinamik" ve "aktif" olduğunu tekrarlamıştı.

Pazar günkü drone saldırısı, ABD'nin yaklaşık 100 ülkeye katılarak Taliban'ın yabancı uyrukluların ve vize sahiplerinin birliklerin geri çekilmesinin ardından seyahat etmesine izin verileceğine dair "güvence" verdiğini iddia eden bir bildiri yayımladığı gün gerçekleşti.

Yine pazar günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Taliban'ın ilerlemesine dair çok ciddi beklentiler var" dedi.

Pazar günkü saldırıdan sonra bir Taliban sözcüsü CNN'e "başkalarının topraklarında operasyon yürütmenin doğru olmadığını" söyledi.

"ABD ne zaman bu tür operasyonlar yapsa onları kınıyoruz” dedi.

Bu hafta sonu drone saldırısını takiben doğrulanmış bilgiler hemen mevcut değildi fakat CNN'e konuşan aile üyeleri ve görgü tanıkları hayatını kaybeden çocuklardan bahsetti.

CNN'e konuşan bir komşu, "Bütün komşular yardım etmeye çalıştı ve yangını söndürmek için su getirdi ve 5-6 kişinin ölü olduğunu gördüm" dedi. 

Ailenin babası, başka bir küçük erkek çocuk ve iki çocuk vardı. Ölmüşlerdi. Paramparça olmuşlardı. [Ayrıca] iki yaralı vardı.

CNN'e konuşan başka bir adamsa "Önce 3-4 yaşlarındaki bir çocuğu kaldırmayı başardık. Yangın ve duman tüm bölgeyi sarmıştı” ifadelerini kullandı.

"Araçta üç kişi olduğunu", arabanın dışında üç kişi daha olduğunu ve yaralıların hastaneye kaldırıldığını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU