Çin devlet gazetesi Global Times: IŞİD saldırıları Biden'ın geri çekilişini daha da sefil kılacak

Global Times, "Biden itibarını kurtarmak istiyor ama Kabil'deki havalimanı saldırıları beceriksizliğini kanıtlıyor" başlıklı bir fikir yazısı yayımladı

Biden, yüksek olasılıkla 24 ila 36 saat içerisinde Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yönelik bir saldırının daha düzenlenebileceğini söyledi (AFP)

Çin devlet gazetesi Global Times, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki bombalı saldırıların ardından ABD Başkanı Joe Biden’ı sert eleştirdi.

İktidardaki Çin Komünist Partisi’ne bağlı gazetede yayın kurulu imzasıyla yayımlanan bir yazıda, "Biden ekibinin beceriksizliğinin açık olduğu" ifadeleri yer aldı.

26 Ağustos’ta Kabil’in çeşitli bölgelerinde ve Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın dışında meydana gelen ve en az 180 kişinin ölümüne neden olan saldırıları IŞİD’in Horasan grubu üstlenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırılarda hayatını kaybedenler arasında 13 ABD askerinin de olduğu açıklanmıştı. Sorumluların peşine düşeceğini söyleyen Biden ise askerlerin geri çekilmesi için belirlediği son tarihe (31 Ağustos) bağlı kalacaklarını ifade etmişti.

Bunun üzerine Global Times’ın yayın kurulu cuma günü, "Biden itibarını kurtarmak istiyor ama Kabil’deki havalimanı saldırıları beceriksizliğini kanıtlıyor" başlıklı bir fikir yazısı yayımladı.

Yazıda, "IŞİD'in terör saldırılarının Biden yönetiminin Afganistan’dan çekilişini yalnızca daha sefil ve rezil hale getireceği" savunuldu.

"Biden ekibinin tekrarlanan beceriksizliğinin herkes için açık olduğu" söylenen yazı, şöyle devam etti:

Öyleyse Biden Afganistan'a geri dönecek mi? Cesaret edemiyor, çünkü bu ona daha fazla utanç getirebilir. Ayrılmak zor ama zarif bir şekilde ayrılmak daha da zor.

Yayın kurulu ayrıca, "Temel sebep, mevcut ABD yönetiminin beceriksizliğinde ve ABD ulusal gücünün karmaşık durumlarla başa çıkamamasında yatıyor" ifadelerine yer verdi.

Söz konusu yazının yayımlanmasından bir gün önce yaptığı açıklamada Biden, Kabil’deki saldırılara karşılık vereceklerini söylemişti:

Bu saldırıyı düzenleyenlere ve Amerika'ya zarar vermek isteyenlere mesajım şudur ki affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Sizi yakalayacağız ve bunun bedelini ödeteceğiz.

 

Independent Türkçe, Newsweek, Global Times, Cumhuriyet

Derleyen: Çağla Üren 

DAHA FAZLA HABER OKU