Eski ABD Savunma Bakanı ve CIA Direktörü Panetta: Afganistan'a geri dönmek zorunda kalacağız

"Taliban, daha önce El Kaide'ye sığınak vermişti. Bunu büyük ihtimalle tekrar yapacaklar"

Leon Panetta, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde görev yapmıştı (AP)

Eski ABD Savunma Bakanı ve eski ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Leon Panetta, ABD ordusunun ileride Afganistan'a geri dönmek zorunda kalacağını söyledi.

Panetta, ABD merkezli haber kanalı CNN'in yayınında dün yaptığı açıklamada Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen patlamaların ABD'yi çok zor durumda bıraktığını söyledi.

Saldırıda 13 ABD askerinin yaşamını yitirmesiyle ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin şimdiye kadarki en kötü gününü geçirdiğini kaydeden Panetta, Afganistan'dan çekilmenin ülkelerini çok tehlikeli bir pozisyona soktuğunu ifade etti.

 

000_9LQ3AK.jpg
Üç gün önce yapılan, en az 170 Afgan'ın ve 13 ABD askerinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda 200'den fazla kişi yaralandı (Reuters)

 

Eski CIA Direktörü, "Sonuç olarak Afganistan'daki işimiz bitmedi. IŞİD'i kovalamamız gerekecek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Panetta, Biden'ın saldırının ardından sarf ettiği "Bu saldırıyı düzenleyenlere ve Amerika'ya zarar vermek isteyenlere mesajım şudur ki affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Sizi yakalayacağız ve bunun bedelini ödeteceğiz" sözlerine de dikkat çekerek "Bunu yapmalıyız" diye konuştu.

Panetta sözlerini şöyle sürdürdü:

El Kaide, Taliban'la yeniden dirildiğinde muhtemelen geri dönmek zorunda kalacağız. Taliban, daha önce El Kaide'ye sığınak vermişti. Bunu büyük ihtimalle tekrar yapacaklar. Ordumuzu oradan çıkarmaya çalışmamızı anlıyorum. Ama sonuçta güvenliğimizi hâlâ tehdit eden terörizme karşı savaşı terk edemeyiz.

Eski ABD Savunma Bakanı, Taliban'ın ılımlı söylemlerine rağmen "terörist olduğunu, kesinlikle teröristleri desteklediğini ve teröristler için kontrol noktaları oluşturduğunu" öne sürdü.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU