Yeniden alevlenecek tartışma: Binali Yıldırım istifa etmeli mi? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın seçilmeden önce istifasına gerek olmadığını söylemişti. CHP'ye göre bu durumda Anayasa ihlal edilmiş olur

İstifa tartışması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleriyle gündeme gelmişti. Erdoğan, “Yıldırım istifa edecek mi” sorusuna “İstifa nereden çıktı, istifaya gerek yok. Milletvekilliği süreci bir belediye başkanı seçilinceye kadar aynen devam eder. Meclis Başkanlığı’nda da durum aynıdır. Seçilirse seçildiği zaman istifası gerekir” diyerek yanıt vermişti. Yıldırım da “İstifa tartışmaları benim dışımda, o konu kapanmıştır” demişti.

CHP aynı görüşte değil. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ”Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanı sıfatıyla yerel seçimlere katılıyor olması, protokoldeki yeri gereği, kendisine diğer adaylar önünde haksız bir avantaj sağlayacaktır. Binali Yıldırım’ın sadakatle bağlı kalacağı üzerine yemin ettiği Anayasa’ya uygun davranarak istifa etmesi gerektiğini vurguluyoruz” demişti.
 


Özgür Özel’in de hatırlattığı Anayasa’nın 94. Maddesi “TBMM Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar” ifadesini içeriyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU