Bazı Afgan mülteciler geri dönmek istiyor: "Artık barış sağlandı"

"Pakistan hükümetinden sınırı geçmemize izin verilmesini istiyoruz çünkü artık ülkemizde savaş yok"

Bazı Afgan mülteciler, Taliban temmuzda Pakistan'la sınır olan bölgenin kontrolünü ele geçirince Çaman'da kutlama yapmıştı (AFP)

Taliban'ın kontrolü ele geçirmesiyle binlerce Afgan ülkeden kaçmaya çalışsa da Pakistan'daki bazı Afgan mülteciler tam tersini düşünüyor.

Örgütün Afganistan'da istikrarı sağlayacağını düşünen yaklaşık 200 kişi, anavatanlarına dönmek istiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 40 yıl önce Afganistan'da patlak veren ilk savaşın ardından çok sayıda Afgan'ı kabul eden Pakistan'da yaklaşık 3 milyon Afgan mülteci var.

Bu mülteciler uzun zamandır haklarının kısıtlanmasından ve kötü muamele görmekten şikayetçi. 

Fransız haber ajansı AFP, Afganistan sınırındaki Çaman bölgesine gelen ve buradan Kandahar eyaletine bağlı Spin Boldak'a geçmek isteyen Afgan mültecilerle görüştü.

Bu isimlerden biri Molavi Şaib. "Biz Afganistan'dan bombalar ve zorluklar olduğu zaman, Müslümanların başı beladayken göç ettik" diyen Şaib, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şimdi Allah'a şükürler olsun durum normal. Bu yüzden Afganistan'a dönüyoruz.

Wali Ur Rahman adlı bir mülteciyse Gazne'ye döndüğünü söyledi:

Artık barış sağlandı. Evimize döndüğümüz için mutluyuz.

Ancak Afganistan'a geri dönmek isteyen mülteciler, Taliban'ın kontrolü sağlamasıyla binlerce kişinin kaçması yüzünden artan kontrol sebebiyle sınırda bekliyor.

Muhammed Nabi adlı Afgan İslamabat'a şu çağrıyı yaptı:

İnsanlar geri dönmek istiyor ama geçmelerine izin verilmiyor. Pakistan hükümetinden sınırı geçmemize izin verilmesini istiyoruz çünkü artık ülkemizde savaş yok, barış sağlandı. Evde bekleyen kadın ve çocuklar var. Onların da sınırı geçmelerini istiyoruz.

Afganistan'dan tahliyeler

Öte yandan 31 Ağustos'ta sona erecek Afganistan'dan tahliye işlemleri hızla sürüyor. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Karine Jean-Pierre bugün, 14 ağustostan bu yana yaklaşık 82 bin 300 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

 

Independent Türkçe, AFP, VOA, Insider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU