DSÖ: Afganistan’da sadece bir hafta yetecek tıbbi malzeme var

Afganistan’da elde edilen sağlık kazanımlarını korumak için çalışmaya devam edilmesi çağrısında bulunan DSÖ, bağışçıları ve ortakları kendisini desteklemeye çağırdı.

Kabil’de müşteri bekleyen bir satıcı (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yurt dışından tıbbi ekipmanların Kabil Havaalanı’ndaki kısıtlamalar nedeniyle Afganistan’a sevkiyatının engellenmesinin ardından ülkede yalnızca bir hafta yetecek tıbbi malzeme olduğunu bildirdi.

WHO Doğu Akdeniz Bölge Direktörlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Afganistan, son olaylardan önce bile savaş, yerinden edilme, kuraklık, açlık ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünyanın en büyük üçüncü insani yardım operasyonuna tanık oluyordu. 18 milyondan fazla insanın -nüfusun yarısından fazlası- hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyacı var. Bu ihtiyaçlar her geçen gün artıyor” denildi.

Açıklamaya göre, örgütün Dubai’deki deposunda bu hafta Afganistan’a gönderilmeye hazır 500 tondan fazla ilaç ve malzeme bulunuyor ancak Kabil Havaalanı’nın ticari uçuşlara kapalı kalmaya devam etmesi nedeniyle gönderilemiyor.

DSÖ, mevcut huzursuzluk ve yaşanan kaosla birlikte kalabalıkların bir araya gelmesi nedeniyle vakalarda keskin bir artış beklendiğini bildirerek, özellikle nüfusun yüzde 5’inden daha azının iki doz aşı yaptırmış olmasına dikkat çekti.

Afganistan’da elde edilen sağlık kazanımlarını korumak için çalışmaya devam edilmesi çağrısında bulunan DSÖ, bağışçıları ve ortakları kendisini desteklemeye çağırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU