BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: Taliban'ın gerçekleştirdiği infazlarla ilgili güvenilir raporlar var

BM'den yapılan açıklamada, "Aramalar, tutuklamalar, taciz ve korkutma adımlarının yanı sıra mülke el koyma gibi vakalar bildirilmeye başlandı" denildi

Bağımsız BM insan hakları uzmanları yaptıkları ortak açıklamada "kapı kapı dolaşarak evleri arayan" Taliban'ın yaptırımlarından korkan çok sayıda kişinin saklanmaya çalıştığı bildirildi / Fotoğraf: AP

Birleşmiş Milletler(BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan'da Taliban'ın sivilleri yargısız olarak infaz ettiği kadınları kısıtladığı ve yönetimi protesto edenlere karşı ciddi suçlar işlediğine dair güvenilir raporlar aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bachelet İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı konuşmada infazlara ilişkin ayrıntı vermedi ancak Cenevre forumuna Taliban'ın faaliyetlerinin yakından takip edilmesi için bir mekanizma kurulması çağrısında bulundu.

"Kadınlara yaklaşımı kırmızı çizgi olacak"

Bachelet, Taliban'ın kadınlara yönelik yaklaşımının "temel bir kırmızı çizgi" olacağını söyledi.

Bachelet, Pakistan ve İslam Birliği Teşkilatı'nın talebi üzerine forumun acil toplantısında, "Kadınlar, gazeteciler ve son yıllarda öne çıkan sivil toplum liderleri ciddi korku içerisindeler. Taliban yönetimi altında geçmişte sistematik olarak yaşanan ciddi hak ihlalleri ve son aylarda yaşanan ölüm ve saldırılar göz önüne alındığında, Afganistan'da bulunan çok sayıda etnik ve dini azınlık da şiddet ve baskı riskiyle karşı karşıya" dedi.

j.jpg
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet / Fotoğraf: Reuters​​​​​​​

 

"Taliban'ın yaptıklarının bedelini ödemesi gerekir"

Afganistan hükümetinin üst düzey diplomatlarından Nasir Ahmad Andisha ülkede milyonlarca insanın korku içerisinde yaşadığı "belirsiz ve korkunç" bir durum olduğuna vurgu yaparak Taliban'ın yaptıklarının bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.

Bağımsız BM insan hakları uzmanları yaptıkları ortak açıklamada "kapı kapı dolaşarak evleri arayan" Taliban'ın yaptırımlarından korkan çok sayıda kişinin saklanmaya çalıştığını bildirdiler.

Açıklamada, "Aramalar, tutuklamalar, taciz ve korkutma adımlarının yanı sıra mülke el koyma gibi vakalar bildirilmeye başlandı" denildi.

Uluslararası Af Örgütü, Taliban’ın misillemelerine maruz kalma riski altında olan akademisyenlerden gazetecilere, sivil toplum aktivistlerinden kadın insan hakları savunucularına kadar binlerce Afgan’ın korunması için başta BM olamak üzere uluslararası topluma çağrıda bulunmuştu.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU