Biden'ın güvenlik danışmanı Sullivan, Kabil'e daha fazla asker gönderilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi

Sullivan, başkanın askeri liderlere daha fazla askere ihtiyaç duyup duymadıklarını "her gün" sorduğunu söyledi

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndaki tahliye işlemlerine eşlik eden ABD askerleri (AP)

ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı, pazar günü yaptığı açıklamada, Biden'ın askeri liderlere Amerikalıların, Afgan vatandaşlarının ve diğer ülke vatandaşlarının Kabil havalimanından güvenli tahliyesini sağlamak için daha fazla askere veya başka kaynağa ihtiyaç duyup duymadıklarını "her gün" sorduğunu söyledi.

Jake Sullivan, NBC'den Chuck Todd'a Meet the Press programında verdiği demeçte, "şimdiye kadar" Biden'ın üst düzey generallerinin, tahliyelere yardımcı olmak ve Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın çevresini güvence altına almak için konuşlandırılan 6 bin kişilik kuvvetten fazlasına ihtiyaç olduğunu belirtmediğini ancak böyle bir değerlendirme değişebileceğinden bu olasılığı masadan kaldırmadığını söyledi.

Sullivan, "Şu anda sahada yeterli gücümüz olduğuna inanıyoruz. Fakat başkan her gün, havalimanındakiler ve Pentagon'dakiler de dahil askeri komutanlarına ek kaynaklara, ek birliklere ihtiyaç duyup duymadıklarını soruyor. Şimdiye kadar, cevap 'hayır' oldu. Ama bugün tekrar soracak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden yönetimi, geçen hafta Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi ve Afgan hükümetinin düşmesinin ardından tahliye edilen binlerce kişiyi aceleyle havalimanından çıkardı. Sullivan'ın da aralarında bulunduğu ABD'li yetkililer, Taliban'ın şimdiye kadar tahliyelerin güvenli bir şekilde devam etmesine izin vermeyi kabul ettiğini vurgularken, IŞİD bağlantılı güçlerden saldırı olasılığının devam ettiğini kaydetti.

Bu hafta yaptığı bir konuşma sırasında Biden, Kabil'de olay yerindeki durumla, yani Amerikalıların Taliban'ın müdahalesi olmadan ABD'nin elindeki bölgeye güvenli bir şekilde ulaşıp ulaşamayacağına ve El Kaide'nin Afganistan kaynaklı bir tehdit olmaya devam edip etmediğine ilişkin rapor edilmiş birkaç gerçeği tartışıyor göründü.

Amerikalıların ve diğerlerinin güvenli bir şekilde çıkarılmasını kolaylaştırmak için şu anda yaklaşık 5 bin ABD askeri Afganistan'da bulunuyor. Son günlerde, Biden'ın kendisi de dahil olmak üzere ABD'li yetkililer, geçen pazar ve pazartesi ABD askeri uçaklarının yanına tutunmaya çalıştıktan sonra uçaktan düşen Afganları gösteren videoların paylaşılmasıyla ortaya çıkan korkunç sahnelerin ardından geri çekilmeyi eleştirenlere güvence vermeye çalışmıştı.

Sadece bir hafta önce Biden yönetiminin mesajı çok farklıydı: Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kabil'de meydana gelen durumun ABD'nin Vietnam'dan çekilmesiyle karşılaştırılamayacağında ısrarcıydı; sonraki günlerde Biden yönetiminden yetkililer Afganistan hükümetinin düşüşünün ABD'li uzmanların tahmin ettiğinden çok daha hızlı gerçekleştiğini kabul ederken, çekilmenin haklı ve gerekli olduğu yönündeki iddialarından geri adım atmadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU