Taliban'dan kaçarken uçaktan düşenlerle dalga geçilen tişörtün satışı tepkiler üzerine durduruldu

Tişörtün üstünde askeri uçaktan aşağı düşen iki kişinin silueti ve "Kabil Paraşütle Atlama Kulübü" yazısı bulunuyor

Tişört, internette birçok çevrimiçi alışveriş sitesinde satışa çıktı (Twitter/@hdagres)

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesiyle başlayan kaosta hayatını kaybedenlerle dalga geçtiği için sosyal medyada tepki toplayan tişörtün bazı çevrimiçi alışveriş sitelerinde satışı durduruldu. 

Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin başkentten ayrılmasıyla Taliban kenti kontrolüne alırken, 10 binlerce Afgan'da ülkeyi terk etmeye çalışıyor.

Pazartesi günü binlerce Afgan ülkeden çıkabilmek için Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na koşmuş, büyük bir izdiham yaşanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sırada birçok kişi piste çıkmış, ABD'ye ait tahliye uçağının etrafında koşmuştu. Uçağın kanatlarına tutunan iki kişiyse, uçağın havalanmasının ardından yere çakılarak hayatını kaybetmişti.

Görüntüler uluslararası kamuoyundan büyük tepki toplarken, internette uçaktan düşerek hayatını kaybeden kişilerle dalga geçen bir tişört dikkat çekti.

Tişörtün üstünde askeri uçaktan aşağı düşen iki kişinin silueti ve "Kabil Paraşütle Atlama Kulübü 2021" yazısı bulunuyor.

Ürünün tanıtımında "Afganistan halkı için dua ediyoruz ve uçaktan düşen iki kişi huzur içinde yatsın. Tişört aslında komik değil, politik açıdan kendi anlamı var ama sonuçta bu tişörtle ilgili ne hissettiğinize bağlı" ifadeleri yer aldı. 

Öte yandan, ABD'de internet üzerinden satış yapan alışveriş platformu ETSY gelen tepkiler üzerine tişörtün satışını durdurdu. 

Ayrıca tişörtlerin tanıtıldığı 19 saniyelik bir Youtube videosu da "taciz ve zorbalıkla ilgili kuralları ihlal ettiği" gerekçesiyle kaldırıldı.

Ancak sosyal medyadaki eleştirilere rağmen söz konusu tişörtlerin satışı Singapur merkezli alışveriş sitesi TShirtAtLowPrice.com üzerinden devam ediyor.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nden İran kökenli ABD'li Holly Dagres, Twitter üzerinden tişörtü eleştirerek "Afganlar çaresizlik içinde kaçarken ve uçaklara tutunmaya çalışırken, birileri bu iğrenç tişörtle onların acısı ve sefaletinden kâr sağlamaya karar vermiş" dedi.



Independent Türkçe, New York Post, NZ Herald, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU