ABD'de hapisteki kişilerin oranı 1995'ten bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi

Pew Araştırma Merkezi'nin incelediği veriler Bush yönetimi sırasında zirveye ulaşan hapisteki kişilerin oranının 1995 seviyelerine düştüğünü ortaya koyuyor

Dünyadaki toplam mahkum nüfusunun yaklaşık yüzde 25'i ABD'de (AFP)

Resmi verilere göre ABD'de hapisteki kişilerin oranı 2019'da 1995'ten beri görülmeyen seviyelere düştü.

Adalet Bürosu verilerini inceleyen Pew Araştırma Merkezi, 2019 sonunda hapishanelerde 100 bin kişi başına 810 kişi olduğunu belirledi. Bu, toplamda 2,1 milyon kişinin hapiste olduğu anlamına geliyor.

Bu oran 2006-2008 yıllarında en yüksek seviyedeydi. Söz konusu iki yıllık dönemde hapsedilen kişilerin oranı 100 binde bin idi. Bu yüksek dönemin ardından sayı her yıl düştü.

Pew Araştırma Merkezi'ne göre düşüş, şiddet ve mülkiyet suçlarının azalmasına ve daha kısa cezaları mümkün kılan yasa değişiklikleriyle ilişkilendirilebilir. Pew, Başkan Donald Trump tarafından çıkarılan ve bazı federal cezaları kısaltan 2018 tarihli yasaya atıfta bulundu.

Bu düşüşe rağmen ABD, hapishane verilerini paylaşan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında hala dünyadaki en yüksek hapse atılma oranına sahip. Ne var ki çalışmada Çin'in hapsedilen nüfusunu nasıl ele aldığı da tartışıldı. Dünya Hapishane Dosyası'na göre Çin'de 1,7 milyon kişi hapiste fakat bu rakam tartışmalı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pew'den John Gramlich, verilerle birlikte paylaşılan açıklamada “Çin'in toplam sayısında tutuklu yargılanan veya 'idari gözaltında' tutulan kişiler hariç tutuluyor, ki bu kişilerin sayısı 650 binden fazla olabilir. Aynı zamanda Çin'in toplamında, Sincan özerk bölgesindeki kamplarda tutulduğu bildirilen tahmini 1 milyon Uygur Müslümanı da yer almıyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Joe Biden ABD'de orantısız bir şekilde beyaz olmayan insanlardan oluşan hapishane nüfusunu azaltma sözü vermişti. Geçen hafta Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, yönetimin bazı "şiddete karışmamış uyuşturucu suçlularını" gözden geçirmeyi ve potansiyel olarak onlara af sunmayı planladığını söylemişti.

1980'lerde başlayan “uyuşturucuya karşı savaş"ın, ABD'de hapis cezası alan kişi sayısının bu denli yüksek olmasında kayda değer bir etkisinin olduğuna inanılıyor. AP'ye göre hapsedilen kişilerin yüzde 20'sinin işlediği en ciddi suç uyuşturucu suçlamaları.

Pandemi boyunca federal yönetimin hapisteki kişilere yönelik muamelesi eleştirilere neden olmuştu. Mahkumlar sosyal mesafe kuralları nedeniyle tahliyelerinin ardından tekrar hapishanelere gönderilmişti. Ayrıca hapishaneler, kalabalık nedeniyle çok büyük Kovid salgınlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Bu istatistiklerde gençlerdeki hapis cezası oranları ölçülmüyor. Amerikan Medeni Özgürlükler Birliği'ne göre hapishanedeki genç nüfusun yaklaşık 60 bin olduğu tahmin ediliyor. Aralarında Güney Dakota ve Wyoming'in de bulunduğu bazı eyaletlerde gençler arasında hapis cezası oranı 100 bin kişi başına 400'ün üzerinde.

The Independent, yorum talebiyle Pew Araştırma Merkezi'yle irtibata geçti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU