Elon Musk, NASA'nın Ay görevine yönelik tahminini açıkladı

Uzay ajansı, 30 Temmuz'da SpaceX'e 300 milyon dolar ödemişti

Elon Musk, kısa süre önce yaptığı açıklamada itibari para karşısında kripto parayı desteklediğini duyurmuştu (AFP)

Uzay firması SpaceX'in kurucusu ve CEO'su Elon Musk, firmanın insanları Ay'a götürmeye 2024'ten önce hazır olacağını söyledi.

NASA, insanları 1972'den beri kimsenin ayak basmadığı Ay'a geri götürmek için Artemis isimli bir program üzerinde Musk'ın firmasıyla birlikte çalışıyor.

Bu nedef doğrultusunda NASA, İnsanlı İniş Sistemi (HLS) programı kapsamında firmanın Starship isimli uzay araçlarını Ay'a inecek mürettebatlı bir araca dönüştürmek istiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay ajansının bu amaçla 30 Temmuz'da SpaceX'e 300 milyon dolar (yaklaşık 2 milyar TL) ödediği bildirilmişti. Proje toplamda 3 milyar (yaklaşık 25 milyar TL) dolarlık finansman gerektirebilir.

Söz konusu ödemeyle ilgili haberlerin basında yer bulmasının ardından Musk, Ay yolculuğunun çok yakında mümkün olabileceğine dair iyimser görüşlerini dile getirdi.

Teknoloji milyarderi, Twitter'da Starship'in 2024'e kadar insanları Ay'a indirip indiremeyeceğini soran "Everything Artemis" adlı bir kullanıcıya yanıt verdi. Musk, "Muhtemelen daha da erken olacak" ifadelerini kullandı.
 


Ağustos başında SpaceX, insanları Ay'a ve Mars'a taşıması planlanan yeniden kullanılabilir Starship uzay aracının roket iticisini hazır hale getirmişti.

Şirket, Super Heavy adıyla da bilinen iticiye 29 Raptor motoru takmıştı. Sıvı metan ve sıvı oksijenin kullanıldığı motorlar, NASA'nın Apollo görevlerindeki roketlerin yaklaşık iki katı gücüne sahip.

Öte yandan Ay görevi, NASA ve SpaceX'in ilk işbirliği değil. Musk'ın şirketi, ajansın astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) da taşıyor.

UUİ seferleri, firmanın Crew Dragon adlı uzay aracıyla yapılıyor.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Newsweek

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU