Lübnan Başbakanı: Çöküşten çıkışın tek yolu IMF

Hasan Diyab hükümeti, 4 Ağustos 2020’de Beyrut Limanı’nı sallayan patlamanın ardından 10 Ağustos 2020’de istifa etti ve bir yıldır henüz yeni bir hükümet kurulamadı

Lübnan Başbakanı Hasan Diyab (Reuters-Arşiv)

Lübnan Başbakanı Hasan Diyab, şu anda çöküş durumundan çıkmanın tek yolu gibi görünen Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yeniden başlatacak bir hükümetin kurulması çağrısında bulundu.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’ya göre Diyab, hükümetin istifa edişinin birinci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Hükümetin istifasının üzerinden bir yıl geçti. Ülke hala derin bir krizde ve Lübnanlılar çok şiddetli acılarla karşı karşıya” dedi.

Hükümeti istifa ettiğinde, IMF ile müzakerelerin, hazırlanan kurtarma planını anlamada uzun bir yol kat ettiğini dile getiren Diyab şu ifadeleri kullandı;

“Ancak Beyrut Limanı’ndaki uğursuz patlama hükümetin istifasına yol açtı. Müzakereler durdu. Mali, ekonomik ve sosyal dokunulmazlığın tüm unsurları, Lübnan’a ekonomik ve mali olarak dış yardımların tamamen kesilmesi ışığında çöktü. Çünkü bu yardımın çoğu patlamanın etkileriyle başa çıkmakla sınırlıydı.”

Geçici hükümetin çöküşün seyrini yavaşlatmayı başardığını vurgulayan Diyab, istifasından bir yıl sonra hükümeti kurmadaki çıkmazdan çıkacaklarına dair bir umut olduğuna dikkat çekti.

Lübnan’ın karşı karşıya olduğu derin krizle başa çıkabilecek bir hükümet kurmaya yönelik devam eden girişimlerin başarılı olacağını güvenmekten başka çareleri olmadığını söyleyen Diyab, Lübnan’ın iyiliği için tüm samimi insanları bütün hesapları aşmaya ve tüm çıkarları terk etmeye çağırdı.

Hasan Diyab hükümeti, 4 Ağustos 2020’de Beyrut Limanı’nı sallayan patlamanın ardından 10 Ağustos 2020’de istifa etti ve bir yıldır henüz yeni bir hükümet kurulamadı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU