Polonya'da koalisyon çöktü

Başbakan yardımcısının görevden alınmasının ardından Birleşik Sağ çoğunluğu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Anlaşma Partisi'nden Gelişim, Çalışma ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Anna Kornecka'yı da geçen hafta görevden almıştı (AFP)

Polonya'da koalisyon ortağı Başbakan Yardımcısı ve Gelişim, Çalışma ve Teknoloji Bakanı Jaroslaw Gowin, Başbakan Mateusz Morawiecki tarafından salı günü görevden alındı. Ülkede böylece Birleşik Sağ koalisyonu çöktü.

Gowin ve Anlaşma Partisi (Porozumienie), son dönemde koalisyonunun ana ortağı Hukuk ve Adalet Partisi'yle (Prawo i Sprawiedliwość - PiS) gittikçe zıtlaşıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet sözcüsü Piotr Müller dün yaptığı basın toplantısında Birleşik Sağ hükümetinin, koalisyon ortaklarının birbiriyle uyumlu şekilde çalışmasıyla etkili olabileceğini söyledi. Müller, Gowin ve partisinin, pandeminin yol açtığı krize yanıt niteliği taşıyan hükümetin hazırladığı programa destek vermediğini açıkladı.

Ancak Gowin'in ayrılışı, henüz hükümetin dağıldığı anlamına gelmiyor. Bunun için parlamentonun güvensizlik oyu vermesi gerekiyor.

"Görevden alınmam, koalisyonun fiili olarak dağılışıdır" diyen Gowin'in partisi, 460 sandalyeli Meclis'te (Sejm) 10 sandalyeye sahip. Fransız haber ajansı AFP, Anlaşma Partisi'nin ayrılışıyla hükümetin, salt çoğunluğu sağlayamayabileceğini kaydetti.

Zira partinin bütün parlamenterleri Gowin'in yolundan giderse, Birleşik Sağ'ın sadece 222 sandalyesi olacak.

Ancak hükümet sözcüsü Piotr Müller, çoğunluğu kaybedeceklerini düşünmediğini söyledi:

Birleşik Sağ'da ve Polonya parlamentosunun geri kalanında, önerdiğimiz faydalı reformları destekleyecek kişiler olduğuna eminim.

 

Independent Türkçe, France24, T24

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU