TİP'ten çağrı: Pandemide en son okullar kapanmalı, ilk önce okullar açılmalı

"Görevde hangi bakan olursa olsun, çocukların ve gençlerin kaybedecek tek bir günleri dahi yok"

TİP'ten yapılan açıklamada "Öğrencilerinse kaybedecek tek bir günleri dahi yok" ifadeleirne yer verildi / Fotoğraf: AA

Geçtiğimiz hafta istifa eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 6 Eylül tarihinde okulların yüzyüze eğitime açılacağını açıklamıştı. Selçuk'un istifasının ardından Milli Eğitim Bakanı olarak atanan Mahmut Özer de görevi devraldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada  "Eylül'de okulları açmak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Okulların açılmasına haftalar kala yapılan bu değişiklik için "al birini, vur ötekine" diyen Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) yapılan yazılı açıklamada, "Pandemi döneminde de eğitim, uzaktan eğitim programındaki başarısızlıklarla, plansız aç-kapa uygulamalarıyla, telafi eğitimine zaman ve kaynak ayrılmamasıyla tam bir kaosa dönüştü" denildi.

"Okulların uzun süre kapalı kalması, geri dönüşü olmayan hasarlar bırakacak"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu dönemde öğrenciler eğitimden geri kaldılar, gelişimlerinin önemli bir parçası olan okul ortamında sosyalleşme olanağına erişemediler. Gelecekte tüm yaşamlarını etkileyecek temel donanımları edinmekten mahrum kaldılar.

Uzmanların da belirttiği üzere okulların uzun süre kapalı kalması, özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklarda bilişsel, fiziksel, psikolojik açılardan geri dönüşü olmayan hasarlar bırakacak.

Bu koşullar altında, görevde hangi bakan olursa olsun, çocukların ve gençlerin kaybedecek tek bir günleri dahi yok.

Eğitim öğretim yılının başlamasına haftalar kalmışken ve Covid-19 vakaları yeniden artarken okulların açılıp açılmayacağına dair belirsizlikler derhal giderilmeli; kaç kişilik sınıflarla, haftada kaç gün ve nasıl bir sistemle eğitimin gerçekleştirileceği bilgisi kamuoyuyla hemen paylaşılmalıdır. Parayı eğitimin önüne koyan anlayıştan derhal vazgeçilmeli, oteller, AVM’ler yerine okulların açılmasına öncelik verilmelidir.

İktidar, pandeminin gerektirdiği önlemleri bir an önce almalı ve okulların açılmasını sağlamalıdır”

TİP’ten yapılan açıklamada, öğrenciler, öğretmenler ve tüm eğitim emekçilerinin sağlığı gözetilerek okulların açılması için bir an önce atılması gereken adımlar şu şekilde sıralandı:

  • Yaygın aşılama için ülke genelinde gerekli kampanyalar planlanmalıdır.
  • Kalabalık sınıflar seyreltilmelidir.
  • Geçici ya da kalıcı olarak, derslik sayılarının artırılması ile ilgili çalışmalar başlatılmalıdır.
  • Tüm sınıf ve branşlarda öğretmen ihtiyacı karşılanmalı, yeni öğretmen atamaları yapılmalıdır.
  • Okulların hijyeninin sağlanmasına yetecek kadar temizlik personeli istihdam edilmeli, tüm hijyen malzemeleri ücretsiz olarak okullara hibe edilmelidir.
  • Birçok okulda kapılar, pencereler bozuk durumdadır. Gerekli havalandırmanın sağlanması için tüm okullar titizlikle elden geçirilmeli, uygun olmayan tüm kapı ve pencereler onarılmalı, hava dolaşımını sağlayacak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Özellikle okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki öğrencilerle tam zamanlı yüz yüze eğitimin sağlanması için gerekli planlama yapılmalı ve hemen hayata geçirilmelidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU