Fenerbahçe Token'e büyük ilgi: 'Seçenek 2', 30 saniyede tükendi

Fenerbahçe Token’in piyasaya girmesinin ardından, ‘Seçenek 2’ olarak satışa sunulan 30 TL değerindeki 500 bin adet (15 milyon TL) Token 30 saniye içerisinde tükendi

Fotoğraf: AA

Fenerbahçe Kulübü ile kripto varlık işlem platformu Paribu arasındaki ortaklık projesinin tanıtımı yapıldı.

Fenerbahçe Kulübü’nde yeni gelir yaratma konusunda çalışmalar sürerken, kripto para borsası Paribu ile “Fenerbahçe Token” anlaşması resmen imzalandı.

Fenerbahçe Token, Etherum blokzincirinde üretilen bir “utility token” olarak piyasaya resmen sunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Paribu Üst Yöneticisi (CEO) Yasin Oral ve sarı-lacivertli kulübün yöneticileri katıldı.

Burada açıklamada bulunan Ali Koç, Fenerbahçe adına tarihi bir imza attıklarını söyledi.

Türkiye'deki orman yangınları sebebiyle üzüntülerini dile getirerek sözlerine başlayan Koç şunları söyledi:

Bize göre bugün tarihi bir imzaya tanıklık edeceksiniz. Bizi izleyenlere, bu alanda aktif olanlara hazırlıklı olun diyorum. Bu alana dahil olmamış ve olmak isteyenlerden rica ediyorum telefon, tablet, bilgisayarlarınızı hazır durumda bulundurun. Hesabınızı hemen açın, çünkü şu ana kadar tecrübelerimiz, hızlı davranmadığınız takdirde bu trene binememe şansızlığını yaşayabileceğiniz yönünde. Toplantı sonuna doğru sistemi açacağız ve ondan sonra yarış başlayacak.

Dijital paraların yoğun bir şekilde insanların hayatlarına dahil olduğunu belirten Koç, şöyle devam etti:

Halihazırda çok kötü durumda olan futbol sektörü yeni gelir kalemleri yaratmak zorunda, bunun kaçarı yok. Artık kombine, forma, bilet ve yayıncı kuruluş gelirleri maksimuma gelmiş durumda. Dolayısıyla yeni gelir alanlarını herkes oluşturmak durumunda. Bunun için de dijital gelirlerin çok önemli olduğunu ve bu konuda Fenerbahçe olarak yoğun çalışma yaptığımızı ifade etmiştik. Bunlardan en önemlisi de kripto varlık dünyasında Fenerbahçe'nin bulunması. Kesinlikle geç kalmadık, iyi ki bekledik. Yüzlerce örneği var dünyada, dijital dünyaya geç girenler genelde büyük avantajlar sağlamıştır. 1,5 sene önce aldığımız tekliflerle bugün aldığımız teklifler arasında katbekat fark olduğunu görüyoruz. Bu da iyi ki geç kaldığımızı düşündürüyor.

 

20210809_2_49533925_67766748.jpg
Fotoğraf: AA

 

 "Bu 25 yıllık bir iş birliği anlaşması"

Ali Koç, anlaşmanın 25 yıllık bir iş birliği olarak düşünüldüğünü ifade etti.

Yurtiçi ve yurtdışında 12 farklı şirketle görüştüklerini ve Paribu'yu tercih ettiklerini vurgulayan Koç, şunları aktardı:

Bu işbirliğinin camiamıza ve bu pazara hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Dünya dinamik, buna ayak uydurmak zorundayız. Kripto dünyası futbol kulüpleri adına hem dünyada hem ülkemizde kaynak yaratmak adına fırsat sunmaktadır. Biz bir kez daha bu süreçte Fenerbahçe'nin büyüklüğünü, markasının değerinin ne üst seviyede olduğunu yaşayarak tespit ettik. Önemli markayla işbirliği bu süreçte değerliydi. İlgili arkadaşlarımız bu süreçte pek çok teklif aldılar. Ülkemizde 2017'den bu yana faaliyet gösteren, güvenirliği ve tecrübesiyle kriptoda lider durumda bulunan 4,5 milyona yakın kullanıcısı bulunan Paribu ile iş birliği yapmaya karar verdik. Bu 25 yıllık bir iş birliği anlaşması. İşbirliğimizi duyurulmasından sonra bugüne kadar Paribu sitesinin trafiği 7 misli artmış. Fenerbahçe'ye ciddi katma değer oluşturacaktır. Taraftar token dünya futbol ailesinde yeni bir kavram. Yerelde ise birçok kulübümüz bu işe girdi. İsteyen taraftar hem kulübüne hem kendi yarınına katkı sağlıyor. İlk defa çift taraflı bir fırsat sağlayabileceğimiz bizim de bize destek olanlara yarınlar adına imkan sunabileceğimiz bir oluşum içerisindeyiz. İnşallah belirlediğimiz hacmi 2 gün içerisinde tüketiriz. Yaşa Fenerbahçe diyorum, projemizde yolumuz açık olsun. Hedefimiz, arzumuz bir yayıncı geliri kadar hatırı sayılır bir gelirin kulüp için oluşturulması.

Ali Koç, iş birliğinden elde edecekleri gelirin 3'te 1'inin harcama limitlerine eklenebileceğini ve hayallerinin ileride maaş bütçelerinin bir kısmını tokenlarla karşılamak olduğunu da sözlerine ekledi.

Yasin Oral: "Projenin geleceği açısından oldukça heyecanlıyız"

Yasin Oral ise Fenerbahçe ile yaptıkları iş birliği dolayısıyla çok mutlu olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

Fenerbahçe gibi çok büyük ve köklü bir kulüple iş birliği yaptığımız için çok mutluyuz. 2017'de hizmete başladık ama 2015'ten beri devam eden bir serüven bu. 4,5 milyon kullanıcı ve zaman zaman 2 milyar gibi günlük işlem hacimlerine ulaşarak dünyanın en büyük markalarıyla yarışıyoruz. 4-5 aydır dünyada en çok ziyaret edilen ilk 20 platform arasındayız. Hem kulüp hem Paribu adına hayırlı olmasını diliyorum. Projenin geleceği açısından oldukça heyecanlıyız. Sadece Türk bankalarında hesabı olan Türk vatandaşları, Türk telefon numarasına sahip olması da önemli bu şekilde alabilirler, onun dışında alamıyorlar.

30 saniyede tükendi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Paribu CEO’su Yasin Oral’ın katıldığı basın toplantısında, Fenerbahçe Token’in piyasaya girmesinin ardından ‘Seçenek 2’ olarak satışa sunulan 30 TL değerindeki 500 bin adet (15 milyon TL) Token 30 saniye içerisinde tükendi. Paribu CEO’su Yasin Oral, “Bu arada Seçenek 2 30 saniyede tükenmiş” derken, Başkan Ali Koç bu durum karşısında şaşkınlığını gizleyemedi ve “Nasıl olur ya! Haksızlık, daha biz alamadık” diye tepki gösterdi. Kısa bir süre sonra tekrar söz alan Oral, 15 TL değerinde satışa çıkan 20 milyon ‘Seçenek 1’ Token’ların da bitmek üzere olduğunu duyurdu ve “Seçenek 1 de bitmek üzereymiş. Sanırım basın toplantısı bitmeden hepsi bitecek” ifadelerini kullanırken Başkan Ali Koç “Ciddi misin?” karşılığını verdi.

Başkan Koç, “Tabii burdan elde edeceğimiz gelirin 3’te 1’i mevzuat gereği harcama limitlerine pozitif etki yapacaktır. Hayalimiz ilerde maaş bütçelerinin bir kısmını tokenlarla karşılamak” diyerek Fenerbahçe Token’den elde edilecek gelirlerin transfer limitlerine yansıyabileceğini söyledi. Fenerbahçe Token'ın maksimum arzı 190.700.000 FB olacak.

Token nedir?

Token, var olan bir blokzincirde bulunan birim değerdir. Token'ların kendi blokzincirleri yoktur, mevcut bir kripto para biriminin blokzincirine bağımlı olurlar. Token'ların birim değeri olduğundan, bu değer alınıp satılabilir. Değer, madeni para, puan, sertifika, oyun içi öğeler vb. şekillerde olabilir. Token'lar genellikle borsada halka arz edilen şirketlerin halka arz ile karşılaştırılabilecek bir ICO (“Initial Coin Offering” ya da Türkçesiyle “İlk ​Koin Arzı”) veya IPO (“Initial Public Offering” ya da Türkçesiyle “İlk Halka Arz”) kitle satışında fon toplamak için kullanılır. ICO durumunda, şirketler blokzincir üzerinden halka açılabilirler. IPO, ICO veya Token Crowdsale'de bir şirkette hisse satın aldığınız gibi, satın aldığınız jetonlar şirketteki bir payı temsil etmek için kullanılabilir veya karar verme için oy haklarınız olabilir. Bu nedenle jetonlara kripto para varlıkları veya kripto varlıkları ve kripto özkaynakları da denir. Bir kripto para birimi ve bir token arasındaki en büyük fark, kripto para birimlerinin kendi blokzincirine sahip olmalarıdır, diğer yandan token'ler, merkezi olmayan uygulamaların oluşturulmasını kolaylaştıran Ethereum, Bitcoin, Waves gibi bir blokzincir üzerine inşa edilmiştir.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU