İtalya'da aşı zorunluluğu getiren Yeşil Geçiş uygulaması başladı

Son toplantıda alınan kararla öğretmen ve öğrenciler de uygulama kapsamına dahil edildi

İtalya'da Yeşil Geçiş belgesi halkın bir bölümünden tepki toplamış, göstericiler pek çok kentte protesto düzenlemişti (Reuters) 

İtalya'da Kovid-19’la mücadelede kapsamında çıkarılan Yeşil Geçiş belgesi uygulaması başladı.

Başbakan Mario Draghi’nin ilk kez 22 Temmuz’da açıkladığı Yeşil Geçiş belgesi aslında Avrupa Birliği’nin dijital Kovid-19 sertifikasının bir uzantısı.

Buna göre ülkede Yeşil Geçiş belgesini almak isteyenlerin en az bir doz Kovid-19 aşısı yaptırmış, son 6 ayda Kovid-19 atlatmış ya da 48 saat içinde yapılan bir testten negatif sonuç almış olması gerekiyor.

Uygulama kapsamında bugünden itibaren restoran ve kafe gibi yerlerin iç mekanlarına, tiyatro ve sinemalara, halka açık gösteri ve spor etkinliklerine, müzelere, festivallere ve eğlence parklarına girişlerde Yeşil Geçiş belgesi istenecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, perşembe günü düzenlenen toplantıda belgenin kapsamı genişletildi. Buna göre tüm öğretmenlere, üniversite öğrencilerine ve üniversitede çalışan memurlara da belge zorunluluğu getirildi.

Buna ek olarak iç uçuşlarda, trenlerde ve bazı feribot seferlerinde de 1 Eylül’den itibaren Yeşil Geçiş belgesi istenecek.

Ayrıca yeni uygulamayı ihlal edenlere cezai işlemler de yapılacak. Üst üste 5 gün boyunca Yeşil Geçiş belgesi bulundurmadan iş yerine gelen çalışanlar açığa alınacak ve maaş hesapları dondurulacak.

Eğitim Bakanı Patrizio Bianchi, perşembe günkü açıklamasında okul personelinin yüzde 86’sından fazlasının aşılandığını ve bu oranın yüzde 90’a varacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Roberto Speranza’ysa ailelere seslenerek 12 yaş ve üzeri çocuklarına aşı yaptırmaları çağrısında bulundu.



Independent Türkçe, France 24, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU