ABD'de her üç Cumhuriyetçiden ikisi Biden'ın seçimleri çaldığına inanıyor

Trump, görevden ayrıldığından beri 2020 seçimleriyle ilgili yanlış iddialar yaymaya devam ediyor

Eski başkan Donald Trump (AP)

ABD'de her üç Cumhuriyetçiden neredeyse ikisinin, eski başkan Donald Trump ve Trump'ın kimi Kongre üyeleri gibi bazı müttefikleri tarafından yayılan, Başkan Joe Biden'ın 2020 seçimlerini çaldığı yönündeki yalanlara halen inandığı yeni bir ankette ortaya çıktı.

Yahoo News/YouGov tarafından yapılan ankete yanıt veren Cumhuriyetçilerin yüzde 66'sının Trump'ın 2020 seçimlerinin haklı kazananı olduğuna inandığı, yine önemli sayıda bağımsızla (yüzde 28) Demokratların yüzde üçünün de aynı şeyi söylediği görüldü.

Amerikalı seçmenlerin, seçimlerinin kutsallığı hakkında ne derece bölünmüş olduğuna dair rahatsız edici bir bakış sunan anket, Trump'ın avukatlarının seçimlerde sahtekarlığın yaygın olduğu iddiaları kanıtlayan herhangi bir belgeyi mahkemelere hiçbir şekilde sunamamasına rağmen 2020 seçimleriyle ilgili yayılmaya devam eden komplo teorilerinin ne kadar yaygınlık kazandığının altını çiziyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın eski Adalet Bakanı Bill Barr, eski patronunun iddialarını "saçmalık" olarak nitelendirirken, hâlâ görev başındayken Adalet Bakanlığı'nın 2020'de yaygın bir seçim veya seçmen sahtekarlığına ilişkin kanıt görmediğini ifade etmişti. Diğer devlet kurumları da aynı şeyi belirtmişti.

Yine de Trump, kasımda Biden'a karşı kaybettiği Arizona, Georgia ve diğer eyaletlerdeki oy toplamlarına dair yanlış bilgileri yaymakta ısrar ediyor. Hatta The New York Times'a göre, kendisine ait Mar-a-Lago malikanesinde bazı destekçilerine 2021 bitmeden yeniden başkanlığa getirilebileceğini söylediği bile belirtiliyor.

Trump ocak ayında, seçimle ilgili asılsız iddialar yaydığı gerekçesiyle Facebook ve Twitter'dan men edilmişti. Şirket yetkilileri, binlerce Trump yanlısı isyancının 6 Ocak'ta Kongre'yi ve çevresini bastığı, kolluk kuvvetleriyle çatıştığı ve hasara yol açtığı ABD başkentindeki şiddetli saldırıdan açıkça Trump'ın sorumlu olduğunu söylemişti.

Yahoo/YouGov anketine, 30 Temmuz ve 2 Ağustos tarihleri arasında ABD'den bin 552 yetişkin katıldı. Anketin hata payı yüzde 2,7 olarak belirlendi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU