Van'da sel felaketi: Telef olan hayvanlar sınırı aştı

Başkale Belediyesi, selden etkilenen sokakları temizleme çalışmalarına bugün başladı

Van'da önceki hafta başlayan yağışlar başta Başkale ilçesi olmak üzere çok sayıda ilçede sel felaketine neden oldu.

Başkale ilçesinde 28 Temmuz Çarşamba günü meydana gelen selde can kaybı bulunmazken onlarca ev sel sularından zarar gördü ve yüzlerce hayvan telef oldu.

Van'ın Çaldıran, Muradiye, Özalp, Saray ve Edremit ilçeleri de sel felaketinden etkilendi. Bu ilçelerde maddi hasarın yanı sıra çok sayıda hayvan telef oldu.

Van Valiliği Başkale'de yaşanan sel felaketine ilişkin yaptığı açıklamada 13 köyün selden etkilendiğini, onlarca evin yıkıldığını ve bine yakın koyunun telef olduğunu belirtti.

Van Valiliği, bölgede yaşayan halka, dere yataklarının olduğu alanlara yaklaşılmaması ve hayvanlarını bu alanlarda otlatmamaları çağrısında bulundu.

Başkale ilçesinde selden en çok etkilenen köyler arasında Esenyamaç, Albayrak, Güzeldere, Kavurgalı, Gedikbaşı, Kaşkan, İkizdeğirmen köyleri yer alıyor.

İlçe halkının önemli bir kısmı geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlaması ve sel felaketinde hayvanlarının telef olması nedeniyle hayat ilçede durma noktasına geldi.

Felaketten etkilenen bölgelere Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gülşen Orhan ziyaretlerde bulundu.

Aralarında HDP Van Milletvekilleri Muazzez Orhan ve Sezai Temelli'nin yer aldığı bir HDP heyeti sel felaketinin yaşandığı ilçelere ziyaretlerde bulunarak incelemelerde bulundu.

1.jpg
Van'ın Çaldıran ilçesinde meydana gelen sel nedeniyle sokaklar sular altında kaldı. (Fotoğraf: Van Valiliği)​​​​​​​

Esenyamaç Mahallesi ve Onikidere mezrasına yaptığı ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan ve alt yapı, elektrik ve su konusunda yaşanan sıkıntıların kısa sürede giderildiğini belirten İçişleri Bakanı yardımcısı Muhterem İnce şunları dile getirdi:

Önemli olan can kaybının olmayışı. Tüm bölgede 32 evde hasar tespit etti arkadaşlarımız. Bunların kimisi ağır, kimisi orta, kimisi hafif hasarlı. İhtiyaç olan bütün mahallelerde sıcak yemek dağıtılıyor. Kızılay'a çok teşekkür etmek lazım. Hemen afet olur olmaz yetişti ve sıcak yemeği ihtiyaç olan vatandaşlarımıza ulaştırıyor. 

 

AFAD sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada selden etkilenen bölgede yaşayan halkın geçici barınmasını sağlayacak çadırların kurulduğunu ve vatandaşlara teslim edildiğini belirtti.

Sel felaketinin yaşandığı neredeyse bütün mahallere gittiklerini belirten HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada 16 Temmuz- 3 Ağustos 2021 tarihleri arasında Başkale, Çaldıran, Özalp, Gürpınar, Muradiye, İpekyolu Erciş ve Saray ilçelerine bağlı 35'ten fazla mahallede sel ve su baskınları etkili olduğunu belirtti.

Van Milletvekili, bu süreçte iki vatandaşın yıldırım çarpması sonucunda hayatını kaybettiğini ve yaralı bir vatandaşın da tedavisine devam edildiğini söyledi.

İncelemeleri sırasında çok sayıda evin hasar gördüğünü belirten Milletvekili şu açıklamalarda bulundu:

Sel yaşanan tüm alanlarda yaklaşık 140 ev içinde yaşanılamayacak duruma gelmiştir. Bunlardan 15 tanesi tamamen yıkılmış diyebiliriz. Geriye kalanlar ise duvar çatlakları, su ve elektrik tesisatları, temelleri hasar gören toprak evler olduğu için, içinde kalınması riskli yapılardır.


Zararların karşılanması için önceden sigortalı olma veya telef olmuş hayvanların fiziki olarak ispatı gibi şartlar çiftçileri zor durumda bıraktığını söyleyen Orhan, sel felaketi yaşanan yerlerde telef olan hayvan sayısına hakkında şu verileri paylaştı:

Başkale'de 2200'e yakın küçük baş, Çaldıran'da 200'e yakın küçük baş hayvanın telef olduğu bilgisini aldık.


Başkale'de bulunan kanalın, büyük bir sel yaşanması durumunda yeterli olmadığı, aynı zamanda kanalın periyodik olarak temizlenmesi gerektiğini ama temizlenmediği ve kanalın selden önce yağmur suları nedeniyle kumla dolu olduğunu belirten Van Milletvekili, bu durumun selin zararlarını arttırdığını ifade etti.

3.jpg
Başkale Belediyesi sokakları temizleme çalışmalarına bugün başladı.


Muazzez Orhan, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamarı şu ifadelerle sonlandırdı:

Van'da bu kadar kapsamlı bir felaket ve binlerce kişiyi etkileyen bir kriz olmasına rağmen kamusal anlamda bir kriz yönetimi yapılmamıştır. İlkyardım ve sağlık hizmeti sunulması gereken yurttaşların aradan geçen süreye rağmen barınma, beslenme, temiz su sorunu devam etmektedir. Kayyum yönetimi altındaki belediyenin ve ilgili bakanlıkların bu kapsamda görevlerini açıkça aksattığını gözlemliyoruz. İktidar mensubu olan vekillerin yaklaşımı ise 'Kime oy verdiyseniz onlar gelsin çözsün' şeklinde olmuştur.


Başkale ilçesinde yaşayan ve ilçede meydana gelen sel felaketine tanık olan Azad isimli  bir vatandaş, Independent Türkçe'ye Başkale'nin Albayrak köyünde ciddi maddi zararlar meydana geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Albayrak ve çevre köylerinde meydana gelen sel felaketinde binin üzerinde hayvan telef oldu. Bu resmi sayı değil. İnsanların, hayvanlarının küpelerinden yola çıkarak söylediği sayı. Gerçek sayının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz.

 

Azad, sel felaketinde telef olan hayvanların bir kısmının sel sularıyla Türkiye sınırından çıktığı bilgisine ulaştıklarını da belirtti.

Daha önceki yağmurlarda dolan kanal temizlenmiş olsaydı sel felaketinin ilçeyi bu kadar etkilemeyeceğini belirten Başkaleli vatandaş, kanalın belli bir süre sonra belediye çalışanları tarafından temizlenmesiyle sel sularının biraz durulduğunu ifade etti.

Van Valiliği hayvanları telef olan ve evleri hasar gören vatandaşlara maddi destek sunmak için tespit çalışmalarına başladığını belirtti.

Valilik, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada bölgenin sel ve afet bölgesi ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'dan yetkili kişilerin görüşmeler gerçekleştirdiğini ve nihai kararın ilgili bakanlıklarda olduğu belirtti.

İlçede sel felaketi başladığında halkın birbirine yardıma koştuğunu ve o anda bir AFAD ya da başka bir yetkili kurumu görmediğini belirten Azad, Rize'de ya da başka bir yerde sel olduğunda oranın afet bölgesi ilan edilmesi söz konusuyken, Başkale'de sel olduğunda ve insanların geçim kaynakları olan hayvanları telef olduğunda afet bölgesi ilan edilmemesinin devletin maddi destekten kaçması anlamına geldiğini ifade etti.

Valinin ilçeye yaptığı ziyaret sırasında yanında bir “orduyla” geldiğini ve bu durumun Başkale halkı arasında korkuya neden olduğu belirten Azad, halkın samimi bir ziyaret ve destek beklediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Burada yaşayan halkın, ülke koşulları ve pandemi şartlarında sadece kendine yetebilme durumu var. Başkasına yetebilme ekonomik özgürlüğü yok. Bu konuda devletin devreye girmesi gerekiyor. Burada herkes elinden geleni yapıyor. Diğer bölgelerde yapılan afet çalışmaları burada yapılmıyorsa ben burada art niyet ararım.

Başkale Belediyesi, selden etkilenen sokakları temizleme çalışmalarına bugün başladı.

Başkale topraklarının verimli olduğunu belirten Azad, eğer gerekli destekler sunulursa ve çalışmalar yapılırsa halkın kendi geçimini sağlayabileceğini ve tarım yapılan toprağın nemli olması nedeniyle sel felaketlerinden daha az zararla kurtulabileceklerini belirterek sözlerini sonlandırdı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU