Afganistan Cumhurbaşkanı Gani: Taliban, kadınlarla sivil toplum aktivistlerine karşı saldırıları artırdı

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, ülkedeki güvenliğin bozulmasını ABD'nin askerlerini aniden geri çekmesine bağladı

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzay, ülkedeki hızla bozulan güvenlik durumunun ABD'nin "ani" bir kararla askeri birlikleri çekmesinden kaynaklandığını açıkladı / Fotoğraf: AA

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzay, ülkedeki hızla bozulan güvenlik durumunun ABD'nin "ani" bir kararla askeri birlikleri çekmesinden kaynaklandığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Gani, ülkedeki durumun altı ay içinde kontrol altına alınması için hükümetin bir planının olduğunu belirtti.

Washington yönetiminin 31 Ağustos'a kadar Afganistan'daki tüm askerlerini geri çekeceğini açıklamasından sonra radikal İslamcı Taliban grubu ülke genelinde hızla ilerlemiş ve son birkaç günde üç eyalet merkezine doğru hücuma geçmişti.

Gani, "Mevcut durum, uluslararası birliklerin anide çekilme kararından kaynaklanıyor. Son üç ayda beklenmedik bir durumla karşılaştık" dedi.

Gani, ülkedeki daha da kötüleşen güvenlik durumu düzeltilmeden Taliban'ın barış yapmaya yönelmeyeceğini belirtti.

Afgan hükümeti ve Taliban arasında Katar'ın başkenti Doha'da geçen yıl başlayan barış görüşmeleri birkaç kez yapılmış ancak önemli bir ilerleme sağlanamamıştı.

Doha'daki son görüşmede iki taraf da görüşmelerin hızlandırılması konusunda taahhütte bulunmuştu.

Gani'den suçlama, Taliban'dan yalanlama

Gani, militanların terörist gruplarla bağlarını koparmadıklarını ve kadınlarla sivil toplum aktivistlerine karşı saldırıları artırdıklarını açıkladı.

Taliban ise Gani'nin suçlamalarını reddetti.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahid, Twitter'dan, "Savaş ilanı, suçlamalar ve yalanlar Gani'nin hükümetinin süresini uzatamaz. Allah'ın izniyle, onun zamanı doldu" dedi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU