Belaruslu atlet, 200 metre yarışında koşacakken uluslararası krizin baş aktörü oldu

İstanbul uçağına bindirilmeye çalışılan Timanovskaya, son anda Japon polisine sığındı

Cuma günü kadınlarda 100 metre koşularının ilk turuna katılan Timanovskaya, 11,47 saniyelik derecesiyle dördüncü olarak elenmişti (AP)

Bugün Tokyo'da kadınlar 200 metre yarışında koşması beklenen Belaruslu koşucu Kristina Timanovskaya, kendini koşu pisti yerine uluslararası bir krizin içinde buldu. 

Gece Instagram hesabında video yayımlayan atlet, Belarus Atletizm Federasyonu'nu eleştirdiği için zorla ülkesine geri gönderilmeye çalışıldığını söyledi. 

24 yaşındaki sporcu, kendisine sorulmadan daha önce hiç koşmadığı 4x400 metre bayrak yarışına katılacak ekibe dahil edilmesini hedef alarak, "Bizim büyük patronlarımız her zamanki gibi bizim yerimize her konuda karar vermiş" dedi. 

Sonrasında yine aynı sosyal medya platformunda başka bir paylaşım yaparak "Önceden söylenseydi, durum açıklanıp 400 metre koşup koşamayacağım sorulsaydı bu kadar sert tepki göstermezdim" ifadesini kullandı.

Timanovskaya-reuters.jpg

Genç sporcu, havalimanında polislere sığındı (Reuters)


Timanovskaya, daha sonra kendi onayı olmadan dün akşam takımdan çıkarılıp uçakla Japonya'dan götürülmek istediğini vurgulayarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne çağrıda bulundu. Bunun üzerine harekete geçen komite, Belaruslu yetkililerden açıklama istedi.

Belaruslu yetkililer, Timanovskaya'nın psikolojik durumunun yarışmasına engel olduğunu öne sürdü. Genç atletse hiçbir doktorun kendisini muayene etmediğini belirterek koşmaya hazır olduğunu ifade etti. 

belarus-Timanovskaya-reuters.JPG
Bugünkü 200 metre yarışlarında Timanovskaya'nın yeri boş kaldı (Reuters)


Olay hakkında açıklama yapan Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sözcüsü Mark Adams, "Şu an güvende, geceyi havalimanındaki bir otelde güven içinde geçirdi" dedi.

Japon hükümet sözcüsü Katsunobu Kato, kendilerine gelen bilgiye göre Belaruslu atletin üçüncü bir ülkeden iltica talep ettiğini bildirdi. 

Muhalif Belarus Spor Dayanışma Vakfı'ndan aktivistler de zorla Minsk'e götürülmekten korkan Timanovskaya'nın kendilerine ulaştığını ve Tokyo'daki Avusturya Büyükelçiliği'ne sığınabileceğini ifade etti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede baskı altında tutulan sporcuların sesi olma iddiasını taşıyan kuruluşun sözcüsü Alexander Opeikin, "Belarus'a gitse hayatının tehlikeye gireceğini gösteren açık işaretler vardı" dedi. 

Opeikin'in anlatımına göre, havalimanında Japon polisine başvuran Timanovskaya, İstanbul'a gidecek THY uçağına binmeyeceğini açıkladı. 

Fransa, Çekya ve Polonya yönetimlerinden yetkililer, peş peşe açıklama yayımlayarak genç atlete yardım etmeye hazır olduklarını bildirdi. 

Belarus Ulusal Olimpiyat Komitesi, 25 yılı aşkın süredir aynı zamanda 1994'ten bu yana ülkenin liderliğini sürdüren Aleksandr Lukaşenko ve oğlu Viktor tarafından yönetiliyor. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, baba ve oğulun Tokyo Olimpiyatları'na katılmasını ülkedeki sporcuların siyasi ayrımcılığa maruz kaldığı gerekçesiyle yasaklamıştı. 


Independent Türkçe, AFP, Reuters, CNN International, Amerika'nın Sesi

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU