İlk insanların vahşi köpeklerden yemek çaldığı ortaya çıktı

Araştırmacılar yaklaşık 1,8 milyon yıl önce yaşamış Avrasya avcı köpeklerinin, Avrupa'da bu türde keşfedilen ilk yaban köpeği olduğunu düşünüyor

Kalıntıları bulunan Avrasya avcı köpeklerinin 800 ila 1,8 milyon yıl önce Asya'da ortaya çıktığı ve buradan Avrupa'yla Afrika'ya yayıldığı düşünülüyor (Mauricio Antón / Scientific Reports)

Afrika'nın dışında yaşayan ilk insanların avcı yaban köpekleriyle aynı ortamda yaşadığı, hatta onlardan yemek çalmış olabilecekleri ortaya çıktı.

Arkeologlar uzun yıllardır Gürcistan'ın Dmanisi bölgesi civarındaki bir alanda kazı çalışmaları yapıyor. Araştırmacılar, bazen Homo erectus olduğu düşünülen kadim insan topluluklarının, yaklaşık 1,8 milyon yıl öncesinde burada bulunduğuna dair kanıtlar elde etmişti.

Dmanisi bölgesinde yaşayan insanlar, Afrika dışında bulunan en erken homininilere (insanlar şempanzeler ve bonoboları kapsayan oymak) dair fosil kanıtları sunuyor.

Öte yandan, yeni bir araştırmada tarih öncesi dönemde ilk insanlar Afrika dışına doğru dağılırken yaban avcı köpekleriyle karşılaşmış olabilme ihtimalleri ortaya çıktı.

Floransa Üniversitesi'nden araştırmacılar, Dmanisi bölgesinde genç yetişkin bir Avrasya avcı köpeğinin (Canis [Xenocyon] lycaonoides) kalıntılarını buldu. Soyu tükenmiş bu köpeğin Afrika yaban köpeğiyle (Lycaon pictus) akraba olduğu düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın başındaki Saverio Bartolini-Lucenti, kalıntılarını buldukları köpeği "Afrika yaban köpeğini aklınıza getirin fakat bu daha iri, İrlanda kurt köpeği gibi daha uzun bacakları var ama onunki kadar da ince değil" şeklinde tarif etti.

Bilim insanları yaklaşık 1,8 milyon yıl önce yaşamış bu köpeğin, Avrupa'da bu türdeki ilk yaban köpeği niteliğinde olduğunu düşünüyor.

Şimdiki Afrika yaban köpekleri, avlarını daha güçlü avcılara kaptırmamak için hızla yiyecek şekilde evrildi. Buradan yola çıkan Bartolini-Lucenti, ilk insanların bu köpeklerle birlikte yaşarken avlarını çalmak için hayvanları korkutup kaçırmış olabileceğini belirtti.

Ancak bilim insanları, iki tür arasında ne tür bir etkileşim olduğunu kesin olarak anlamanın zor olduğunu söyledi. Perugia Üniversitesi'nden Marco Cherin, "fosil kayıtlarının zayıf olduğunu" belirterek türler arası ilişkinin henüz net olarak çözülemediğini ifade etti.



Independent Türkçe, New Scientist, News 18

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU